Skocz do zawartości

528i, jakie dobrac opony do danych felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

zakupilem nie dawno felgi o rozmiarach: 8J/R18

1.mam pytanie jaka polecacie marke opon?

2.jaki rozmiar opon?

dodam ze jezdze dosc spokojnie czesto dlugie trasy w niemczech po autostradach. chcialbym znalezc cos pomiedzy sportowa opona ale rowniez taka aby przejechala pare dobrych km.

dzieki

pzdr

Opublikowano

Cezar_2000 jak zwykle z pomocna dlonia. dzieki

w sumie mysle ze kupie 4 takie 235/40/R18 95Y

teraz problem mam z marka opony na rynku jest bardzo szeroka oferta opon i w sumie trudno sie zdecydowac poniewaz testy ktore przeczytalem oceniaja roznie opony a z tego co sie zorienotawlem tych szerszych opon wogole nie testuja.

napiszcie jakie macie doswiadzczenia z roznymi oponami i co byscie mogli mi polecic. oczywiscie nie piszcie o chinskich czy innych tanich wynalazkach bo poprzedni wlasciciel wlasnie na takie sie zdecydowal i kazdemu odradzam oszczednosci na oponach.

takie opony z informacji w internecie sa warte kupna

-continental sportcontact 3

-michelin pilotsport ps2

-bf goodrich g-force profiler

-godyear eagle f1

i przede wszystkim sa polecane Pirelli Pzero Nero

dajcie znac

pzdr

Opublikowano

ja osobiście od lat jezdze tylko na continentalu, raz jak kupiłem samochód miałem założone klebery :| po tygodniu(zimowe) wyrzuciłem je bo poprostu jezdzic sie nie dało. Jak chcesz być bezpieczny to na gumach nie oszczędzaj :wink: Z opinii słyszałem że Michelina era już minęła i jest słaby, za to Pirelli to podobno jedne z lepszych obecnie opon, nie wiem nie jezdziłem, tak słyszałem, ja Ci mogę tylko polecić Continentala, bo tylko na tym jezdziłem. Dowód na 'moc' continentala- tydzień temu na urlop jadąc w alpy, jako jedyny wjechałem do wioski bez łańcuchów, około 200 samochodów wyprzedziłem, które stały na poboczu zakładały łańcuchy, ja na Conti ts810( średnia półka) wjechałem 60km pod górę po ubitym śniegu i to nie dzięki komputerom bo ASC zainterweniowało tylko raz jak za dużo gazu na zakrecie dałem, poza tym chwała dla Conti.

P.S. letnie też mam Conti, ciche, swietne na deszczu, świtnie wode odprowadzają, na suchym tez niczego nie brakuje im.

BMW E9 2800CS 1970. Coming Soon :p
Opublikowano
Generalnie Michelin robi opony z miękkich mieszanek - są komfortowe i ciche. Ludzie chwalą też Uniroyal - dobre na mokre nawierzchnie, ja natomiast na lato założyłbym Dunlopy SP Sport Maxx GT. Miałem kiedyś starszy model Dunlopa sport i rewelka na suchej nawierzchni - po prostu jakprzyklejona, na mokrej już mniej. I tak jak jest mokro to zdejmuje noge z gazu :mrgreen:
Opublikowano

-continental sportcontact 3

-michelin pilotsport ps2

-godyear eagle f1

Wszystkie trzy bardzo dobre jesli chodzi o przyczepnosc i prowadzenie, natomiast minusem jest to, ze w miare szybko sie zdzieraja. Niestety, cos za cos. Mimo wszystko chyba wybralbym wlasnie ktoras z tych.

Dunlop'ow SP Maxx, o ktorych pisal poprzednik nie polecam - moje mialy tendencje do odksztalcania sie, co skutkowalo biciem kierownicy. Dosyc szybko tez zrobily sie hałaśliwe, ale podejrzewam ze wiekszosc sportowych opon w takim rozmiarze to dotyczy.

Opublikowano

a jak wasz stosunek do Pirelli Pzero Nero mechanik mi je poradzil bo podobno wychodza swietnie w testach.

problem jest w tym ze jak napisal Pete te opony zdzieraja sie dosyc szybko a ze wzgledu na wysoki koszt chcialbym znalezc taka opone pomiedzy aby miala dobre osiagi i niescierala sie tak szybko.

