Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam prośbe nie wiem co to moze być: po podłączeniu komputera do samochodu wyświetla się błąd:

4867 swirl flap actuator

auto to bmw 330d 2004

objawy to duży spadek mocy, słabe przyspieszenie.

Po wykasowaniu błędu z pamięci i przejechaniu kilkuset metrów pojawia się ponownie.

Bardzo proszę o podanie co jest uszkodzone

[/img]

Opublikowano
sterowanie klapkami w kolektorze dolotowym ... od bodajze frontu (ja mam 320d) jest zaworek elektryczny ktory steruje podcisnieniem na element wykonawczy ktory zamyka klapki
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

kolega podpowiedział mi prawie dobrze, nie skończyło się na wymianie jakiegoś czujnika tylko musiałem wymienić cały kolektor. Okazało się że w moim aucie klapki te są sterowane elektrycznie i musiałem wymienić cały kolektor ponieważ do kolektora jest przymocowany ten silnik i tylko tak jest dostępny tzn razem z kolektorem (1700zł) Problem ze spadkiem mocy znikł ale pojawił się następny problem mianowicie spalanie. Samochód pali wg wskazań komputera 10 litr/ 100km. Jeszcze nie wiem jak to będzie faktycznie bo zatankowałem samochód do pełna i trochę muszę pojeździć. Na razie dziękuje za pomoc