Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wciąż ten sam problem dręczy moją bunię- gubi wolne obroty, po odpaleniu nierówno pracuje. Przepustnica zdjęta i wyczyszczona, silnik mechanicznie igiełka- ciśnienie 14,5 na każdym cylindrze, świeżo wymienione kable WN, po podpięciu pod kompa wykazał błąd czujnika wolnych obrotów który podobno został naprawiony. Było kilka dni względnego spokoju i wszystkie objawy powróciły. Ponadto wydaje mi się że od pewnego czasu silnik osłabł. Co to za czujnik?? Chciałem kupić po prostu nowy ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy ktoś wie co to może być? Lub czy ktoś zna warsztat który wreszcie uzdrowi mi autko zanim szlag mnie trafi? Może być nawet w warszawie- jestem na tyle zdesperowany że pojadę!

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano
Witam,

wciąż ten sam problem dręczy moją bunię- gubi wolne obroty, po odpaleniu nierówno pracuje. Przepustnica zdjęta i wyczyszczona, silnik mechanicznie igiełka- ciśnienie 14,5 na każdym cylindrze, świeżo wymienione kable WN, po podpięciu pod kompa wykazał błąd czujnika wolnych obrotów który podobno został naprawiony. Było kilka dni względnego spokoju i wszystkie objawy powróciły. Ponadto wydaje mi się że od pewnego czasu silnik osłabł. Co to za czujnik?? Chciałem kupić po prostu nowy ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy ktoś wie co to może być? Lub czy ktoś zna warsztat który wreszcie uzdrowi mi autko zanim szlag mnie trafi? Może być nawet w warszawie- jestem na tyle zdesperowany że pojadę!

Ciekawe jak został naprawiony, może super glue? :mrgreen:

Pewnie na szybkiego przeczyszczony jakimś "specyfikiem" warsztatowym, kasa skasowana a i tak niedługo przyjedzie to skasujemy go ponownie...

A tak poza tym to wydaje mi się że to co ci niby naprawili to regulator wolnych obrotów potocznie zwany silniczkiem krokowym, którego zadaniem jest stabilizowanie wolnych obrotów na biegu jałowym.

Czujnika obrotów to ja nie kojarzę, oprócz obrotomierza :twisted2:

Opublikowano
Tego samego się obawiam. Z tym że ten warsztat robił już wcześniej moje auto i byłem zadowolony. Cóż- może zaczęli iść na ilość nie na jakość. Jaka jest cena nowego silniczka krokowego- bo z tego co widze na alledrogo to tylko używki.

Żółw się rusza...

Nie sprzedam mojego is-a (a na pewno nie tanio) :D

Fotki http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=96849

Opublikowano

Mam praktycznie taki sam problem, z tym że u mnie diagnoza była na czujnik wałka rozrządu, którego do M44 faktycznie nie dostaniesz nigdzie poza serwisem :(

Numer części 12 14 1 743 072, koszt to ponad 300zł w BMW Fota Gdynia :(

Teoretycznie FEBI robi zamiennik o numerze 26204, jest jeszcze:

KN (LÖBRO): 300330

SWAG Autoteile GmbH: 20 92 6204

Ale niestety żadnego z tych zamienników nie mogę dostać w polsce, ew. w IC można sprowadzic za ok 120 zł, ale nie wiadomo na kiedy.

Może o tym czujniku mówił Ci mechanik??

Moje BMW 330d E46 Sedan '04 (manual) wciąga średnio:

http://www.motostat.pl/user_images/15057/icon1.png

Opublikowano
ja bym się podpiął pod temat bo mam ten motor i w compakcie, kupiłem niedawno z Niemiec wymieniłem wszystkie płyny olej silniczek wyczyszczony guma od dolotu nowa bo tamta miała dziury. Po odpaleniu pracuje chwilkę na 900-1000obr/min a jak się nagrzeje po chwili 700-800obr/min jak bum cyk i nie drga wskazówka ale czuć jakby delikatnie silnik wibrował jakby nie równo chodził czyżby to był ten czujnik albo silniczek krokowy o którym koledzy mówicie?
Opublikowano

Prawidłowe wolne obroty przy nagrzanym lub po paru (w zależności od temp. otoczenia ) minutach na zimnym, to ok. 715 (+-50) ; a na zimnym, chwilę po rozruchu, między 900-1000.

Jeżeli te wibracje są niepokojące a podejrzewam że czytając rózne tematy człowiek nieraz wynajduje w aucie usterki których nie ma, to proponuje obserwacje... bo z tego co opisujesz to tylko pogratulować zdrowego silnika !!!