Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siema może mi ktoś pomoże, posiadam bmw 524 td od niedawna i mam z nim pewien kłopot mianowicie: gdy samochód przestoi zimną noc to rano jest kłopot z zapaleniem, świece żarowe mam na 100% dobre gdzie może tkwić problem proszę o pomoc z góry dzięki
Opublikowano

Witam

Sprawdz rano czy w przewodzie paliwowym przy pompie nie ma pęcherzyków powietrza .Jeżeli są to paliwo sie cofa.

P.S. Sprawdzałes czy dochodzi napiecie na swiece

Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam taki sam problem, dzisiaj rano niezłe walczyłem żeby odpalić swoje 524. ja przyczyny raczej szukałem w paliwie, może parafina się wytrąciła i trochę się zapychają wtryski czy przewody.

Wczoraj (oczywiście też z problemami odpaliłem) podjechałem pod dom i otworzyłem maskę przy zapalonym silniku, żeby sprawdzić czy mi czasami chodnicy nie wysadziło, bo niezłe były mrozy więc wolałem sprawdzić czy nic nie cieknie niż go zagotować i zauważyłem że coś mi cieknie po pompie wtryskowej (dokładnie nie zlokalizowałem miejsca), zapewne to ropa bo próbowałem. Nie macie pomysłu to mogło się stać? czy jakaś uszczelka poszła czy może przewód paliwowy?

samochód normalnie jeździ równo pracuje, jak już go odpalę to nie ma problemów podczas jazdy.

W piątek pojadę do mechanika i pewnie się dowiem, no ale jak ktoś ma jakiś pomysł to niech powie to sie przygotuje psychicznie :P

Opublikowano

koledzy jak wam bmw źle odpala w mrozy a świece grzeją to jest jeszcze jedna dobra rada.

jezeli kogoś stać i ma mozliwość to sprawdzić ciśnienie w cylindrach, najczęściej są zawory do ustawienia. a jak nie to każdy sie domysli...

Opublikowano
kolego jak Ci nie świeci zielona kontrolka to któraś świeca padła wiem bo to przerabiałem wystarczy że jedna nie świeci i kontrolka taż nie świeci, sprawdź świece, a co do mojego problemu z tym zapaleniem to sprawdzilem przewody paliwowe i nie ma pęcherzyków powietrza więc kompresja zostaje do sprawdzenia pozdrawiam
Opublikowano

Witam. Miałem taki sam problem z moją 524. Objawy takie same. Zacinał mi się ten zaworek na pompie wtryskowej który odcina paliwo. Wymieniłem i jest gitara koszt (10-20zł).

Teraz -24 i pali na dotyk.

Możesz też sprawdzić czy świece grzeją za każdym razem bo może przekaźnik nie łączyć (jest w skrzynce ze sterownikami). Ten sam przekaźnik jest odpowiedzialny za otwieranie zaworka o którym pisałem.

Pozdrawiam