Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jechałem sobie spokojnie na trasie i nagle temeperatura na maxa i para spod machy. Stanąłem więc zobaczyć co jest i tak jakby brakowało płynu chłodzenia. Jak auto ostygło, dolałem nowego płynu i wszystko było ok dopóki nie złapal temperatury, wtedy gejzer się zrobił i wyleciał cały płyn w efektownym stylu! Co to może być? Pompa wody?

Pomóżcie bo autko staneło mi na trasie koło Piotrkowa i nie ma jak nim przyjechać :( A holować będzie cieżko, może to ta pompa to da radę to na miejscu zrobić żeby wrócic na kołach?

Opublikowano
No kolego jak już tak wykipiał to uszczelkę warto zmienić dla spokojnej głowy,wymień termostat a nie go wyrzucaj, i sprawdź visco czy czasem nie padło i nie chłodzi. A i jeszcze pompe wody sprawdź czy działa,czy łopatki całe itd.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano

Kolego zastanów się co piszesz :duh:

Dziś jest niedziela to gdzie znajdzie otwarty sklep aby kupić termostat a chłopak chce wrócić do domu na kołach więc tylko go ratuje wyciągnięcie termostatu aby był obieg wody. Istnieją jeszcze dwie możliwości awarii: albo pompa wogóle nie pcha albo poszła uszczelka i wali ciśnienie w układ chłodzenia

Opublikowano

Kolego nie wziołem pod uwagę że ktoś będzie jechał :/

No ja bym się bał troszkę,no ale jak cza to cza.

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

visco pewnie nie bedzie. uszczelka tak z nienacka tez nie padnie. podejrzewam termostat, wiec wyjać i jechać niedogrzanym samochodem.

mi sie m40 nigdy nie zagrzał, ani w trasie a ni w korku w miescie.

Opublikowano

Hejka!!

Ja tez tak miałem i się okazało ze łopatki pompy się rozleciały.

Wymieniłem pompę, wyciągnąłem kawałki wirnika pompy z bloku i gitara!

Termostat można wyjąc ale jak pompa nie pompuje to lipa :P

P.S.

Pewnie już sprawa załatwiona ale co tam. Można się dorzucić do tematu.

Pozdro i szerokości

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no racja, pompa wody moze być, ale jak ktoś zamontuje tani zamiennik, lub oryginalna jest stanowczo za długo. wiec trzeba od czasu do czasu ja wymienić. z zamienników polecam firme hepu lub graf.
Opublikowano

Ruville moi drodzy BMW maniacy.

Wlasnie moja hepu sie rozleciala po 4tys. !!!!!!!!!!!

Po wymiance na ruville mam 30tys km za sobą i nic!!

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
Opublikowano

To wadliwa jakaś czy coś-nie chce mi się wierzyć żeby nawet marnej jakości pompa była przewidziana na taki przebieg :mrgreen:

Opublikowano

Ale tak sie stalo :)

Ale dowiedziałem sie od mechanika ze przy montażu można "dać dup..y" trzeba ją równo włożyć i dociągać równomiernie bo innaczej wirnik opiera się o blok i moze w ten sposób lekko pęknąć co doprowadza do tego że się ostatecznie rozlatuje.

Przy montażu jest 1mm z każdej strony wiec to mogło być przyczyną, że poprzedni mechanik (B&W Wrocław na Armi Krajowej - nie polecam) dał dupy......

Teraz mam z tym spokój i tego życzę każdemu ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ale hepu do tej dobra firma.. widocznie jak piszez problem był przy montażu. a jak montuje sie tanie dalekowschodnie zamienniki to moga nawet 4tyś km nie wytrzymać...
Opublikowano

Chce tylko dodać, że Ruville to nie producent a "pakowacz"... Na przykład rozrządy na pierwszy montaż robi firma INA ale pakowaczem jest Ruville właśnie :P

Powiedz mi... maleńka, czy mnie kochasz?? Powiedz mi... czy kochasz moje BMW??

Haratacze - BMW

http://img.userbars.pl/80/15963.png

http://img.userbars.pl/26/5164.jpg

Opublikowano

bardzo możliwe :)

Ale jak w moim przypadku "pakowacz" się sprawdził ;)