Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem na forum po raz pierwszy, więc jeszcze nie bardzo wiem gdzie szukać pewnych informacji.

Mam pytanie, czy może wiecie w jaki sposób wymienić zwykłe reflektory w BMW E60 (rocznik 2007 przed liftingiem) na lampy ksenonowe? Czy wogole można wymienić, żeby nie pokazywało błedów i nie działy się cuda?

Czy jeżeli jest to możliwe, to czy znacie jakiś godny zaufania zakład w mazowieckim (warszawa, siedlce, garwolin) gdzie robią przeróbki? I jakie dokładnie lampy kupić?

Może był już podobny temat, to poprosiłbym link.

Dziękuję z góry za pomoc i informacje.

Pozdrawiam

:)

Opublikowano
taki temat był poruszany całkiem nie dawno, a więc lampy zawsze możesz wymienic na Xenon nawet na BiXenon, tylko nie bedziesz miał sprysków i poziomowania ( chyba ze masz teraz spryski )
Opublikowano

Szukałem własnie, ale niestety nie znalazłem. Sprysków nie mam, moja wersja ogólnie jest dość uboga (wybrałem rocznik i niski przebieg od bajerów - nna razie jestem zadowolony)

W każdym razie dziękuję, to już jakiś trop, może ktoś jeszcze sie odezwie.

Opublikowano
Ostatnio było o tym. To nie taka prosta sprawa i troszkę kosztuje. Chyba bez wizyty w ASSO lub dobrego elektronika się nie obędzie.
Opublikowano
(wybrałem rocznik i niski przebieg od bajerów - nna razie jestem zadowolony)

no chyba jednak nie jestes zadowolony

sprzedaj auto, kup jakieś porządniejsze w normalny sposób

Opublikowano

Dzięki za bezcenną radę. Niestety nie skorzystam.

Opublikowano

skoro napisał że jest zadowolony , to chyba wie lepiej od Ciebie - takie rady to wiesz gdzie ... ja tez jestem zadowolony z mojej kochanej e32 a brakuje mi w niej pewnych rzeczy ( np pdc , asc+t i kilku innych rzeczy )

a że brakuje xenonów to normalna sprawa - bo zwykłe światła w e60 nie są cudowne ... zreszta w porownaniu do xenonów czy bi-xenonow to nawet szperacz policyjny sie nie umywa :mrgreen:

jeżeli chcesz odszykac jakis temat to wpisujesz w googlach to czego szykasz- np : e60 xenony i dodajesz site:bmw-klub.pl - wtedy google szukaja tylko na forum - znajdziesz wszystko czego potrzeba !

Opublikowano
ostatnio przerabialem ten temacik i powiem wam ze to nie jest taki latwy temat:) ogolnie mozna tak albo wymienic i zaprogramowac a podono po 2005r tylko zaprogramowac modul swiatel i najlepiej to zrobic w serwisie bo moga pasc jakies sterowniki a serwis jak padna na wlasny koszt musi to naprawic albo zrobic to tak u jakiegos ogarnietego elektronika ze beda siecic bledy swialel i ustawiania poziomu swiatel. bledy pokazuja sie tylko przez pare sekund przy odpalaniu silnika i pozniej jest ok:) oczywiscie jak wejdziesz w bledy to beda nie znikaja:) ale jednak przez te pare sekund beda kuc w oczy:) a jak zaprogramowanie to na pare stuwek wylecisz i jeszcze gdzies tam trzeba minus czy plus dodac. tak u mnie bylo. zrobilem to w ten primitywniejszy sposob:) xenonki swieca wszystko jest ok ale bledy sa. ja tego nie robilem ale jak bedziesz chcial to lukne w lampy i zobacze co mi tam ten elektryk porobil i powiem co i jak. teraz zmagam sie z tylnimi lampami po liwcie ale to juz chce zrobic tak zeby bledy nie bylo bo te dwa mi juz wystarcza:) ale jak narazie lipa:( pozdro
Opublikowano
taki temat był poruszany całkiem nie dawno, a więc lampy zawsze możesz wymienic na Xenon nawet na BiXenon, tylko nie bedziesz miał sprysków i poziomowania ( chyba ze masz teraz spryski )

W E60 występują tylko 3 rodzaje lamp: zwykłe (żarówka), biksenony , biksenony skrętne + 3 takie same wersje po liftingu.

Opublikowano

W E60 występują tylko 3 rodzaje lamp: zwykłe (żarówka), biksenony , biksenony skrętne + 3 takie same wersje po liftingu.

dokładnie tak jak pisze kolega pomyliłem się nie było Xenonów zwykłych tylko BiXeno0ny i do tego opcja dynamik ( skretne)

ten wczesniej co podałem link do gościa on zakłada lampy i robi instalacje ( programuje )że nie ma zadnych błędów na kompie

Opublikowano
ostatnio przerabialem ten temacik i powiem wam ze to nie jest taki latwy temat:) ogolnie mozna tak albo wymienic i zaprogramowac a podono po 2005r tylko zaprogramowac modul swiatel i najlepiej to zrobic w serwisie bo moga pasc jakies sterowniki a serwis jak padna na wlasny koszt musi to naprawic albo zrobic to tak u jakiegos ogarnietego elektronika ze beda siecic bledy swialel i ustawiania poziomu swiatel. pozdro

Tylko, ze serwis(jezeli mowa tu o ASO) wedlug mnie sie nie podejmie programowania- (ba nawet nie ASO, jezeli przyjedziesz z lampami z allegro to kto da Ci gwarancje na cokolwiek) chyba, ze na ryzyko klienta i jak modul czy cos padnie to z wlasnej kieszeni trzeba placic.

Inna sprawa, jezeli wymieniasz w ASO wszystko to co wskaza jako konieczne do wymiany, wtedy prawdopodobnie biora na siebie odpowiedzialnosc- no ale koszt takiej operacji mysle ze cos kolo 8 tys. jezeli ze zmiana zderzaka plus dokladka spryskiwaczy to juz sie zrobi ponad 10tys do 12tys

pzdr

Opublikowano
kolega moze i ma racje:) moze to sie zaokraglic do takich masakralnych kosztow bo tez mi sie obilo o uszy ze jak serwis mialby to robic to trzebaby bylo wszystko wrzucic tzn. poziomowanie- sterownik do poziomowania i do swiatel i te rzeczy na pewno musialy by byc nowe! xenony jako lampy to moze nie ale sterowniki na pewno! jest jeszcze jedena mozliwosc zalozyc tak zwane chinskie xenony z takimi przetwornicami co podobno nie powoduja bledow. z tego co wiem to sa takie ale ja nie chcialem miec chinskiej bmw:) oczywiscie jak kto lubi:) szukajac odpowiedzi jak to zrobic jeszcze obilem sie o warsztat w warszawie co tak owe stosuje i sprzedaje nie bylem u nich ale rozmawialem przez tel i facet widac ze ma pojecie. podaje ich strone internetowa www.bmwservice.pl jak ktos zmaga sie z xenonami to warto zadzwonic i sie dowiedziec. kolega rozpoczynajacy temat szukal kogos z mazowieckiego wiec bedziesz tam mial tel i mozesz sobie u nich zalozyc
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Szukałem własnie, ale niestety nie znalazłem. Sprysków nie mam, moja wersja ogólnie jest dość uboga (wybrałem rocznik i niski przebieg od bajerów - nna razie jestem zadowolony)

Hej

Tez mam 520d dość biedną (ale tez niski przebieg 40k) i zastanawiam sie n azmianą świateł na xenon i mam pytanie:

1.Jak juz zmieniać to na xenox czy dynamic xenon? To naprawde coś daje? Nigdy takim autem nie jechałem wiec nie wiem :)

2.Autko mam z konca 2006 czyli przed FL, czy musze zmieniac na xenony przed FL czy to po FL tez będą pasowały i nie bedzie niespodzianek?

