Skocz do zawartości

POMOCY gdzie znajduje sie nagrzewnica???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam...wszystkich mam taki problem jakis czas temu podjechalem pod sklep ...wszystko ok po wysjciu gdy odjezdzalem patrze kalurza mysle sobie nie moja ale sprawdzielm na wszelki wypadek i ubylomi troche plynu chlodniczegomoze pol litra...przyjechalem do domu jakies 2 km i pusto pusciutko...był wieczor wiec to zostawilem...rano wlewam wode zeby sprawdzic gdzie to cieknie ...patrze na ten trójniku z tylu silnikia nie wszystkie weze tez ok ...no to wlewam wode a to mi gdzies tak z tyłu silnika leci ale cirkiewm normalnie plynie...kilka sekund i z 2 litrow nie było...dzwonie do mechanika mowi wez mi go przywies zalalwem go woda i jade przyjechalem do niego pusto znow...on tam patrzy i nic mowi nic nie widac...zalal on go odpowietrzył i uwierzcie mi nic nie leci zapalilem go mechanik sie nim przewiuzl i sie ze nne smieje co ja go wkrecam...normalnie wszystko ok wracam do domu...temperatura ok nagle auto zaczyna przerywac kontrolka oleju sie zapalila abs ten wykrzyknik wszystko zjechalem na bok a tam znow leci jak posrane ... czy ktos mial cos podobnego normalnie jak jest zimny to leci jak cieply to nie dopiero jak sie woda bardziej nagrzeje...czy wiecie moze co to...mi wydaje sie ze to nagrzewnia normalnie tal lecialo para tez w jednym momecie ...wiec tu moja prosba napiszcie co o tym myslicie a takze gdzie znajduje sie nagrzewnica i czy latwo sie do niej dostac i ja sprawdzic...POMOCY...a i wyglada tez to tak jak by sie termostat zacioł...
Opublikowano

Jakieś znaki interpunkcyjne (oprócz wielokropka), może nowe zdania etc - bo bardzo mało zrozumiałe. O błędach ort. nie wspomnę.

Co do samej nagrzewnicy - to znajduje się ona jakby to nazwać - pomiędzy deską rozdzielczą a komorą silnika. Aby się do niej dostac musisz wymontować z pół deski rozdzielczej - jak nie całą.

Jeśli cieknie - a zdarza się jej to - to najczęsciej cieknie do środka auta - a nie na zewnątrz.

Czy cieknie nagrzewnica można sprawdzić tak:

1. Nie włączaj ciepłego powietrza - wtedy elektrozawór nie pozwala czynnikowi chłodzącemu przedostawać się z silnika do nagrzewnicy. Wycieknie tylko tyle - ile mieści sama nagrzewnica.

2. Odłącz przewody od nagrzewnicy i zaślep je (od strony komory silnika).

Jesli płyn będzie dalej ubywał - to raczej nie nagrzewnica.

Pzdr,

Opublikowano

Kolego spróbuj dokręcić łączenie nagrzewnicy z obiegiem pod kierownicą,czasem w tamtym miejscu się rozszczelnia,jak nie to nagrzewnica do wymiany. No niektórzy sypią środek do uszczelniania chłodnic i czasem pomaga jak minimalna dziurka wyskoczy ponieważ nie chcą rozkręcać polowy samochodu :)

Powodzenia w naprawach i napisz czy sobie poradziłeś.

Aha ,wyciek może być widoczny ponieważ pod tapicerka pod nogami jest kanał odpływowy.No i tapicerka musi być mokra.

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"