Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś się dziać zaczęło przy prawym przednim kole... Dziś jadąc poczułem w pewnych momentach lekkie drgania kierownicy wyraźnie majace swe źródło w prawym kole. Ponadto wydawało mi się, że słyszę jakby stuki z tym, że nie metaliczne a jakby "gumowe". Po dojechaniu do domu skręciłem koła aby coś dojrzeć no i dojrzałem rozwaloną gumę na półosi - tę przy kole. Mam chyba uzasadnione podejrzenia, że to jest własnie powód i sprawca dzisiejszego dziwnego zachowania...

W zwązku z tym mam pytanie...

Co padło? Czy tylko guma? Czy cała półoś? Co należy wymienić?

Czy musze kupić całą półoś - część nr.1 :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EP71&mospid=47674&btnr=31_0516&hg=31&fg=20

Czy może sam przegub:

http://www.allegro.pl/item560005982_przegub_zewnetrzny_do_bmw_e46_wawa.html

Będę zobowiązany za wszelkie rady czy sugestie...

P.S. Jak długo można jeździć z takim uszkodzeniem? Bo przecież pewnie gdy zamówię części będę musiał na nie trochę poczekać - nie leżą w sklepie na półce jak polędwica w mięsnym :)

Opublikowano

Witam,

Mam dokladnie ten sam problem w 330XDT 2003 rok tyle, ze u mnie slychac przegub z prawej strony, ale osłony wygladaja jak nowe:/

Pojechalem do serwisu i powiedzieli mi, ze nie da sie wymienic przegubu tylko cala nowa polos za 2100 zł. Teraz zobaczylem link, ktory podales i zastanawiam sie nad samym przegubem, ale musze do goscia zadzwonic i sie dowiedziec czy na pewno da sie go wymienic.

Pozdrawiam

Bartek

Opublikowano

Pojechalem do serwisu i powiedzieli mi, ze nie da sie wymienic przegubu tylko cala nowa polos za 2100 zł.

Z tego co się wywiedziałem...to BMW przewidziało jedynie wymianę całej półosi mimo, że przegub sam jako taki jest wymienialny...

Jakby nie patrzeć - półoś więcej kosztuje niż sam przegub a co za tym idzie większy zarobek jest...

Ja jestem na jutro umówiony - od razu z wymianą przegubu na miejscu...Dam znać co i jak po wykonanej usłudze... Facet jak wnioskuję po rozmowie telefonicznej jest raczej sensowny i się zna na tym, więc jestem dobrej mysli...

Opublikowano

Pojechalem do serwisu i powiedzieli mi, ze nie da sie wymienic przegubu tylko cala nowa polos za 2100 zł.

Z tego co się wywiedziałem...to BMW przewidziało jedynie wymianę całej półosi mimo, że przegub sam jako taki jest wymienialny...

Jakby nie patrzeć - półoś więcej kosztuje niż sam przegub a co za tym idzie większy zarobek jest...

Ja jestem na jutro umówiony - od razu z wymianą przegubu na miejscu...Dam znać co i jak po wykonanej usłudze... Facet jak wnioskuję po rozmowie telefonicznej jest raczej sensowny i się zna na tym, więc jestem dobrej mysli...

I jak po wymianie? Daj znac jak mozesz bo chcialbym sie umowic w przyszlym tygodniu na wymiane u mnie:)

Opublikowano
Jak się pryjrzy stronie realoem.com to można wywnioskować, że mało rzeczy jest w bmw wymiennych :) . U Artura przegub padł bo nie zauważył w porę uszkodzonej oslony. Normalna rzecz.
Opublikowano

I jak po wymianie? Daj znac jak mozesz bo chcialbym sie umowic w przyszlym tygodniu na wymiane u mnie:)

Po wymianie...

No cóż - prawy zewnętrzny przegub już poszedł na złom...zacinał się - trochę na sucho pochodził...Został wymieniony. Z lewej strony dla świętego spokoju wyminiłem zewnętrzny i całe szczęście, że zajrzeliśmy głębiej - przgub wewnetrzny miał rozerwaną gumę i też na półsucho już chodził. Jednak był do uratowania. Ten facet od przegubów jednak się na nich zna...bez stresu daje patrzeć sobie na ręce a efekt jego pracy - cała półośka jak nowa. Co prawda nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca ale myslę, że będzie wszystko ok...gwarancji facet udziela na 1 rok, więc...

Tak czy inaczej...za obie strony (2 nowe przeguby + renowacja 1 wewnetrznego) zapłaciłem troche więcej niż połowę tego co musiałbym wysupłać na jedną półośke bez montażu...

