Skocz do zawartości

Dziwne dzwięki na zimnym silniku m50 vanos(terkotanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie wszystkich obecnych. To mój pierwszy post na forum i od razu mam pytanie które dręczy mnie już od pół roku.

Auto: e34 m50b20 vanos 92r

Zacznę może od tego że mam prawdopodobnie do wymiany szklanki ponieważ wystarczy że samochód stoi 8h i jak odpalam słychać klekotanie gorzej niż w dieslu. Ale to nic. Ponieważ za chwilę przestaje i wrzucam sobie pierwszy bieg. Dodaję gazu, a gdy obrotomierz pokazuje magiczne 2,5tys obrotów zaczyna wydobywać się z silnika przeraźliwy warkot, terkot czy burczenie.. Nie wiem jak to nazwać. Poprostu jakby coś rzęziło. Jest tak na każdym biegu(również na jałowym przy podniesionej masce) w obrotach między 2,5 do 3 i ustępuje po dojściu temperatury silnika do ok 60 stopni. Poniżej i powyżej jest wszystko ok. Niestety ubolewam nad tym niemiłosiernie ponieważ dojeżdżam autkiem codziennie do pracy, a ten zakres obrotów jest najczęściej używany w wirażach po mieście.... Byłem z tym u mechaników... Wymieniłem napinacz łańcuszka rozrządu, jest to samo. Dodam że odgłos dochodzi jakby z rozrządu ale wygląda wszystko dobrze... Nigdzie nie ma oznak tarcia czegokolwiek, wszystko podobno powinno być super... Oglądało silnik 5 osób twierdząc że jest cudowny (wałki i te inne bebechy). Niestety sam jestem laikiem w sprawach mechanicznych więc proszę o wyrozumiałość...

Problem mam nie rozwiązany do dzisiaj i nie znam osoby która mogłaby to naprawić..

Proszę o pomoc ponieważ jestem zrozpaczony...

Dzięki wielkie. Pozdrawiam

Opublikowano
u mnie kiedyś w golfie warkot do czasu nagrzania silnika był w okolicach 1000-1200 obr./min. jak się okazało to nie był w cale silnik tylko wydech początkowy wzbudzał się przy tych obrotach i uderzał o podwozie. słychać było jakby to był silnik. naprawiłem, później było to samo :lol:
Opublikowano
a propos u mnie w e34 520 i też na zimnym silniku słychać jakby jeden zawór czy szklanka. Zawory wykluczam raczej bo były wymieniane. Więc może to drugie. jak silnik sie trochę rozgrzeje jest ok, do tego czasu odzywa się i cisza, odzywa i....cisza :?: