Skocz do zawartości

Rant błotnika, nadkola sedan, kombi itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znam przyczyny a nie chcę pochopnie podejmować decyzji o sprzedaży felg 18 calowych. Do rzeczy, zauważyłem że w moim touringu końcówka rantu błotnika nadkola tylnego prawa i lewa strona jest u góry przytarta, prawdopodobnie do gołej blachy ale korozji nie zobaczyłem. Co może być przyczyną, eksploatacja czyli piasek, kamienie wyrzucane przez koło czy stosowanie felg 18 calowych? W ogóle pierwszy raz widzę taki kształt rantu nadkola, czyli zawijany do góry i zalany na pełno masą uszczelniającą. Tak jest w oryginale czy u mnie coś nie tages:

%5B500%3A480%5Dhttp%3A//images28.fotosik.pl/315/36f9a070e0527827.jpg

Dla wtajemniczonych w temat mam takie "dziwne" felgi oznaczenie RH, polerowane http://images27.fotosik.pl/314/66c55b64710b6bff.jpg a na piastę zakłada się takie dziwne plastikowe dystanse

http://images34.fotosik.pl/439/a25067a43fb432be.jpg

Co o tym wszystkim sadzić, bo trochę mnie to zmartwiło, gdyż trzeba będzie to zabezpieczać antykorozyjnie i nie wiem czy te felgi są winowajcą wszystkiego czy norma w eksploatacji? Opony letnie mają 225/40 ZR18 i 225/35 ZR18 VENTUS :worried:

Opublikowano

No to powinno pasować. Takie odpryski wewnątrz nadkoli na rantach tworzą się choćby od syfu lecącego z kół.

Skoro na oponach nie masz wytartych śladów od rantów, to nie wina felg 18 cali. Tym bardziej przy tak niskim profilu opony.

Zabezpiecz te wytarte ranty i śmigaj dalej.

Aha - felgi go ponownej polerki ;) Bo wyglądaja jak środek zlewozmywaka w ośroku kolonijnym ;)

Opublikowano

Aha - felgi go ponownej polerki ;) Bo wyglądaja jak środek zlewozmywaka w ośroku kolonijnym ;)

:twisted2: Są nie umyte bo cały syf z drogi został na nich, czyli cholerna sól, a u mnie wgórach mróz więc nie było kiedy pucować :wink:

Powiedz mi czy taki kształt błotnika nadkola ma BMW e46, bo jeszcze się nie spotkałem z takim opracowaniem zwyle to było podwinięcie pod kątem 90 stopni i tyle. Zresztą z przodu są w ogóle podgięte a pod tym osłona plastikowa. Jak tam leje się woda to nie będzie gniło? :?:

Opublikowano

Wodę możesz lać wszędzie, oprócz środka kabiny oczywiście.

A felgi zacne, podobają mi się.

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kupując Styling 135 wcale nie musisz z tyłu zakładać szerszych felg (8,5") z ET50. Możesz założyć wszystkie cztery o szerokości 8" i ET47, wtedy będziesz mógł na wszystkie założyć gumy 225/40. Na te szersze z ET50 musiałbyś założyć szersze i niższe kapcie czyli 255/35 a to obniżyłoby znacznie komfort i zapewne podniosło spalanie. Nawet na tabliczce przy drzwiach jest napisane, że mogą być wszystkie 225/40 ;) Wiem, że to nie odpowiedź na Twoje pytanie ale tak tylko w celach informacyjnych napisałem :P
Opublikowano
Kupując Styling 135 wcale nie musisz z tyłu zakładać szerszych felg (8,5") z ET50. Możesz założyć wszystkie cztery o szerokości 8" i ET47, wtedy będziesz mógł na wszystkie założyć gumy 225/40. Na te szersze z ET50 musiałbyś założyć szersze i niższe kapcie czyli 255/35 a to obniżyłoby znacznie komfort i zapewne podniosło spalanie. Nawet na tabliczce przy drzwiach jest napisane, że mogą być wszystkie 225/40 ;) Wiem, że to nie odpowiedź na Twoje pytanie ale tak tylko w celach informacyjnych napisałem :P

Dzięki za odpowiedż jak najbardziej pomocną, mam opony na tych fegach polerowanych z ET35 225/40 i z tyłu 255/35 ,więc teraz wiem dlaczego komfort się pogorszył wraz z przekroczeniem granicy DE/PL :mrgreen: A ty jak odczuwasz jazdę na tych swoich felgach w polskich warunkach, bo zastanawiam się czy nie sprzedać całości z oponami i kupić 17 cali :liar:

Acha, czy pierścienie centrujące trzeba zakładać na felgi Styling 135? Jeśli nie to "pogonie" je razem z fegami polerowanymi.

Opublikowano

co do tego czy potrzebujesz pierścienie

służą one do tego aby dopasować felgę z większym otworem centrującym na piastę mniejszego rozmiaru, jezeli będziesz miał felgę z modelu e46 nie będziesz potrzebował pierścieni chyba że ktoś rozwiercił wcześniej otwór

a możesz zrobić z nimi co chcesz dać albo zostawić bo są to groszowe sprawy, za komplet zapłaciłem 16 zł

........srebrne beem wjeżdża na teren........
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

kolego zent na tyle miałeś 255/35/18 et35 ?? bo wcześniej doczytałem Opony letnie mają 225/40 ZR18 i 225/35 ZR18 VENTUS

cyknij fotkę jak to teraz wypełnia nadkole z tyłu bo sam nie wiem co w końcu brać.. :D :D

Opublikowano
kolego zent na tyle miałeś 255/35/18 et35 ?? bo wcześniej doczytałem Opony letnie mają 225/40 ZR18 i 225/35 ZR18 VENTUS

cyknij fotkę jak to teraz wypełnia nadkole z tyłu bo sam nie wiem co w końcu brać.. :D :D

Chętnie bym to uczynił, ale już założyłem te opony na felgi oryginalne, Styling 135 M Doppelspeiche.

Opublikowano
..i pisałeś,że tamte delikatnie z tyłu obcierały ale czy to było czuć i słychać w czasie jazdy w 5 osób czy tylko widać delikatne ślady???
Opublikowano
..i pisałeś,że tamte delikatnie z tyłu obcierały ale czy to było czuć i słychać w czasie jazdy w 5 osób czy tylko widać delikatne ślady???

Wiesz, to były moje przypuszczenia, ale wpadłem na nie dopiero teraz, jak już opon na samochodzie nie miałem. Wracałem na nich z DE zaraz po zakupie (jedna osoba na pokładzie, bez bagażu) i nie słyszałem obtarć. Zresztą są delikatne na rancie od wewnątrz, na szczycie (rys na początku post), wiec wątpię że powstały od kamieni.