Skocz do zawartości

znowu sie grzeje przy -7st na trasie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dziś droga z pracy (25km) trwała od 20:30 do 22:00 a i tak samochód został na parkingu przy wlocie do miasta,:mad2: ale do rzeczy..

jakiś czas temu wymieniłem chłodnicę i wisko, wszystko było ok dopóki nie nadeszły mrozy, po przejechaniu 10km temperatura skoczyla do pierwszej kreski za połową, zjechałem na przystanek temp. wróciła do normy, ruszyłem i po 200m to samo i tak w kółko, czasem przejechał 1km dodam, że jak zaczął się grzać przestało działać ogrzewanie. :duh: Wąż od chłodnicy był ciepły i miękki. Czy to może być wina termostatu czy raczej zapowietrzony układ?

Opublikowano

Opis Twojego problemu wskazuje zarowno na termostat jak i zapowietrzenie, sklaniam sie do tego pierwszego. Z reszta w tego typu silnikach uklad powinien odpowietrzac sie sam. A druga sprawa, dlaczego mialby sie zapowietrzyc? Masz nieszczelnosci, dolewasz plynu? Pozatym jak bedziesz tak dalej eksperymentowac to skonczy sie uszczelka lub glowica.

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak by się nie zamknął to by się raczej nie nagrzał. A już na 100% nie przegrzewał.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Ja bym najpierw sprawdził czy nie jest zapowietrzony układ. Wymieniłem ostatnio termostat i objaw był podobny bo układ się zapowietrzył i naprawde ciężko później go było odpowietrzyć. Czemu? -niewiem.

Po odpowietrzeniu temperatura rośnie wystarczająco szybko i wewnątrz auta po przejechaniu około kilometra zaczyna lecieć ciepłe powietrze co przy temp około -12 jest zadowalające.

ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano

a czy to możliwe, że ot tak sam z siebie się zapowietrzył? jak dla mnie jeżeli się zapowietrzył tzn. że łapie lewe powietrze czyli jest nieszczelny, może jakiś przewód pękł :worried: dzisiaj zostawie u mechaniora

Pozdr

Opublikowano
A nie ubywa Ci płynu z chłodnicy lub nie masz go za mało. Bo jeżeli tak to też możliwe jest zapowietrzenie układu.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
a czy to możliwe, że ot tak sam z siebie się zapowietrzył? jak dla mnie jeżeli się zapowietrzył tzn. że łapie lewe powietrze czyli jest nieszczelny, może jakiś przewód pękł :worried: dzisiaj zostawie u mechaniora

Pozdr

Podobno tak. Były już opinie o samoistnym zapowietrzeniu, ale sprawdź płyn. Jeśli znika to szukaj skąd. Problemy z zapowietrzaniem często pojawiają się podczas zimy :norty: