Skocz do zawartości

Wymiana akumulatora a kontrolki ABS i DSC i ręcznego...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się..dziś padł mi na amen akumulator...w sumie nie dziwne to, bo samochód stał 5 dni (akumulator od nowości auta nie wymieniany a ostatnio wskazywał, że popada w agonię), bowiem ja padłem na grypę wcześniej. Dlatego też dzis dokonałem zakupu nowego akumulatora (za pomocą kolegi he, he...). No i po zamontowaniu, odpaleniu pozastoają swiecące kontrolki ABS, DSC i ręcznego (tyle, że ta na żółto a nie na czerwono jak przy zaciągnietym ręcznym)...Nadmieniam, że autem jeszcze nie jeździłem...nadal po lekach czuję się jak pijany - wolałem więc nie ryzykować...

Co może być tego przyczyną? Cy ten błąd trzeba wykasowac podłączając samochód pod komputer?

P.S.Cały czas wydaje mi się, że ktoś kiedyś ten problem poruszał...ale nie udało mi się znaleźć tego posta SZUKAJĄC...Tak swoją drogą wyszukiwarka jest lekko do bani...ciężko się nza jej pomocą szuka...

A może to ja jeszcze nie kontaktuję po lekach ;)

Opublikowano
Normalne po rozładowaniu akumulatora. Kontrolki zgasną po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.
Opublikowano
Normalne po rozładowaniu akumulatora. Kontrolki zgasną po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.

No to żeś mnie Kuba uspokoił....

Czyli to poziom naładowania akumulatora ma w tym wypadku znaczenie....

Opublikowano

czyli ponowne zapalenie się tych kontrolek podczas rozruchu silnika wskazuje na koniec życia akumulatora?

mnie zaczęły się świecić, gdy zaczęły się mrozy (auto garażowane)

jak długo będą się świecić, może ktoś odpowie z doświadczenia?

artoor.s, ile kosztował cię akumulator i jaki kupiłeś?

z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Ba! Zniknęły po przejechaniu 5 metrów :)

Opublikowano
czyli ponowne zapalenie się tych kontrolek podczas rozruchu silnika wskazuje na koniec życia akumulatora?

mnie zaczęły się świecić, gdy zaczęły się mrozy (auto garażowane)

jak długo będą się świecić, może ktoś odpowie z doświadczenia?

artoor.s, ile kosztował cię akumulator i jaki kupiłeś?

z góry dzięki za odp.

Z tymi kontrolkami jest chyba tak jak mówisz...Zanim padł na amen akumulator też przy odpalaniu świeciły dłużej niż zazwyczaj...

A co do akumulatora - sugerowałem się tym, który miałem w samochodzie - zreszta jak zobaczyłem po wyjęciu z takim akumulatorem wyjechał zapewne z fabryki...

A kupiłem ten:

http://moto.allegro.pl/item529015206_varta_silver_dynamic_74ah_750a_akumulator.html

Tyle, że w sklepie, gdzie kosztował mnie o 100 PLN więcej niż na Allegro...

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też podłącze się pod temat, pewnego razu sobie jechałem i zapaliły mi się owe kontrolki, sprawdziłem disem wszystkie czujniki, niby działają.

Problem mam taki że po uruchomieniu auta kontrolki świecą, ale jak tylko przejade 5m to gasną i tak jest za każdym razem.

Dodam tylko że nie działa przycisk od DSC,

Gdzie leży przyczyna takiego zachowania.

Pozdrawiam
Opublikowano

Kiedy akumulator ma za mały prąd ładowania lub małe napięcie ( uszkodzony aku, regulator nie doładowuje ), auto a w zasadzie sterownik odłancza niektóre systemy aby zapewnić wieksze doładowanie aku i pracę innych wazniejszych urządzeń służących bezpośrednio na pracę motoru.

Tak więc jezeli po włozeniu nowego aku nie gasną takie kontrolki, nawet po długiej jeździe, to wina będzie leżała w ładowaniu aku czyli w alternatorze.

Opublikowano
Ja też podłącze się pod temat, pewnego razu sobie jechałem i zapaliły mi się owe kontrolki, sprawdziłem disem wszystkie czujniki, niby działają.

Problem mam taki że po uruchomieniu auta kontrolki świecą, ale jak tylko przejade 5m to gasną i tak jest za każdym razem.

Dodam tylko że nie działa przycisk od DSC,

Gdzie leży przyczyna takiego zachowania.

Może to być spadek napięcia podczas rozruchu, a wina może leżeć po stronie rozrusznika, który ma np zużyte tuleje i kręci z dużym oporem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli napięcie spadnie poniżej 10V kontrolki sie zapalają, nie tylko w BMW w Vectrze też tak miałem.
Krzysztof