Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie, jestem po SWAPIE, kupiłem IS`a m42 przed zakupem słuchałem go u sprzedawcy, chodził idealnie i równo tyle, że przy ok 2100 obr. pojawiał się dziwny dźwięk taki jakby metaliczny coś w stylu braku kata lub rozsypanego kata. Silnik był już prawie nie zamocowany, wisiał bez poduszek na jakimś wózku i po długim namyśle zdecydowałem się na niego, gdyż praca była idealna a owy hałas tłumaczony był tym, że silnik jest juz bez poduszek, wszystko wisi i coś stuka. Uwierzyłem :) ....... Teraz silnik jest już u mnie, nadal praca jest ładna tyle, że zauważyłem, że nadal jest ten dźwięk (teraz już jakiś słabszy) ale coś rzęzi rówo przy 2050- 2100 obrotów i zaczynam się martwić. Rozrząd by się tak zachowywał ... :( ???

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
Wyciągniety łańcuch lub popychacze hydrauliczne.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Miałem identycznie przy ok. 2000obr napierniczał łańcuch już myślałem o wymianie

Zmieniłem olej na volvolina10w40 i cisza!!!!

:cool2:

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
Nie doszedłem jeszcze do tego co to jest bo ostatnio zauważyłem, że to się nie dzieje w czasie postoju, najczęściej w czasie jazdy, już się zastanawiam czy to nie poszła jakaś przegroda w tłumiku czy coś i wpada to w rezonans. Nie wiem, nie mogę 'wyczaić' skąd to dochodzi do tego stopnia ze nie wiem czy to w silniku czy gdzieś dalej. Aha i jeżdże na 10w40 i to nie bylejakim..:/ Swoją drogą miło spotkać IS w sedanie co rzadko się zdarza (u kolegi nade mną ;) ) pozdrawiam
Opublikowano

Mi czasami jak się nagrzał to na luzie nie zapierniczał ale w czasie jazdy to masakra

A co do oleju to wcześniej miałem TEXACO10w40

Najlepiej zapalić na podnośniku i z dołu mechanik niech słucha gdzie napiernicza

=======================

BMW 528i e39 Sedan M-PAKIET, 99r benz+gaz

Opublikowano
Mi się wydaje ze tołancuch.U mnie go było słychac po odpaleniu na zimnym od ok 1,5-2,5tys obr.Ale gdy auto sie nagrzało było ok.U mnie to nie wina oleju i zaworów bo zmieniłem olej i zero poprawy.Możesz spróbować wymienić sam napinacz rozrządu,koszt ok 100zl,być moze pomoże.Jeśli będzie jaka kolwiek zmiana to pewnie rozrząd
Opublikowano

Witam ponownie :)

Nie łańcuch, nawet nie silnik :) Luźna lambda się tłukła a dźwięk przenosił się aż pod pokrywę silnika, to mnie zmyliło :D :)