Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam

Mam pytanie czysto teoretyczne.Przy ilu tyś obrotów dochodzi do odcięcia zapłonu.Mój silniczek 3,5.

Pozdrawiam

Przeciez to latwo mozna wyczuc, dobij na 1. lub 2. dokad wlezie,

jesli to automat to przy kickdownie zmiana biegu na wyzszy stanie

sie dokladnie na ograniczniku, jesli to manual to odetnie paliwo.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
Ale chodzi mi o dokładny wynik tak dla swojej wiedzy.

Już wiem że ta granica to 6700 obrotów.

Wg moich informacji to 6200 ... ale moze się mylę :doh:

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Takie mam dane producenta, z tym, że nie są tam podane obroty odcięcia, lecz maksymalne dopuszczalne obroty silnika, ale jest (o ile się nie mylę) to równoznaczne ...

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Takie mam dane producenta, z tym, że nie są tam podane obroty odcięcia, lecz maksymalne dopuszczalne obroty silnika, ale jest (o ile się nie mylę) to równoznaczne ...

Dla silnikow definiuje sie zazwyczaj dwie predkosci graniczne - najwyzsza predkosc obrotowa nie zagrazajaca uszkodzeniu silnika przy

eksploatacji ciaglej, ktora mozna przekraczac tylko krotkotrwale

(to zalezy juz od producenta ale zazwyczaj czasy nei przekraczaja

kilku-kilkunastu sekund ze wzgledu na pojawiajacy sie najczesciej

deficyt ukladu smarowania oraz chlodzenia - pompy powyzej

pewnej granicy nie zwiekszaja ilosci tloczonego plynu pomimo

zwiekszania ich predkosci obr).

Przekroczenie drugiej wartosci nie jest dopuszczalne i zazwyczaj jest to wlasnie wartosc na ktora programowany jest limiter w silniku z elektronicznym wtryskiem.

Oczywiscie we wszytko sa wliczone jeszcze rezerwy na bledy

eksploatacji, niewlasciwe paliwo, slaba jakosc oleju, wysokie

temperatury otoczenia, etc.

Tak wiec "dojechanie" do ogranicznika teoretycznie nie powinno

zakonczyc sie jakas tragedia. W praktyce jesli silnik jest juz

zuzyty, to zdarzyc moze sie wszystko.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano
...Przekroczenie drugiej wartosci nie jest dopuszczalne i zazwyczaj jest to wlasnie wartosc na ktora programowany jest limiter w silniku z elektronicznym wtryskiem...

Dokładnie, zawsze tą drugą wartość podaje.

Stronka

Opublikowano
Ale chodzi mi o dokładny wynik tak dla swojej wiedzy.

Już wiem że ta granica to 6700 obrotów.

w mojej e32 3,5l odciecie jak udalo mi sie ustalic bylo przy 6750tak mniej wiecej odciecie bylo dokladnie na srodku miedzy 6500 a 7tys wiec wnioskuje z tego ze bylo 6750 ale zegary sa niedokladne

PAL GUME NIE DUSZE

BMW KLUB SZCZECIN