Skocz do zawartości

5hp18 - czy nada mi się skrzynia z innych modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem ponieważ jadąc z obciążeniem (ok. 1200 kg na haku) 100km przed celem podróży skrzynia weszła w tryb awaryjny (czyli blokada 3go biegu) i z bólem dojechałem do domku bo na stacji paliw po zatankowaniu nie mogłem ruszyć ani do przodu ani do tyłu, jakoś go pchnąłem i jak troszkę koła się pokręciły to zaczął ciągnąć.

Następnego dnia odpaliłem i biegi już zmienia ale dziwnie szarpie natomiast wsteczny pod górkę się ślizga.

Pytanie pierwsze: może ktoś wie co może być?

Pytanie drugie: czy obciążenie na haku nie wpłynęło negatywnie podczas trybu awaryjnego?

PYTANIE TRZECIE: czy z innych modeli bmw i jakich nada mi się skrzynia do mojego e34 525i czy musi to być dokładnie ten model

Bo biorę pod uwagę czarny scenariusz albo regeneracje wnętrza albo zakup jakiejś używanej.

Z góry dzięki

Pozdrowionka

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dopasować mozna skrzynię z E39 520, 523, 528 lub z E38 728 i 730. Trzeba tylko przełożyć elektronikę i elektrozawory oraz mechanizm zmiany trybów.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Dzisiaj znalazłem przypadkiem piękną skrzynie za przystępną cenę (1200zł) 5hp18 (suchutka bez żadnych wycieków, wizualnie igiełka w porównaniu z innymi ofertami),łączenie z silnikiem pasuje tylko nie wiadomo z czego była wymontowana bo przyjechała do Polski oddzielnie i nie wiem czy mi się nada

Po czym poznać że to akurat do tego modelu a nie do jakiegoś diesla czy innego gada który np. ma inne sterowanie czy jakoś inaczej z elektroniką, coś może da się odczytać z tabliczki? (dodam że tabliczka jest zielona w tej skrzyni bo chyba kolory mają jakieś znaczenie )

Chodzi mi o to żeby zamontować bez żadnych przeróbek bo chyba sam to będę wymieniał

Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo mogą mi ją sprzątnąć :modlitwa:

moje auto to e34 525i rok 1992

Opublikowano

Wildze wstępnie jeszcze różnice w pinach- chodzi o rozmieszczenie w kostce (tu i tu jest po 14 ale inaczej rozmieszczone)

Po drugie ja mam tylko jedno podłączenie elektryczne a w tej co chce kupić są dwa i nie wiem od czego jest to drugie (ma chyba 4 lub5 pinów)

Może jest to skrzynie tiptronic???

Jadę dzisiaj do warsztatu i pokarze tą skrzynkę może mi coś powiedzą ale jak nie to zdaje się na Wasze opinie

Pozdro