Skocz do zawartości

520 M20B20 Przy jaki obrotach wbijac kolejny bieg?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jazda autem utrzymujac obroty w zakresie ok. 2700-4500 jest bodajże najbezpieczniejszym zakresem obrotów dla silnika, to jest fakt i w przypadku BMW. Prędkości w granicach 90-120km/h sa predkkosciami optymalnymi w warunkach jakich każde auto spala najmniej, czyli jest najmniej obciążony silnik, mowa oczywiście o utrzymywaniu mniej więcej tego zakresu prędkości. Najważniejsze jest aby nie obciążać silnika jeżdząc wolno na wysokich biegach. Ja zawsze staramsie utrzymywac obroty na poziomie min 2500 tak do ok. 5000, jak zwalniam redukuję, a nie pozwalam autku siem toczyć 40-50 na 4-tym biegu :duh: i tak jak kolega Paweł napisał, chyba najlepiej zmieniac biegi na słuch :) słychac wtedy kiedy silnik pracuje idealnie i sie nie męczy :)
Opublikowano

Koledzy nie zwrócili uwagi na jeszcze jedną rzecz: co niektóre betki mają podwójny vanos i to m.in dzięki niemu można się toczyć na V biegu z prędkością 50 km/h... Silniki innych aut, nie posiadających zmiennych faz rozrządu (oddzielnie dla dolotu i wydechu) już by prychały i kichały. Ja swoją betką spokojnie przyspieszam od takiej prędkości na V biegu, tyle, że nie na zasadzie "gaz do dechy" i nic się nie dzieje i nie będzie działo.

...i nawet nie będę komentować tych wypowiedzi o jeżdżeniu z obrotami powyżej 2500 1/min :nana:.

To, że przy takich obrotach silnik jest mniej obciążony to oczywiste, co nie znaczy, że przy mniejszych auto nie będzie jechać, albo zniszczy się silnik. A jak Ci co tak piszą niech mają na uwadze, że moment obrotowy osiąga maksimum coś koło 4000 1/min (nie pamiętam dokładnie) i zgodnie ze sztuką powinni tak zmieniać biegi, aby po zmianie z niższego biegu na wyższy pryz obrotach mocz maksymalnej trafiać właśnie w te okolice obrotów już po zmianie.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Od ilu obrotów zaczyna się męczenie silnika(mam na myśli górny zakres) ?

m50b20 maxymalną moc osiąga przy 5900rpm...

odcięcie 6500rpm wg książki wiec pomiędzy już nie ma po prostu sensu kręcić, gdyż następuje nagły spadek na wykresie mocy (można to nazwać że wtedy się męczy)

na vanosie 4200rpm max moment

bez 4700rpm

do wniosków każdy powinien dojść sam;

wg mnie jazda autem z takim silnikiem na obrotach rzędu 1500-2000 to małe nieporozumienie;

choć przyznam że zdarzy mi się czasami tak przetoczyć...

w mieście 3,4 bieg ok 2500-3000rpm tak zazwyczaj jadę