Skocz do zawartości

330cd Na ile starcza klocki po zapaleniu się kontrolki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Znalazlem multum postow na temat niegasnacych kontrolek po zmianie klockow itd itp natomiast nie znalazlem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. W momencie zapalenia sie kontrolki ostrzegawczej o zmianie klockow ile moge jeszcze pojezdzic zanim zjade tarcze? bo jak domniemam ktos zaprojektowal tak te czujniki ze rezerwa jakas jest. Zalozmy ze od momentu zaswiecenia traktuje pedal hamulca delikatnie to ile mozna nakrecic jeszcze??

pozdrawiam

DOP
Opublikowano
ciekawe czy każdy model E46 ma takie czujki ? sam jestem ciekaw bo nie wymieniałem klocków ponad 2,5 roku ale lewa strona słabsza o 50% bo cylinderek jakiś skorodowany , w/g realoem jest to cześć wymienna a w ASO powiedzieli mi że musze kupić cały zacisk , durnie
Opublikowano

aha a jeszcze jedno pytanko. czy klocki kupuje sie bez czujnika + czujnik oddzielnie czy sa jakies klocki z czujnikiem?? w/g tego co wyczytalem sa to zwykle klocki + czujnik ale jak powiedzialem to koleszce to mnie wybrechtal i powiedzial ze to sa specjalne klocki z czujnikiem :) w sumie sie nie klocilem bo sam sie nie znam wiec prosba o wyjasnienie

pozdro

DOP
Opublikowano
To możesz jego wybrechtać bo i klocki i czujnik jest oddzielnie :D
Gdy się urodziłem płakałem a wszyscy się śmiali, umierając ja będę się śmiać a wszyscy będą płakać.
Opublikowano
To teraz ty go możesz "wybrechtać" bo czujnik to element oddzielny można go zamontować lub nie. Dowód na stronie czescidobmw.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego wombat jak nie zamontujesz czujnika to kontrolka zuzycia klocków pali się cały czas, niezamkniety obwód.

Pozdrawiam

Krzysztof
Opublikowano
Kolego wombat jak nie zamontujesz czujnika to kontrolka zuzycia klocków pali się cały czas, niezamkniety obwód.

Pozdrawiam

Oczywiście, ale jeździć można poza tym można zamknąć obwód w bardzo prosty sposób.

Opublikowano
ciekawe czy każdy model E46 ma takie czujki ? sam jestem ciekaw bo nie wymieniałem klocków ponad 2,5 roku ale lewa strona słabsza o 50% bo cylinderek jakiś skorodowany , w/g realoem jest to cześć wymienna a w ASO powiedzieli mi że musze kupić cały zacisk , durnie

DOBRZE CI powiedzieli. Jak masz cylinderek skorodowany to nic innego nie zostaje tylko cały zacisk kupić kompletny, nowy bądź uzywany, jak kto woli :D . Zazwyczaj jest tak ze cylinderek rysuje gładż i nawet jak kupisz gdzieś nowy to i tak na plaster będzie przydatny bo będzie nieszczelny. Żadko zdaża sie żę po wymianie jest git. Jeśłi to wcześniej zauważyłeś trzabyło zakupić zestaw gumek naprawczach( np. koszt od 330D jest 25pln ) i było by po kłopocie.

Opublikowano
mam ten zestaw gumek naprawczy leży w szufladzie a kosztował jakies 70zł zauważyć wcześniej nie mogłem bo nic nie odczuwam tylko rok temu na rolkach to wykazało płynu nie ubywa więc nic nie robie nic nie ściąga przy hamowaniu
Opublikowano
w ksiazce podaja ze na 2mm mozna przejechac w normalnych warunkach do 3000 km nawet jest mozliwosc chamowania sama blacha a co do cylinderkow same je wymieniasz i uszczelki i jest ok nic nie cieknie :cool2:
jedynakk
Opublikowano

a czemu ma nie podawac :) to tak jakbys napisal nie piszcie ile jest rezerwy bo jak sie zyd zapali to trzeba i tak niezwlocznie nalac :) nadmiar wiedzy nie boli a jak ją wykorzystasz to twoja sprawa, kazdy z nas swoj rozum ma.

pozdro

DOP
Opublikowano
ja zrobilem ok 1500km (mowa o klockach przednich)i zjezdzilem na maxa (chciałem sprawdzic ile można pojezdzic od momentu zapalenia sie kontrolki),głównie jazda miejska, nowe tarcze i klocki były juz przygotowane także nie było zaskoczenia . dodam że jeżdze na TEXTAR-ach są to miekkie klocki i wystarczają na ok 20tkm
Opublikowano
Czytając taki temat nasuwa się jedno pytanie:

GDZIE JEST MODERATOR!!?? :duh:

no ale o co ci chodzi?

DOP
Opublikowano
aaa jak sprawa wyglada z klockami tylnymi??

Kolego odnoszę wrażenie, że masz jakiś problem ze sobą. Kupiłeś 330Cd i nie stać Cie teraz na klocki hamulcowe ? A może zadajesz takie idiotyczne pytania z jakiegoś innego powodu ? Następnym Twoim pytaniem będzie "Ile wytrzymają tarcze na startych klockach" ? Pozdrawiam.

Opublikowano

Ale co płaczecie ? Chłop się pyta, na ile mu starcza, w sensie czy już natychmiast czy za 3 dni.

A to czy stac hehe... to inna sprawa. Ja wymieniam 2 kpl z tyłu na 1 z przodu, i to bez szaleństw.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
ShakeIT: Ależ nic z tych rzeczy. Zadaję pytania które przychodzą mi do glowy. Jedne bardziej mądre, drugie może mniej, ale od tego jest chyba to forum nie??. Nie jestem ani druciażem ani nikim takim jak błędnie wywnioskowałeś, nie oszczędzam przesadnie ale jest jedno stare mądre zdanie. "Kto pytanie nie błądzi". Jest to moje pierwsze bmw auto naszpikowane elektronika itd itp wczesniej jezdzilem autem starszym mniej zaawansowanym technologicznie. Zapala sie kontrolka szukam w ksiazke nie znalazlem to chcialbym wiedziec co i jak. Wiec pytam... a ty mi do kieszeni nie zaglądaj na co mnie stać a na co nie :) :naughty:
DOP
Opublikowano
Może kolega Fabi, chce kupić w necie klocki i tarcze, a wiadomo że nie teleportują się na miejsce w 5 sekund, dlatego chce wiedzieć ile może jeździć aby nie zepsuć hamulców. Kto pyta nie błądzi.