Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie jakie powinno być ciśnienie pompy paliwowej w silniku M20B20, i czy zaczyna ona pracować po przekręceniu kluczyka czy podczas kręcenia rozrusznikiem?????

Pytam bo moje M20B20 ciężko pali i trzeba trochę kręcić. Zrobiłem tak że kręciłem rozrusznikiem tak zeby nie odpalić, później drugi raz i już zapalił lepiej!!!

• Członkowie klubu
Opublikowano

Ciśnienie powinno wynosić 2,5 bar.

Prawdopodobnie to regulator ciśnienia siada, nie utrzymuje odpowiedniego ciśnienia w układzie paliwowym.

Pozdro

003.jpg
Opublikowano
z tego co piszą niektórzy na forum 2,5 bara to na listwie utrzymuje regulator ciśnienia a jaka jest wydajność pompy chodzi mi z jakim ciśnieniem pracuje pompa??? Też na forum znalazłem informacje że może nawet do 6 bar ale mnie interesuje dokładnie w M20B20?
Opublikowano
to raczej nie wina pompki, tylko tak jak kolega pisze regulatora na listwie wtryskowej
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Pompa podczas kręcenia ma ciśnienie koło 5bar. A regulator ciśnienia paliwa podczas rozruchu też ma utrzymać 2,5 bara?? bo kiedy kręce rozrusznikiem ciśnienie na listwie wynosi koło 3 bar dopiero jak odpali to ciśnienie stabilizuje się do ok 2,5 bara
Opublikowano

A "odłączałeś" węża doprowadzającego gaz? Może reduktor/elektrozawór popuszcza gaz?

Wtryskiwacze benzynowe bym sprawdził. Podmienił przepływomierz dla świętego spokoju. Jakie świece i kable WN kupiłeś?

Opublikowano
gdzieś w sąsiednim temacie pisałem że sprawdzałem przepływkę mierząc zmiany napięcia ale tak jak piszesz szukam kogoś znajomego żeby właśnie podmienić kilka elementów żeby je całkowcie wykluczyć
Opublikowano

Mogą być "zapieczone" lub któryś może "lać". Najlepiej na maszynie do sprawdzania, ale taka opcja raczej odpada. Dajesz na wtrysk jakąś ciecz pod ciśnieniem, patrzysz czy puszcza czy nie. Co do zapieczenia trzeba zobaczyć jak rozpyla benzynę.

Popatrz na youtube na filmiki jak pracują czyste, a jak zabrudzone wtryskiwacze.

Sprawdź jeszcze czujnik temperatury, czy jest sprawny.

Opublikowano

Jeśli został wymieniony na jakiś tani zamiennik to bym go sprawdził. Chyba że to jakiś Bosch lub coś normalnego.

Jeden z forumowiczów wymienił czujnik na jakiś chłam to pokazywał zdaje się że silnik ma temperaturę 150° różne dziwne rzeczy się przez to działy wg jego relacji.