Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki dziwny objaw w aucie, że z nawiewów centralnych i w drzwiach leci cały czas zimne powietrze, natomiast ciepłe powietrze leci tylko na przednią szybę oraz z tyłu dla pasażerów. O co może chodzić? Dodam że oczywiście wszystko sprawne, auto zadbane, sprawdzałem różne ustawienia - tylko taki dziwny objaw.
Opublikowano
Mam taki dziwny objaw w aucie, że z nawiewów centralnych i w drzwiach leci cały czas zimne powietrze, natomiast ciepłe powietrze leci tylko na przednią szybę oraz z tyłu dla pasażerów. O co może chodzić? Dodam że oczywiście wszystko sprawne, auto zadbane, sprawdzałem różne ustawienia - tylko taki dziwny objaw.

pomiędzy środkowym nawiewiem masz pokrętło do regulacji ciepłe - zimne. Powietrze zimne leci po to zeby nie zasnąć za kierownicą

brokat_
Opublikowano
pomiędzy środkowym nawiewiem masz pokrętło do regulacji ciepłe - zimne. Powietrze zimne leci po to zeby nie zasnąć za kierownicą

Niom... To pokrętło służy do rozdziału powietrza na twarz i na pozostałe nawiewy i jest niezależne od ustawienia temperatury na wyświetlaczu. Im na twarz ustawisz zimniejsze powietrze, to tym pozostałymi nawiewami będzie leciało cieplejsze i odwrotnie, przy czym średnia temperatura po zmieszaniu się powietrza będzie taka jak na wyświetlaczu.

Ja po kupnie auta, jak nie wiedziałem o co chodzi to też dziwiłem się dlaczego środkowym nawiewem wieje gorącym powietrzem :twisted2:

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
to najoptymalniej w zimie jest jeździć na np 1 nieb i 1 czerwonej (na środku) czy może na samo niebieskie????????
"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
to najoptymalniej w zimie jest jeździć na np 1 nieb i 1 czerwonej (na środku) czy może na samo niebieskie????????

u mnie przez cały rok jest 50/50, nawiew na AUTO i temperatura ustawiona na 20 st.C (latem caly czas klima, zimą i jesienią tylko jak szyby zaczynają parować)

brokat_
Opublikowano

Jak ustawisz niebieskie na maksa, to Ci twarz zamarznie :twisted2:. Najlepiej jest robić tak jak pisze poprzednik i ja sam tak robię. Jak wyłączysz auto to wentylacja/ogrzewanie głupieje (np. jak w zimie zmniejszysz ręcznie siłę nawiewu do 1 kreski i będziesz miał ustawioną określoną temperaturę, to klimatronik będzie nadganiał temperaturą powietrza, aby zapewnić ustawioną, pożądaną temperaturę i wtedy z kratek leci gorące powietrze. Po powrocie na tryb auto od razu powietrze jest chłodniejsze, bliższe temu co jest ustawione. Wtedy też poza dozowaniem ciepłego powietrza system sam reguluje uchylaniem klap od posczególnych kratek i jest OK)

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
W ustawienia automatyczne klimatronika można się bawić w trasie, na odcinkach do 3 km w zimie pozostają pokrętła , albo marznięcie.

No właśnie kolego, dzisiaj jechałem skromną trasę (12 km) i przy ustawieniach kolegi brokata nie było zbyt ciepło.Chyba, że ja mam coś zepsute.

Jest też tak, że dmuchawa mocna pracuje(dmucha) a na np. nogi prawie nic nie leci, tylko ciepło czuć z nawiewu i tyle.

Podoba mi się te AUTO ale przy -10 już nie za bardzo.

Chyba, że jeszcze można go inaczej ustawić

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
W ustawienia automatyczne klimatronika można się bawić w trasie, na odcinkach do 3 km w zimie pozostają pokrętła , albo marznięcie.

No właśnie kolego, dzisiaj jechałem skromną trasę (12 km) i przy ustawieniach kolegi brokata nie było zbyt ciepło.Chyba, że ja mam coś zepsute.

Jest też tak, że dmuchawa mocna pracuje(dmucha) a na np. nogi prawie nic nie leci, tylko ciepło czuć z nawiewu i tyle.

Podoba mi się te AUTO ale przy -10 już nie za bardzo.

Tak właśnie jest m.in dmuchawa chodzi zbyt mocno do potrzeb, albo klimatronic reaguje zbyt późno, nieprecyzyjne nadmuchiwanie tzn. nie tam gdzie chcemy. Dlatego praktycznie cały rok jeżdżę w trybie manualnym.

Opublikowano
Nie chcac zakladac nowego tematu napisze tutaj. Otóż dmucha mi zimnym powietrzem z tyłu dla pasażerów. Dodam, że z przodu mam ustawione na 3 czerwone kropki. Mam e39 z '97 i nie mam z tyłu regulacji ciepła na tylnym panelu. W czym tkwi problem ?
Opublikowano
Nie chcac zakladac nowego tematu napisze tutaj. Otóż dmucha mi zimnym powietrzem z tyłu dla pasażerów. Dodam, że z przodu mam ustawione na 3 czerwone kropki. Mam e39 z '97 i nie mam z tyłu regulacji ciepła na tylnym panelu. W czym tkwi problem ?

Nie ma tu żadnego problemu!!! jeśłi nie masz regulacji na tylnym panelu to zawsze bedzie leciec zimne powietrze i nie ma to nic wspólnego z ustawieniami kropeczek na przedniej konsoli,mozesz go tylko zamknać całkowicie kółeczkiem!!! a nawiewy ciepłego powietrza masz pod siedzeniami kierowcy i pasażera

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Nie ma tu żadnego problemu!!! jeśłi nie masz regulacji na tylnym panelu to zawsze bedzie leciec zimne powietrze i nie ma to nic wspólnego z ustawieniami kropeczek na przedniej konsoli,mozesz go tylko zamknać całkowicie kółeczkiem!!! a nawiewy ciepłego powietrza masz pod siedzeniami kierowcy i pasażera

Dzieki... i szkoda. Pozdro :)