Skocz do zawartości

Fotelik dla dziecka a poduszka powietrzna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie.

To znaczy jeśli dziecko jedzie w foteliku z tyłu to nie ma problemu.

Jesli natomiast jedzie z przodu na foteliku a nie ma mozliwości wyłączeniua poduszki to co ???

I tu moje pytanie czy istnieje jakaś mozliwość wyłaczenia poduszki.

Dotyczy to zapewene nie tylko e39 przed liftem ale innych starszych "e " zapewne też.

Opublikowano
A czy po otwarciu drzwi przednich pasażera nie ukazuje się twoim oczom naklejka z przekreślonym fotelikiem dziecięcym??? Co prawda na rysunku pokazane jest żeby nie umieszczać fotelika tyłem do kierunku jazdy ze względu na możliwość wystrzału poduchy ale ja wolałbym nie ryzykować i wogóle nie przewozić dziecka na przednim fotelu
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Jeżeli nie ma możliwości wyłączenia to nie wolno przewozić. Nie wiem czy można wyłączyć jakoś nie widziałem w instrukcji. U mnie jest naklejka od środka na szybie informująca abym nie sadzał dzieci w fotelikach na przodzie.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
nie wozi się dzieci ani małych ani dużych na przednim siedzeniu i kropka. A kto wozi "ten jest ....., ...... i woda na młyn odwetowców z Bonn!". I dostanie poza tym mandat.
PawełH
Opublikowano

hmm a myslałem, ze to dział dotyczacy zagadnień związanych z motoryzacją a bliżej związanych raczej z marką BMW ( seria 5) a nie porady prawne jak postepować zgodnie z litera prawa...hmm cóz widać człowiek uczy się przez całe życie :)

Ps chyba nie odłączysz poduszki jednej niestety :(

Opublikowano

hmm a myslałem, ze to dział dotyczacy zagadnień związanych z motoryzacją a bliżej związanych raczej z marką BMW ( seria 5)

I bardzo dobrze że tak myślałeś bo pytanie było związane jak najbardziej z marką BMW bo przecież mowa była o E39 zresztą żaden z moderatorów nie interweniował więc wygląda że wszystko jest OK a przy okazji kolega został skierowany na właściwe tory żeby nie zapłacić mandatu. pzdr

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Sęk w tym, że kolega zawsze wtrąci swoje trzy grosze aby kogoś pouczyć itp. zostało zadane pytanie odnosnie ewentualnej mozliwości odłączenia poduszki a nie czy podróżowanie zm dzieckiem z przodu jest karalne mandatem czy nie. Tyle na temat, a poduszki wyłączyć się nie da jednej
Opublikowano

Proszę to cytat z tekstu autora postu: Jesli natomiast jedzie z przodu na foteliku a nie ma mozliwości wyłączeniua poduszki to co ???

I dlatego pewnie zostały wtrącone te trzy grosze odnośnie przewożenia na przednim fotelu a ostrzeżenia o mandacie to taki gratis Sylwestrowy od kolegów. Przepraszam bardzo jeśli kogoś uraziłem swoim wpisem :modlitwa: obiecuję poprawę od Nowego Roku

Opublikowano
Jeżeli nie ma możliwości wyłączenia to nie wolno przewozić. Nie wiem czy można wyłączyć jakoś nie widziałem w instrukcji. U mnie jest naklejka od środka na szybie informująca abym nie sadzał dzieci w fotelikach na przodzie.

Przedniej poduszki się nie wyłącza, poneważ jest ona aktywna tylko wtedy gdy mata w siedzeniu pasażera wyczuwa obecność człowieka. Obawiam się, że masa fotelika+dziecka może udawać dorosłego człowieka.

Opublikowano

I tu moje pytanie czy istnieje jakaś mozliwość wyłaczenia poduszki.

Dotyczy to zapewene nie tylko e39 przed liftem ale innych starszych "e " zapewne też.

Tak istnieje możliwość selektywnego dezaktywowania wybranej poduszki powietrznej w każdym BMW. Operacja taka nawet powinna być do przeprowadzenia w ASO, jest odpowiedni dokument EBA gdyby dealer nie wiedział jak.

Opublikowano
hmm a myslałem, ze to dział dotyczacy zagadnień związanych z motoryzacją a bliżej związanych raczej z marką BMW ( seria 5) a nie porady prawne jak postepować zgodnie z litera prawa.. :(

pies trącał literę, ale dziecka szkoda! A może nie i niech sobie jedzie na miejscu dla samobójców? Lucas, jak napiszesz kiedyś pytanie, to dopisz, żeby Cię, broń Boże, nie pouczać, bo masz własny rozum i lubisz łamać przepisy.

PawełH
Opublikowano
hmm a myslałem, ze to dział dotyczacy zagadnień związanych z motoryzacją a bliżej związanych raczej z marką BMW ( seria 5) a nie porady prawne jak postepować zgodnie z litera prawa.. :(

pies trącał literę, ale dziecka szkoda! A może nie i niech sobie jedzie na miejscu dla samobójców? Lucas, jak napiszesz kiedyś pytanie, to dopisz, żeby Cię, broń Boże, nie pouczać, bo masz własny rozum i lubisz łamać przepisy.

Nie omieszkam tego zaznaczyć, każdy robi tak jak uważa za słuszne i nie uważam aby dobrym pomysłem było sie wtrącać się do czyjegoś cyrku i jego małp :twisted2: