Skocz do zawartości

Czujnik deszczu po wymianie szyby

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Wymieniałem szybę czołową w 330tce.

Mam teraz problem z czujnikiem deszczu. Może coś poradzicie...

Za każdym razem po odpaleniu auta i przełączeniu wycieraczek w tryb automatyczny, chodzą ciągle - bez przerw, nawet gdy stoję w miejscu.

Muszę je kilka razy włączyć i wyłączyć (dziś policzę ile razy, bo wydaje mi się, że zawsze tyle samo), żeby zaczęły pracować okresowo.

Ale i tak jest źle, bo jak zaczną działać okresowo, to mam wrażenie, że nie działa zwiększanie\zmniejszanie czułości czujnika pokrętłem na manetce...

Szybiarze oczywiście mówią, że oni tylko przeklejają z szyby na szybę, więc o co mi chodzi. Ale muszę do nich podjechać i im pokazać jeszcze raz...

Jak odbierałem auto był mróz i się wykpili. Zwłaszcza, że jak po przełączaniu kilka razy zaczęły działać okresowo, to czujnik reagował na pojawienie się wody (psik, pisk z butelki).

Czyżby trzeba było podpiąć do kompa? Trochę wierzyć mi się nie chce, ale... czy zwyczajnie spartolona robota?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

troche sie naczytałem na temat tego ze po wymianie szyby czxujnik nie działa nie jestes pierwszy który ma ten problem po wymianie szyby

z tego co pamietam to wina lezy po stronie "szybowców" tylko nie moge znalezc tego postu

POZDRAWIAM !!!
  • Członkowie klubu
Opublikowano
no właśnie coś cienko z info na ten temat... natknąłem się już na wątek, że czasami trzeba na komp z tym, ale jakoś mi się w to wierzyć nie chce...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
wydaje mi się, że tam nic się nie przekleja, po prostu nowa szyba musi być z sensorem deszczu, jak wymieniałem u siebie to szybowcy pytali jaką mają zamówić i szyba przyszła z czujnikiem zmierzchu i deszczu, nic nie przekładali ze starej
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Byłem w sobotę, żeby obejrzeli...

zdziwili się trochę jak to działa, ale powiedział, że mechanicznie jest OK - znaczy się czujnik prawidłowo przeklejony i "stawia na elektronikę"...

muszę podjechać gdzieś na kompa, żeby ewentualnie chociaż to wykluczyć i męczyć ich dalej...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Cze GR ... z tego co widac na bmwfans.info szyby sa wlasnie z lub bez czujnika ... nie wiem jak oni to odkleili ale zapewne tak jak naklejke rejestracyjna czyli na goraco ... mam nadzieje, ze Ci tego za bardzo nie przygrzali :?

PS a jesli masz nowy czujnik to z tego co kojarze czeka Cie wizyta u kogos z kompem

• Członkowie klubu
Opublikowano

Mam nadzieję...

Jutro zadzwonię do kumpla i może uda się sprawdzić na kompie.

Jak masz jakieś linki do poczytania, to chętnie popatrzę...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 7 lat później...
Opublikowano

Witam

Dziś odebrałem autko , po wymianie przedniej szyby.

Czujnik deszczu nie pracuje, nie było tego problemu wcześniej, panowie od szyby zalecili kalibracje na kompie.

Ja myślę że , wina jest po ich stronie , gdyż założyli szybę z pasem przeciw słonecznym , a oryginalnie go nie było.

Czy ma to wpływ , czy może jestem w błędzie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po wymianie szyby z czujnikiem deszczu na drugą trzeba czujnik zainicjować.