Opublikowano

a ma ktos doswiadczenia z oponami firestone?

bo jak widze ceny sa nizsze i czytalem rowniez pare dobrych opinii.

pzdr

Opublikowano

Ja polecam UNIROYAL RainSport bardzo dobre opony deszczowe co w naszym rejonie globu chyba jest nie bez znaczenia

i jak chcesz dłużej pojeździć na oponach to nie przesadzaj z indeksem prędkości bo im wyższy tym mieszanka opony bardziej miękka, chyba że na codzień rozwijasz prędkości zbliżone do Vmax

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

Witam ktoś słyszał o firmie opon ''wanli'' mam takie gumy na przodzie i strasznie wyją już od 50 na godzinę... dźwięk jak by łożysko ale przekładałem oryginalne felgi 15 i jest cicho... te oponki kupiłem w Holandii prawie nówki bieżnik typu ''V'' ku mojemu zdziwieniu były bardzo tanie jak na stan bieżnika.... po czasie zauważyłem ze brzegi opony są nierówne bieżnik jak gdyby ząbkuje... felgi mam 18''/8'' gumy 225/40r18 przód i tył... Jak myślicie czy przełożenie z przodu na tył coś pomorze??? czy oponę z bieżnikiem typu V można stosować na tylnej osi w tylnym napędzie??? powyżej 140km/h autko wpada w wibracje, czy ktoś wie jak sobie z tym poradzić???

opony mam takie jak w linku..

http://moto.allegro.pl/item501201478_opony_letnie_205_55r16_sunny_wanli_wyprzedaz.html

Opublikowano
kiedyś to przerabiałem - jak są wyząbkowane to już nic nie zrobisz, będą hałasować i tyle, a co gorsze wydaje mi się że jazda na nich może zniszczyć łożyska
http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano
kiedyś to przerabiałem - jak są wyząbkowane to już nic nie zrobisz, będą hałasować i tyle, a co gorsze wydaje mi się że jazda na nich może zniszczyć łożyska

szkoda ze mam automat bo bym je spalil i już :mrgreen: a tak trzeba bedzie je wyrzucić

Opublikowano
Do Twojego modelu czyli 528i z 18" zalecane są opony 235/40 lub 245/40. Ja mam 235/40r18 z oponkami goodyer F1 i jestem z nich b.zadowolony-szczerze polecam
Opublikowano
padlo pytanie o opony WANLI wlasnie je mialem w tym sezonie bo kupilem z autko z nimi i moge jedno powiedziec ODRADZAM to chinskie opony ktorach jakosc jest bardzo niska, zreszta poczytaj lub poogladaj testy opon ze chinszczyzny w tym wypadku nie warto .
Opublikowano
teraz wiem ze te chinsikie nic nie warte...troche deszczu i zaraz abs mi sie włacza, ogulnie mam pytanie co polecacie za gumy do mojego autka e34 530 v8 felgi 18/8 ja mam teraz 225/40.z przodu i z tyłu.. myslałem o zmianie na 235/45 z przodu i 245/40 z tyłu ale niewiem czy to dobre rozwiazanie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Czy zakładał ktoś może na felgi 9J/17 opony 235/45. Niby teoretycznie można założyć, ale jak to wygląda i się sprawuje? Mam na tych felgach 255/40 ale chciałbym troche węższe, a z przodu mam 235/45 tylko że 8J.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, aktualnie mam opony 235/45 R17, rozmiar felgi to: 8JX17 ET:20,

czy mogę włożyć na te felgi opony o rozmiarze 235/50 R17? czy przy skręcie kierownicy nie będzie tarło o nadkola?(samochód to e39 na standardowym zawieszeniu),

może ktoś posiada właśnie takie opony i chętnie się podzieli wrażeniami?

ewentualnie jeśli w/w stanowczo odpadają to czy podejdzie rozmiar 225/50 R17?

z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

witam!!!

koledzy nikt nie wspomnial o bridgstonach!!! to sa oponki bardzo dobrej jakosci i za wmiare przystepna cene!!! obecnie BMW z salonu wychodzi na tych oponkach przynajmnie to zauwazylem!!!

ioannes odradzam to 50 to nie jest podane w mm tylko to jest stosunek szerokosci opony do wysokosci podany w procentach!!!

a druga sprawa to ze na felga 17 nie ma opcji zeby dac 50 profil przynajmniej e39

na 16 tak no problem naet 55

pozdro!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i