Opublikowano

Może zadam głupie pytanie, co by się stało gdybym odłączył napęd na przód, pytam z czystej ciekawosci czy auto by pojechało??

czy zostałby tylko napęd na tył

Np. odkrecilbym wał co idzie do dyferencjalu przedniego, ciekawi mnie to. :mrgreen:

Opublikowano
Może zadam głupie pytanie, co by się stało gdybym odłączył napęd na przód, pytam z czystej ciekawosci czy auto by pojechało??

czy zostałby tylko napęd na tył

Np. odkrecilbym wał co idzie do dyferencjalu przedniego, ciekawi mnie to. :mrgreen:

W sumie też się nad tym zastanawiałem...ale chyba nie zarykuję sprawdzić... :P

Opublikowano
Pojedzie. Npęd na przód przekazuje prosta w budowie skrzynka rozdzielcza, która ma w sobie coś w rodzaju mechanizmu różnicowego. Jeśli uszkodzimy sprzęgła w tej skrzyce to już nie ma napędu :)
Opublikowano

Tak czy inaczej...za obie strony (2 nowe przeguby + renowacja 1 wewnetrznego) zapłaciłem troche więcej niż połowę tego co musiałbym wysupłać na jedną półośke bez montażu...

a mozesz jakos precyzyjniej napisac ile Cie to kosztowalo? Obawiam sie ze i ja bede musial taka operacje przeprowadzic... :(

było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
Opublikowano

a mozesz jakos precyzyjniej napisac ile Cie to kosztowalo? Obawiam sie ze i ja bede musial taka operacje przeprowadzic... :(

Jak widać na aukcji - koszt jednego przegubu to 690 zł (do innych samochodów są tańsze...niestety za BMW drożej) + montaż 50 zł...czyli 740 x 2...gdy obie strony chcesz zrobić...

No jak by nie patrzeć...w porównaniu z 2100 za jedna półośkę w ASO bez montażu...to cena atrakcyjna.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
A ja napisze tak.Po odpięciu wału auto nie pojedzie.Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano
Artur mgolbys napisac gdzie robiles renowacje wewnetrznego przegubu i ile zaplaciles? Czy nie ma mozliwosci kupna nowego przegubu bez polosi? Mam rozerwana manszete i nie jestem pewien czy uda sie odratowac przegub. Poki co nie tryka, ale nie wiem ile pochodzi po zalozenie nowej manszety i nasmarowaniu go.
Opublikowano
Artur mgolbys napisac gdzie robiles renowacje wewnetrznego przegubu i ile zaplaciles? Czy nie ma mozliwosci kupna nowego przegubu bez polosi? Mam rozerwana manszete i nie jestem pewien czy uda sie odratowac przegub. Poki co nie tryka, ale nie wiem ile pochodzi po zalozenie nowej manszety i nasmarowaniu go.

A poszła wewnętrzna guma? Podnieś samochód, chwyć za półośkę i sprawdź czy nie ma luzów. To, że poszła guma to jeszcze nic strasznego o ile zauważyło się w porę i np. woda nie wypłukała smaru, nie dostały się zanieczyszczenia zwiększające tarcie czy po prostu nie pracował zupełnie suchy...Jeśli nie ma to wystarczy wymienić sama gumę, dodać smaru i powinno hulać. Podpowiem, że do wewnętrznych przegubów pasują gumy z nowego Mondeo. Znam to z autopsji :)

Jeśli jednak przegub jest już "padaką" to na Allegro jest do dostania przegub wewnętrzny lewy: http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-lewy-bmw-e46-330xd-330xi-325xi-i1541170751.html

Możesz spróbować także regeneracji u człowieka przy ul. Rezedowej 15, w Warszawie (to jest w zasadzie na rogu Rezedowej i Stepowej, w którą skręcasz z ul. Marsa przy Shellu).

Opublikowano
Jakich luzow? Mam chwycic za wal i sprobowac zakrecic? O taki luz chodzi?

Nie za wał - chwyć a za półośkę. Potrząśnij energicznie. Jeśli nie ma luzów półośka nawet nie drgnie. Jeśli są luzy - na pewno poczujesz a dodatkowo usłyszysz metaliczne chrobotanie.

Opublikowano

Hey

też swojego czasu wymieniałem przegub u tego gościa , zrobił mi to od ręki i cena bardzo przystępne 1,5 roku temu z wymianą przegubu i manszety policzył coś koło 800-900 zł , w ASO BMW chcieli mi całą półośkę wymieniać , spytałem się tylko o półośke i dalej mi się pytać odechciało , gość godny polecenia - zna się na przegubach i napędach 4x4 wszelakich markach , trafiłem na niego po allegro :)

jeżdżę na zamienniku 1,5 roku i nic się nie dzieje

przegub załatwiłem jeżdżąc na pękniętej manszecie , manszeta kosztuje 30 zł przegub 750 zł , "więc mądry Polak po szkodzie"

uczcie się na naszych błędach - w x-ach bezwzględnie raz na pół roku manszety sprawdzać :)