Skocz do zawartości

Wymiana termostatu w e46 coupe 318 Ci TO NIE ANKIETA- HELP !

<t>Czy twoje bmw często się psuje ?</t>  

16 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Obecnie jestem za granicą , dorwała mnie tutaj zima i niestety kupiłem E46 z uszkodzonym termostatem.

Mam kilka pytań i próśb do osób które byłyby chętne mi pomóc.

Zamierzam jak najszybciej sam wymienić ten termostat i potrzebuję pomocy.

1) zamówiłem juz książke w Polsce ( sam naprawiam bmw e46) niestety dojdzie ona dopiero za kilka tygodni do mnie do domu wiec do tego czasu moze juz byc po naprawie termostatu.

2) Ile termostatów ma silnik z 09/2001

oto kod do mojego modelu auta -

P E46 Cou 318Ci N42 ECE 20010900 R N

BV72, batch ID: 47611

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=BV72&mospid=47611

Oraz link do czesci zamiennych na www.realoem.com

3) Jaki płyn chłodniczy jest najlepszy aby nie wlewać byle czego do środka. Prosiłbym o marki oraz symbole. Jaki polecacie najlepszy płyn do chłodnicy?

4) Kto zgodziłby się puścić mi skan z ksiązki sam naprawiam chodzi mi tylko o fragment odpowietrzania układu oraz wymiany termostatu.

Podejrzewam , że to tylko kilka stron ( bo mialem kiedys ksiazke do sam naprawiam e46). Nie wyludzam tutaj od kogos ksiazki za darmo . Ksiazke juz kupilem ale musze na nia poczekac kilka tygodni.

5) Czy ktos moglby wyjasnic bardzo dokladnie jak sie odpowietrza układ chlodzenia w bmw aby nie uszkodzic pozniej silnika.

Chodza legendy i rozne wersje o tym jak w bmw mozna latwo zchrzanic sprawe nie odpowietrzajac prawidlowo ukladu chlodzenia.

Krok po kroku czy zalewac na wlaczonym na maksa ogrzewaniu? czy wlaczyc je dopiero pozniej itd.

6) jak na 100% sprawdzic bez demontazu czy termostat jest uszkodzony?

Czy temperatura chlodnicy po 20 minowym odpaleniu silnika na mrozie powinna byc calkowicie zimna ( gdy jest termostat sprawny ? ) czy temperatura chlodnicy moze byc lekko ciepla gdy termostat jest uszkodzony ?

To narazie tyle.

Z gory dziekuję za pomoc.

Postawie komus piwko przez mbank jesli , ktos pomoglby mi z tym skanem ksiazki ( wymiana termostatu + odpowietrzania ukladu chlodzenia )

Przemek

Edytowane przez yooch
Opublikowano
Come on ! prosze o jakie kolwiek porady na jaki kolwiek podpunkt , bo zaraz jade do sklepu na zakupy.... i nie wiem caly czas jaki plyn chlodniczy jest najlepszy albo zalecany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Termostat temat rzeka, poruszany w co trzecim poście... Szukajka się zepsuła ?? Jeżeli masz uszkodzony termostat to silnik jest nie dogrzany, wskazówka nie dochodzi do pionu. Zależy jakie trasy robisz, w duże morzu u mnie po ok 4 km trasy wskazówka stała już w pionie, ja mam 2.0 R6 więc jest więcej płynu jak u Ciebie ale po podobnym czasie powinieneś mieć już temp. ok. Chłodnica jest ciepła wtedy jak termostat otworzy duży obieg czyli płyn przechodzi przez chłodnice. Jeżeli masz po przejechaniu np 10 km zimna chłodnice to się najprawdopodobnie termostat nie otwiera ale wtedy temp. na wskaźniku powinna iść w górę a jak masz za małą temp to jest cały czas obieg otwarty czyli termostat kaput. Mam nadzieję, że dość jasno to opisałem. Z odpowietrzeniem silnika nie ma problemów, ja u siebie wymieniałem w 6 cylindrówce i też słyszałem jaki to problem żeby odpowietrzyć i poszło bez żadnych problemów.

Pozdrawiam.

Krzysztof
Opublikowano

dzieki za 1 odpowiedz.

Wiem , ze to temat rzeka.

I czytalem inne posty na temat termostatow zanim napisalem ten swoj.

Jaki plyn do chlodnicy najlepiej kupic ?

wszystko jedno czy cos jest godnego polecenia ?

Opublikowano
grzeje ci sie??? czy nie nagrzewa się w czasie jazdy??? czy też nie grzeje w środku???
Opublikowano

Grzeje się słabo w trasie.

Ogrzewa slabo w trasie.

W miescie gdy idzie mniej wiatru na chlodnice , nagrzewa sie do polowy - glownie w korkach albo na swiatlach jak dluzej auto stoi w miejscu albo jak sie jedzie po woli na obrotach 2-3 tys ( ruszanie i hamowanie )

Objawem jest na bank termostat.

Mam jeszcze jednak pytanie .

Czy moj silnik ma wiecej niz tylko jeden termostat.

ma tylko jeden czy tez kilka ?

I czy jak kupie termostat bedzie pasowal obojetnie czy mam wersje z klima czy bez ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz jeden termostat. Dwa mają diesle. Przy zakupie jest ważna temperatura otwarcia termostatu.
Krzysztof
Opublikowano

Dzieki .

To by wyjasnialo dlaczego kumpel wymienial dwa termostaty w Dieslu.

Jeszcze jedna prosba moze jest ktos z na tyle dobrą duszą aby mnie wsparl o ten fragment ksiazki sam naprawiam.

Nie zaluje kasy na ksiazke mam ja zamowiona ale chcialbym poczytac o wymianie tego termostatu zanim zdecyduje czy robic to samemu czy dac mechanikowi.

Opublikowano
Mam silnik n 42 1.8 benz. i wiem że są dwie wersje klimatyczne, na europe południową i północną .Różnią się na piewszy rzut oka filtrem powietrza. Jeden jest prostokątny a drugi walec. (lato) Jak masz wersje na południe to nigdy sienie zagrzeje nawet na postoju lub w korkach. Jeżdze 7 w benz. a 316 z motorem 1.8 (N42) kupiłem jesienią i temat grzania przerabiałem wservisie FOTA. zacznij od tego że zasloń chłodnice .
Opublikowano

Witam

Wydaje mi sie ze obydwie wersje powinny trzymac zawsze na polowie temperature.

Zawsze powinna wskazowka byc na polowie.

W korkach moze podskakiwac ale od tego jest wiatrak na chlodnicy aby obnizyc temperature.

Mam wersje chyba na polnocna europe bo kupiona w Irlandii Polnocnej.

Zapsuty termostat otwiera od razu obieg plynu na chlodnice , a powinnien to robic tylko wtedy gdy temperatura plynu chlodniczego bedzie na tyle wysoka aby go chlodzic.

Tak czy inaczej narazie zaslonilem kartonem chlodnice aby mniej ja chlodzilo.