Skocz do zawartości

AGS- ADAPTIVE GETRIEBESTEUERUNG W 750i/L - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem ciekaw czy warto tracić czas i szukac 750i /L z AGS'em . Moze ktos z was jezdził z taką skrzynią i ma porównanie do tej starszej z 750i/L albo do skrzyń 5HP -30 / 5HP-18 z V8...

Będę wdzięczny za wszelkie informacje

pozdro

Opublikowano
Ja mam 5HP30 z AGS. Teraz jak jadę samochodem z tą starszą skrzynią to widzę różnicę. Na początku była mało odczuwalna. Jeździ się przyjemniej (tryby pracy), ale te automaty są tak samo delikatne i padają tak samo często jak inne w BMW. Jak masz wybór to lepiej z AGS, jak nie to skup się na stanie technicznym skrzyni.
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

jezdzilem 850 z 93 roku przez jakies 2 miesiac- wiec chyba miala ags -nie zauwazylem zbytniej roznicy - jedyne co to wydawalo mi sie ze skrzynia jest nastawiona bardziej na sportowa jazde niz w 750 ( z 91 ) - tzn

uczucie bylo takie jakby przy ostrzejszym przygazowaniu wlanczal sie sportowy tryb.... - cos w tym rodzaju

Opublikowano
... uczucie bylo takie jakby przy ostrzejszym przygazowaniu wlanczal sie sportowy tryb.... - cos w tym rodzaju

Dokładnie na tym polega AGS, aby się dostosowywać do trybu jazdy kierowcy i odwrotnie w skrzyni AGS możesz ustawić sobie tryb "S" i jechać spokojnie i będziesz miał tryb "E" z nutą "S" :mrgreen:

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
możesz ustawić sobie tryb "S" i jechać spokojnie i będziesz miał tryb "E" z nutą "S" :mrgreen:

Nie jest tak. Przynajmniej w mojej 5HP30. "S" wymusza tryb sportowy na stałe, natomiast "A" dostosowuje się do sposobu jazdy (włącznie z trybem sportowym).

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
OK. Sorki. Może nie uściśliłem ... pisałem o steptronic-u (bo mam steptronica - oczywiście z AGS) ;) "Zwykły" automat z AGS, nie kojarzę jak się zachowuje na "S".

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
wczoraj wreszcie dorwałem 750i '93 z AGS..roznica - niebo a ziemia, w trybie A w zasadzie nie ma porównania , bo wiadomo - w sportowym jest bardzo podobnie. w A- o wiele mniej głupawych zmian biegu , szybsze reakcje na gaz...dla mnie bomba...o wiele lepiej jedzie się na niskich obrotahc :cool2: