Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam - zaznaczam ze użyłęm opcji szukaj, ale nie znalazłem podobnego przypadku :)

Otóż tak - przegło drapie podczas wciskania i ruszania, oprócz tego nisko bierze i w dodatku w bardzo krótkim zakręsie ruchu - trzeba precyzyjnie nogę puszczać. Dodatkowo biegi dziwnie wchodzą - z oporami i trudnościami - na zimnym silniku jest to bardzo odczuwalne, po rozgrzaniu jest lepiej. Czy to może być wina sprzęgła czy czego ? Dodam że olej w skrzyni był wymieniany 2 miesiące temu - i gosć z serwisu nawet mi mówił że nowy olej w skrzyni zawsze utrudnia wbicie biegu na zimnym a na ciepłym jest łątwiej i dlatego trzeba "pojeździć" - czy to prawda ?? - to taka dygresja, natomiast bardziej mi chodzi o to sprzęgło - czy ono też ma wpływ na wbijanie biegów i dlaczego "drapie" przy ruszaniu etc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zaciera się Wyprzęgnik lub pompa lub zapowietrzony układ.

Kiedy był zmieniany płyn?

A jeśli nie to może być przegrzane i pogięte.

A jak na postoju wciśniesz sprzęgło i wsadzisz jedynkę to auto drgnie do przodu czy stoi w miejscu?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

A jak na postoju wciśniesz sprzęgło i wsadzisz jedynkę to auto drgnie do przodu czy stoi w miejscu?

dokładnie tak jest! jak stoje na światłach i wrzucam jedynke czy nawet z ciekawości dwójke to czuje szarpnięcia mimo tego ze sprzegło jest wciśniete :(

Opublikowano

no to jak kolega powiedział:

pierwsze co to spróbować odpowietrzyć przy okazji sprawdzić czy nie ma wycieków...

jeśli wszystko ok-> to pewnie pompka już ciśnienia nie daje...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przegrzana , pogięta tarcza też da takie objawy.

Napraw szybko bo posadzisz skrzynię.

Opublikowano
Czyli od czego zacząć ? Od płynu czy od razu kompletne sprzęgło ?

najlepiej od mniej kosztownej sprawy...

chyba ze samemu masz czas i gdzie to dla sportu można skrzynie ściągnąć

Opublikowano
zacznę od płynu - może czas zmienić i odpowietrzyć - i tak sie przyda nowy w układzie, jesli to nie pomoże to wymienie sprzęgło. Dziękuję za informacje i pomoc koledzy. Jesli ktoś jeszcze ma coś do dodatnia to proszę pisać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli pierwszy raz będziesz zmieniał płyn to radzę kupić płynu z zapasem.

Niby to nie jest trudne ale wiem , że kłopoty mogą być.

Poszukaj o odpowietrzaniu sprzęgła.

Opublikowano
do szarpania to trzeba sprawdzic od najtanszych czesci a do oleju to masz najprostrzy atf wlej castrola tego z gornej polki a zobaczysz ze pomoze ja mialem to samo i walczylem z tym 2 lata teraz jest super oleje o tych samych parametrach a jak sie ruznia pozdrowienia :cool2:
jedynakk
Opublikowano

Byłem dzisiaj u znajomych beemiarzy co mają warsztat i rzeczywiście potwierdzili, że coś dolega sprzęgłu - w przyszłym tygodniu zrzucą skrzynie - może być wysprzęglik, tarcza lub inne elementy - jak się dowiem to podzielę się z wami informacjami - może się komuś przydadzą w przyszłości.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Kolego tak sobie czytam i chętnie bym poczytał dalej , ale zamilkłeś na 2 miesiące..... zrobiłeś czy nadal tak jeździsz?