Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam-szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem-Planuję założyć do mojego Compacta e36 założyć 17'' felgi. Pytanie brzmi jaki profil opony będzie odpowiedni by całość się mieściła, nie tarła przy skręcaniu albo przy obciążonym tyle. A może jest to niewykonalne przy 17''? Pomóżcie, z góry dziękuję i pozdrawiam!
Opublikowano
Witam-szukałem na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem-Planuję założyć do mojego Compacta e36 założyć 17'' felgi. Pytanie brzmi jaki profil opony będzie odpowiedni by całość się mieściła, nie tarła przy skręcaniu albo przy obciążonym tyle. A może jest to niewykonalne przy 17''? Pomóżcie, z góry dziękuję i pozdrawiam!

Wiec tak profil opony nie jest az tak wazny jak szerokosc i ET felgi.

Wiec jak szeroka bedzie ta 17 i jakie bedzie miala ET.

Jak bedziesz to wiedzial to wtedy dobierze sie opone.

Opublikowano

ja mam na swoich 17 opony 225/45 tył pozostawiony na seryjnym zawieszeniu natomiast przód czerwone sprężyny (koło ładnie wpasowane w nadkole) Na takich kołach auto sprowadziłem:

http://www.brock.com.pl/dane_rc7.htm

http://www.opony.com/opony/52444_falken_fk_452.html

Trzeba brać pod uwagę że przy założeniu takich walców auto ma spadek mocy, zwiększone spalanie o około 1l i komfort jazdy na polskich drogach znacznie spada...

Opublikowano

Wiec tak profil opony nie jest az tak wazny jak szerokosc i ET felgi.

Wiec jak szeroka bedzie ta 17 i jakie bedzie miala ET.

Jak bedziesz to wiedzial to wtedy dobierze sie opone.

Hmm-nie wiem sam-nie znam się na tyle:P Jakieś sugestie? Opona o szerokości max 215-jakieś sugestie co do felgi?Jaki wymiar?

Opublikowano

Hmm-nie wiem sam-nie znam się na tyle:P Jakieś sugestie? Opona o szerokości max 215-jakieś sugestie co do felgi?Jaki wymiar?

Konfigurator ALCAR wyplul takie cos:

felga:

Rozmiar: 7.5x17

PCD: 5/120.0

Offset: 42

Opona:

205/50R17

215/45R17

225/45R17

235/40R17

245/40R17

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zobacz jaki masz offset czyli te ET zwane takze IS, do e36 tak zeby opona np 215x45 nie tarla, ET felunku najlepiej dobrac z przedzialu 35 do 47, szerokosc felgi cos 8cali, koledzy podrzucili pare konfiguratorow, mysle ze cos dobierzesz, ja kupilem felgi 8cali et47 i zamierzam wrzucic na tyl 235x45 a na przod 225x45

pzdr

yaz

Opublikowano
Ok-dzięki za wszystkie porady i za kalkulator do opon-świetny programik:)) Stanęło na 215/45/R17...powinno być git-Pozdrawiam!!