Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

miałem ostatnio okazję oglądać felgi - model M68. ewidentnie były malowane, nie wiem czy było robione jeszcze coś.

była okazja, żeby wrzucić je (same, bez opon) na wyważarkę. odkleiliśmy wszystkie ciężarki służące do wyważania całego koła i wyszło, że dwa koła miały 0 g, trzecie (przednie) 16 g, a czwarte (tył) 40 g "niewyważenia". pomiar był powtórzony kilkukrotnie - różnica między pomiarami wynosiła +/- 2 g. podobny wynik na drugiej wyważarce.

czy to normalne, aby dobra felga była aż tak niewyważona?

kiedy felga kręciła się na wyważarce nie widać było, aby "biła" czy zachowywała się "optycznie-organoleptycznie" inaczej od pozostałych.

co sądzicie o tym przypadku?

Pozdrawiam,

Rafał

"It`s not the size of the dog in the fight, it`s the size of the fight in the dog" Mark Twain

http://img72.imageshack.us/img72/2328/1727269a1200bw1a.th.jpghttp://img442.imageshack.us/img442/8869/1737368a1200bwa.th.jpg

Opublikowano
40gram to nie jest jeszcze tragedia. Nawet na nowych felgach bedziesz mial jakies niedowazenia. Gdyby było ponad 60 mogłbys sie martwic.
Opublikowano
40gram to nie jest jeszcze tragedia. Nawet na nowych felgach bedziesz mial jakies niedowazenia. Gdyby było ponad 60 mogłbys sie martwic.

U mnie z kolei wulkanizator twierdzi, że felga z ciężarkami powyżej 40g to gniot. Tak więc rózne są opinie.

Pzdr,

Opublikowano
Na samej feldze 40g to raczej duzo, wez pod uwage ze potem jeszcze ja trzeba wywazyc z opona, ktora nigdy nie bedzie idealna. Mozna na probe zalozyc jakas nowa gume i wrzucic na wywazarke. Wtedy dowiesz sie calej prawdy. Bo moze akurat tak sie zgra z opona ze bedzie OK.
O Tempora! O Mores!