Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam okazje kupić takową w coupe 328 96r facet mówi że coś z rozrządem napinacz. A ja liczę się też na wymianę łańcuszków i całej reszty.

Silnik to M52 nie jestem dobry w tym temacie i zastanawiam się czy warto. Co wy na to proszę o podpowiedzi na allegro części to około 400zł. :modlitwa: .

Opublikowano

I tak i tak trzeba wymienić cały rozrząd a nie tylko napinacz.

Trudno powiedzieć co moze być jeszcze nie tak.

Chodzi ten samochód? czy już nie odpala?

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano
400zl za rozrzad do 2.8????jak wymiana w 1.8is może sięgnąć nawet ok. 1.5tyś.zł.!ja bym sie w to nie pakował bo to może być i rozrząd i vanos i czytając forum rzadko kto umie prawidłowo zdiagnozować usterkę i dobrze ją naprawić.Możesz wpędzić sie w koszta i to niezłe!
Opublikowano

koledzy dobrze radzą to żaden napinacz niech gość nie ściemnia

też uważam że to może być Vanos

ale trzeba by posłuchać

wszystko jest do naprawy ale trzeba się liczyć z kosztami

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
hej już wiem łańcuch strzelił był po wymianie i w warsztacie odpalili silnik i strzelił coś po.... .Auto poszło na części pozdrawiam i dziękuję za rozmowę.
Opublikowano
to ja mam takie pytanie. Ostatnio czytalem troche na forach i podobno przy przebiegu 240 tys nie ma sie co przejmowac łańcuchem rozrządu (mam silnik M50B25 z Vanosem) i stawiam na to ze to ten vanos mi tak hałasuje jak jakis grzechotnik... Orientujecie sie moze ile kosztują częsci do naprawy vanosa (w grę wchodzą tylko nowe częsci) i ile trzba PLNów zapłacic za robocizne, czy ewentualnie moze opłaca sie to zrobic w ASO BMW??
Opublikowano
hej jeśli chodzi o łańcuszek vanosa to od 70 do 150 (orientacyjnie allegro). Co do reszty mogą być walnięte szklanki i popychacze. Nie jestem pewien co dokładnie sie robi żeby go naprawić. ASO za droga zabawa.
Opublikowano
to ja mam takie pytanie. Ostatnio czytalem troche na forach i podobno przy przebiegu 240 tys nie ma sie co przejmowac łańcuchem rozrządu (mam silnik M50B25 z Vanosem) i stawiam na to ze to ten vanos mi tak hałasuje jak jakis grzechotnik... Orientujecie sie moze ile kosztują częsci do naprawy vanosa (w grę wchodzą tylko nowe częsci) i ile trzba PLNów zapłacic za robocizne, czy ewentualnie moze opłaca sie to zrobic w ASO BMW??

najpierw zdjagnozuj czy to Vanos on grzechocze przy około 1800-2500 obr. zarówno w górę jak i w dół

w 95% pomaga wymiana zestawu naprawczego za 250zł kupionego w ASO

jak oddasz do ASO to mogą cię naciagnąć na wymianę całego Vanosa za

1800zł plus zestaw naprawczy

Opublikowano
tu zgodzę się z kolego ASO nie jest z tych najtańszych przyjemności. A przy 2500 powinieneś na pewno go usłyszeć będzie chodził jak marny dizel luknij na youtube tam jest kilka filmików jak chodzi walnięty vanos.
Opublikowano

Witam kolege emir55. Znowu się spotykamy przy tym temacie ;-). Pozwolę sobie zacytować twoje słowa aby wyprowadzić kolegę i nie tylko z błędu , czyli ze stwierdzenia jakie się przyjeło że: "vanos sie zepsuł i chałasuje - grzechota".

sam Vanos zasadniczo się nie psuje a klekotanie bierze się od trzech pierścieni na wałku ssącym które trzeba wymienić wymiana samego Vanosa najczęściej nic nie pomaga

pierścienie te można kupoć w aso jako komplet naprawczy

Przy okazji należy wymienić łańcuch łączący wałki, napinacz, ewentualnie łańcuch rozrządu

zachecam do przeczytania tego:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51041&highlight=grzechotanie+vanos

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=93704&postdays=0&postorder=asc&start=0

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=93844&postdays=0&postorder=asc&start=0

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/