Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do wymiany głośników przednich w E39 z oryginalnych ( system Hi-Fi niskie, średnie i wysokie tony ) na dwudrożne MACROM M1 ze zwrotnicami i tweeterami. Wiedza moja w zakresie audio jest mizerna, ale z tego co wyczytałem zastąpienie seryjnego trójdrożnego? na dobre dwudrożne daje dużą różnice.

Pytania moje są następujące:

1. Czy seryjny zestaw Hi-Fi ma wbudowane zwrotnice? Jeśli tak to w którym miejscu?

2. Głośniki średniotonowe ( te obok kratki ) będa działały dalej czy je odpiąć?

3. Czy z zamianą głośników wiąże się odpięcie od nich sygnału głosowego od navi i telefonu ( dwa dodatkowe kable )? W zasadzie to i tak z tego nie korzystam.

Myślałem że moje seryjne grają dobrze - dopóki nie zostałem zaproszony do policyjnego mondeo model 2009 :mad2:

Opublikowano
Daj sobie spokój z głośnikami bo będzie gorzej niż fabrycznie. Zwrotnice są aktywne wbudowane we wzmacniacz. Każdy głośnik zasilany jest osobną końcówką mocy. Problem w tym że większego głośnika jak 13 nie wsadzisz w orginalne dziury a wyciąć większych nie ma jak. A z 13 wiadomo....basu zero :mad2:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano
Nie wiem na ile w tym prawdy a ile propagandy, ale wg www.bavsound.com sama wymiana głośników ( oczywiście na zaproponowane przez nich europejskie RAINBOIW ) bez zabawy ze zwrotnicami dużo daje ... nie wiem, chyba sprawdzę osobiście. Nie spodziewam się mega efektów w postaci mega basów, chodzi o jakość dźwięku ...
Opublikowano
Powodzenia więc życzę, i pochwal sie efektami :D bywam w zielonej może będę miał okazję posłuchać osobiście :mrgreen:
Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

Z pewnością. I video nagram przed i po dla potomności. A więc po rozgryzieniu tematu ( a w zasadzie przejrzeniu dostępnych linków ) plan mam taki, aby wymienić same zestawy głosnikowe dwudrożne przód i tył MACROM M1S.51. Odpowiada to fabrycznej konfiguracji Hi-Fi ( czyli 10 głośników bez suba ). Średnie tony zostają fabryczne, podłączone, działające.

Moc maksymalna 160W, nominalna 110W na każdy 130 mm, tweetery 1 calowe. Koszt zestawu na całe autko ( 4 Niskie i 4 tweetery ) to 1100 zł bez zastosowania zwrotnic dołączonych w zestawie.

Efekt uboczny to odłączenie sterowania głosowego i zestawu głośnomówiącego ( przednie głośniki NOKIA mają po dwie cewki - na audio i na szprechanie, gdybym miał blutootha to bym tego nie robił ale mam zwykły cordless którego i tak nie używam ).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety eksperyment zakończył się kompletną klapą :oops: . A przypomnę chodziło o wymianę seryjnych głośników na MACROM M1 ( bez montażu zwrotnic, gdyż te są jako aktywne wbudowane we wzmacniacz ). Niby lepsze, niby mocniejsze głośniki nisko i wysokotonowe po zamontowaniu okazały się znacznie gorsze niż seryjne. Soprany grały głośniej ale w całym zakresie dźwięków, a fabryczne HAES wybierały tylko te określone o wysokich tonach. Pozatym niby dedykowane a nie mieściły się w przeznaczonych miejscach. Niskotonowe porażka totalna. w połowie potencjometru głośności na maksymalnych basach zaczynały charczeć gdy fabryczne HAES ciągnęły jeszcze dalej. Pozatym znacznie cichsze niż org. Doceniłem fabryczne Hi-Fi i postanowiłem dalej nie grzebać.

Nie polecam. Ku przestrodze. Ale pochwalę się że eksperyment z tłumikiem Eisenmanna do 530d wypalił w 100 % ( 2x76 mm ) :D . Niebawem jakieś fotki wrzuce.