PS. Coś faktycznie mont3 masz golasa bo ja mam spryski ;)

Hmmmm
Opublikowano

Hej

Tez mam 520d dość biedną (ale tez niski przebieg 40k) i zastanawiam sie n azmianą świateł na xenon i mam pytanie:

1.Jak juz zmieniać to na xenox czy dynamic xenon? To naprawde coś daje? Nigdy takim autem nie jechałem wiec nie wiem :)

2.Autko mam z konca 2006 czyli przed FL, czy musze zmieniac na xenony przed FL czy to po FL tez będą pasowały i nie bedzie niespodzianek?

PS. Coś faktycznie mont3 masz golasa bo ja mam spryski ;)

Ad 1 Warto - sam mam to u siebie i powiem, że daje radę - przydaje się szczególnie na krętej drodze, a już rewelacja jest jak zdarzy ci się jechać na takie co ma wysokie krzaki lub trawy i jadąc bez doświetlania nie widać co za zakrętem.

Ad 2 Nie musisz wymieniać na poliftowe. Jeśli jednak chciałbyś mieć takie to tutaj są większe koszta (pomijam koszt samych lamp), bo trzeba dokupić/wymienić moduł świateł i lampy tylne.

Opublikowano

Witam!!

też mam zamiar zmienić sobie lampki na xenon i mam pytanie czy jest opcja przestawić lampę europejką na wersję angielską ?? Pytam bo mieszkam w UK i często pomykam do cywilizacji a tam warto by lampki przestawić na europę.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

tak lampy mozna przestawic na wersje europejska , na gorze lampy jest takie pokrętło okrągłe wieksze niewiele od 5 zł , obracając je przestawiasz przesłone w lampie na ruch lewo lub prawo stronny...

odnosnie goscia ktory dorabia instalacje do xenonów czy ktos ma do niego namiar z tej aukcji? bo aukcje juz wygasły...

i jak to jest z przeróbką lamp na xenon w przypadku szkody AC OC? rzeczoznawca moze zakwestionowac taki xenon i niewypłacic odszkodowania?

rozumiem ze spryskiwacze mozna załozyc kosztem kilkuset złotych ale z samopoziomowaniem juz jest wiecej zachodu... no i ciezej sprawdzic czy jest ono w aucie?

odnosnie pytania kogos czy kupic dynamic czy zwykle xenony to dodam ze poza lampami do dynamiców jest jeszcze pompa skretu potrzebna ktora tym wszystkim steruje.. kiedys wiedzialem na allegro taka za 1200 zł choc pewnie jest w serwisie tansza...

Opublikowano
dla scislosci jak juz odswiezony to nie nazywa sie dynamic tylko adaptive headlights :wink: zwrot dynamic to chyba tylko do zawieszenia sie odnosi, warto wiedziec przy ewentualnym zakupie
Opublikowano

Panowie,

Xenony( występowały na początku 2003-2005) ,Bi-xenony założycie bez problemu,spryskiwacze też.

Na pewno trzeba wymienić moduł świateł,ale jak się to wiąże z wymianą modułu to lepiej już założyć lampy po lifcie.

Trzeba dokupić tył i wiązkę kabli.

jeżeli chodzi o światła z doświetlaniem to niestety sprawa bardziej skomplikowana,co nie znaczy że nie do zrobienia.

Opublikowano
dla scislosci jak juz odswiezony to nie nazywa sie dynamic tylko adaptive headlights :wink: zwrot dynamic to chyba tylko do zawieszenia sie odnosi, warto wiedziec przy ewentualnym zakupie

to dziwne bo mam po lifcie dynamic reflektor i jest na nim napisane dynamic

Opublikowano
ja mam przed liftem biksenon skretny i mam adaptive :D

wiec zwracam honor, moj blad... ale wyciagniety z nazw wyposazenia

miałem tez e60 przed lifta z lampami skrętnymi i było na nich napisane dynamic... to zreszta nie ma znaczenia widocznie fabryka roznie nazywała, albo na stronce w etce napisane jest adaptive ale tak naprawde na lampach ja zawsze widzialem dynamic

pozdrawiam