Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem jest taki, że mam stracha zwierać klemy. Ma on dodatkową kość na przewodzie plusowym, na serwisie powiedzieli, że jest to zabezpieczenie przy wypadku. Mniejsza o to, zdziwili się, że mam to już w E38 bo pamiętali że to występowało na bank już od początku w E65.

Chcę zrobić reset ponieważ dotknąłem złe wtyki podczas kasowania inspekcji i np nie świeci się mi już dioda na desce od ręcznego mimo że mam zerwaną linkę. Boję się, że mogłem na grzebać coś więcej :/

Opublikowano
Problem jest taki, że mam stracha zwierać klemy. Ma on dodatkową kość na przewodzie plusowym, na serwisie powiedzieli, że jest to zabezpieczenie przy wypadku. Mniejsza o to, zdziwili się, że mam to już w E38 bo pamiętali że to występowało na bank już od początku w E65.

Chcę zrobić reset ponieważ dotknąłem złe wtyki podczas kasowania inspekcji i np nie świeci się mi już dioda na desce od ręcznego mimo że mam zerwaną linkę. Boję się, że mogłem na grzebać coś więcej :/

to jest klema pirotechniczna - a to że sie w seriwsie dziwili to dlatego ze tak sie znają ...

odpinasz przewody od akumulatora , zaplon w 2 pozycje i zostawiasz auto do rana ( od wieczora) - wszystko co bedzie mogło się skasować to się skasuje ...

ciżko powiedzieć co sie stało - zależy co zwarłeś z czym - moim zdaniem nie kombinuj tylko jedz na komputera - to wydatek o 100zł - wiec nie majątek.

Opublikowano
Ja już mam zniżki bo z każdym pierdołem jeżdżę i mi kasuje 50zł a co zwarłem musiałbym zobaczyć na rysunku ale były to chyba 2 kolejne styki w lewo od siódemki każda dokładnie oddałona od poprzedniej o 45 stopni :D ciekawe kto to zczaji :D
Opublikowano

Zgadza się że to jest zabezpieczenie przy wypadku - jak pisze xsilver to klema pirotechniczna.

Ale z wypowiedzi serwisantów - to niezłe barany tam pracują, to takie rozwiązanie stosowane jest od początku lat 90-tych nie tylko w bmw.

A co do Twojego wskazania pinów, to jeśli dobrze rozumiem opis styków, to zwarłeś "service interval indicator" (7) z "compressor delay"

Ale jaki to efekt wywołuje, to niech się znawcy wypowiedzą