Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam takie pytanie, zarejestrowałem swoje BMW 330xd Touring, ale w dowodzie rejestracyjnym wpisano mi jedynie BMW 330 Touring. I upierają się, że "xd" jest oznaczeniem modelu i nie ma znaczenia.

Wydaje mi się, że jednak może mieć znaczenie, chociażby z racji zamawiania części, w końcu "xd" różni się konstrukcyjnie od zwykłego "d", jak to wygląda u Was i czy warto upierać się przy swoim, aby wpisali pełną nazwę ?

Z góry dzięki

pozdrawiam.

Opublikowano

części zamawiasz po numerze VIN a nie po nazwie w dowodzie rejestracyjnym więc myślę, że większego znaczenia to nie ma

PS

Mnie babka zapytała się o kolor (mam aspensilber), mówie jej, że nie potrafię powiedzieć jaki to kolor bo ni to srebrny ni fioletowo szary, to powiedziała: ok to będzie szary. Nie wiem po co jej to było bo w dowodzie nie ma nazwy koloru (chyba, że jakieś oznaczenie numeryczne)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Mam takie pytanie, zarejestrowałem swoje BMW 330xd Touring, ale w dowodzie rejestracyjnym wpisano mi jedynie BMW 330 Touring. I upierają się, że "xd" jest oznaczeniem modelu i nie ma znaczenia.

Wydaje mi się, że jednak może mieć znaczenie, chociażby z racji zamawiania części, w końcu "xd" różni się konstrukcyjnie od zwykłego "d", jak to wygląda u Was i czy warto upierać się przy swoim, aby wpisali pełną nazwę ?

Z góry dzięki

pozdrawiam.

Olej to, nie ma żadnego znaczenia co masz tam wpisane. Liczy się numer nadwozia, dzięki niemu zawsze wszystko i tak można ustalić precyzyjnie.

Opublikowano
A co było wpisane w poprzednim dowodzie rejestracyjnym i co jest wpisane w karcie pojazdu?

www.bmw-uzywane.com

http://img115.imageshack.us/img115/7632/88263882bl9cn0.jpg

M3 3.0 E36 '95 Turbo - okolice 500 KM

Opublikowano
Ja mam wpisane xi, gdyby wpisali xd to bym zabił....

przeciez juz ustalilismy ze to zadna roznica co tam jest wpisane. Wiec za co to zabijanie? :mrgreen:

Opublikowano
Ja mam wpisane xi, gdyby wpisali xd to bym zabił....

przeciez juz ustalilismy ze to zadna roznica co tam jest wpisane. Wiec za co to zabijanie? :mrgreen:

Dla kolegi Jakuba - jest róznica czy jest to Xi czy też Xd - bo jakby wyszło, że jest Xd - to miałby klekota, a że klekotom mówi stanowcze NIE ( na co wskazuje podpis ) - okazałoby się iż kupił i uzytkuje auto wbrew swojej woli :norty: :norty: :norty:

A co do braku zapisu w DR że auto jest X a nie z napędem na jedną oś - to moim zdaniem powinno być wpisane X aby jednoznacznie określić auto.

Nikt nie ma w oczach VIN dekodera i patrząc w dowód rejestracyjny powinno mu wyjść, że auto ma napęd na obie osie.

Jeden zapomni wpisać X, następny zapomni wpisać 3 i wyjdzie ci, że masz BMW 30 - następnie jakaś urzędniczka znająca się na samochodach jak głuchy na muzyce spojrzy w tabelę modeli i wpisze - BMW - model E30 :twisted2: :twisted2: :twisted2:

I tym prostym sposobem dojdziemy do tego, że jeździsz E30

Pzdr,

[/b]

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie...ja bym poszedł do urzędu i poprosił o zmianę , wpis 330xd.

Kiedyś miałem podobną sytuacje jak rejestrowałem busa 1.9 TD (zwykłe D też są). pani w okienku już pewnie myślała co będzie robić wieczorem i wpisała 1.9D. Poszedłem do kierownika i dowód musiano mi poprawić , tzn wydać nowy z prawidłowym wpisem.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

Witam,

Sprawa generalnie jest już wyjasniona, to znaczy panie z urzedu zrobiły mi wielką łaskę i dopisyły w adnotacjch "korekta typu pojazdu 330 XD Touring", natomiast jak będziecie w podobnej sytuacji to radze sie kłócić o nowy dowód, bo przy ubezpieczeniu robi się problem, bowiem nie ma takiego auta jak BMW 330 :-)

Pozdrawiam.