Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam takie pytanie,czy to prawda że jak nie wymienie oleju po przejechaniu 10 tyś,mogą tworzyć się problemy związane z ?samochód odmówi posłuszeństwa?
Opublikowano

Nie kolego nie będzie żadnych problemów. Ja olej wymieniam przy około 14-15 tyś km. Kwestia podejścia indywidualnego.

pozdrowienia

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
Na początku lat 80-tych chodziła taka opinia, że jak zgaśnie ostatnia zielona dioda to auto stanie. :)
Opublikowano
Na początku lat 80-tych chodziła taka opinia, że jak zgaśnie ostatnia zielona dioda to auto stanie. :)

Opinia bardzo popularna wśród "pokonywaczy" przejazdów kolejowych :P:P

Pzdr,

Opublikowano
Co najwyżej możesz otrzymać komunikaty typu "oil serwis" , ale to jest tylko informacja dla Ciebie... Przy wymianie oleju należy to wpisać w komputer inaczej komunikat nie zniknie... Chodź kiedyś słyszałem że komputer może odciąć Ci zapłon (będzie myślał że olej nie zmieniony) zabezpieczenie silnika - i staniesz na środku drogi :norty:

“Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”

ś.p. Ayrton Senna da Silva

http://bmwteamkrakow.pl/galeria/albums/userpics/11064/m3gt~0.jpg

Opublikowano
Przy wymianie oleju należy to wpisać w komputer inaczej komunikat nie zniknie... :norty:

Zawsze trzeba wpisywac w komputer? czyli ole trzeba wymieniac w aso czy na zwyklej stacji tez mi wpisza w kompa?

przy okazji ile kosztuje wymiana oleju - sama robocizna i jaki olej polecacie? (dopiero co kupilem 320d i czeka mnie pierwsza wymiana oleju)

Opublikowano
W ASO lub w każdym innym serwisie wyposażonym w odpowiedni komputer... Muszą zrobić Ci reset kontrolki, potem znowu się odezwą automatycznie za kilkanaście tys. kilometrów, nie wiem jaka tam wartość jest ustawiona. BMW w ten sposób dba o swoje silniki... Oczywiście możesz nie słuchać tych komunikatów i jeździć aż silnik sam padnie :nienie:

“Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”

Opublikowano
przy okazji ile kosztuje wymiana oleju - sama robocizna i jaki olej polecacie? (dopiero co kupilem 320d i czeka mnie pierwsza wymiana oleju)

Ja polecam Castrol edge sport 0W40 , co do wymiany to sama wymiana to kilka złotych w dowolnym serwisie... Ale jak chcesz się pozbyć komunikatu to muszą mieć kompa... Aha ! Obowiązkowo przy wymianie oleju musisz wymienić filtr oleju... polecam MANN ale może być też najprostszy Filtrona.... Koszt kilkadziesiąt złotych :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Castrol Edge raczej do silników benzynowych. Ja bym wlał Castrol Magnatek 5W40

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
W ASO lub w każdym innym serwisie wyposażonym w odpowiedni komputer... Muszą zrobić Ci reset kontrolki, potem znowu się odezwą automatycznie za kilkanaście tys. kilometrów, nie wiem jaka tam wartość jest ustawiona. BMW w ten sposób dba o swoje silniki... Oczywiście możesz nie słuchać tych komunikatów i jeździć aż silnik sam padnie :nienie:

LOL

Oilservice skasujesz samemu, dokładniej mówiąc - sprawisz, aby zaczął liczyć kilometry od nowa (zależy, od 15tyś km lub 22tyś km) w dół.

Poszukaj na forum, jest temat o kasowaniu inspekcji i oilservice.

Oczywiście nie musisz czekać z wymianą oleju, aż komp zliczy z tych 22tyś km do zera. Osobiście wymieniam olej częściej niż co 15tyś km i wtedy "kasuję" inspekcję (rozpoczyna liczyc od nowa).

Co do Castrol EDGE 0W40 - jak najbardziej mozna go lać do silników wysokoprężnych.

Osobiście do 320d leję Motul X-clean 5W40, ale gdyby nie Motul, zalałbym pewnie Mobil 5W30 ESP Formula.

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

komp ma jakiś algorytm liczący km i ilość odpaleń;

dlatego różne są przebiegi od wyminy do wymiany na kompie