Skocz do zawartości

320d - Skacze, szarpie przy ruszaniu - koło dwu masowe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW 320d z 2000r.

Podczas ruszania szarpie (delikatny kangur) podobne objawy są przy wrzuceniu dwójki (przy powolnej jeździe np: w korku lub jazda pod górkę) i czasem na trójce. Problem jest bardziej widoczny w korkach lub przy cięższym samochodzie, np. jak jadą 4 dorosłe osoby. Jak jadę sam to czasami jest ok. Problem znika przy bardziej agresywnej jeździe oraz przy zwiększonych obrotach podczas ruszania przy bardziej wciśniętym sprzęgle.

Poduszki są ok. Dodam jeszcze, że sprzęgło łapie dość wysoko ale biegi wchodzą czysto. Czasem przy zmianie biegów czuć z tyłu samochodu (tak jak by z mostu) delikatne stuknięcie (czuje to tylko kierowca jak byłem pasażerem nie było to odczuwalne).

Z obserwacji wynika, że może to być niestety koło dwu masowe a to wydatek rzędu 2 tyś :(

Jeżeli są jakieś inne tańsze możliwość to proszę o radę. Chciał bym się upewnić, że wykorzystałem wszystkie opcje zanim zajmę się kosztownym kołem dwu masowym.

Opublikowano

No to mnie nie pocieszyłeś, miałem nadzieję, że to może jednak coś innego.

Z ciekawości spytam ile Cię kosztowała wymiana? Z tego co się orientuję to jakieś 2 tyś może trochę ponad. Czy wymienia się tylko koło dwu masowe czy przy okazji np. sprzęgło, itp. ?

I jeszcze jedno czy z wymianą poczekać aż się całkiem rozsypie czy należy dokonać naprawy niezwłocznie?

Opublikowano
MIałem podobny problem.Myśałem że to sprzegło bo dziwnie brało,wymieniłem ale problem szarpania i walenia z tyłu pozostał.Przy wymianie łożysk wyszło ze tuleje tylnych wachaczy sa zuzyte(na dołkach nie pukało).Po wymianie gitara:)czytałem wczesniej na forum ze i to może mieć wpływ na kangury ale nie wierzyłem do póki sam nie sprawdziłem.Wsłuchaj sie gasząć auto czy słyszysz jakieś stuki z okolic skrzyni,jak tak może być dwumasa...
Opublikowano
Słyszalem tez opinie, ze swiece zarowe moga byd do wymiany, czy kolega sprawdzal ten element ?

Xdrive

Koder

Opublikowano

Świec nie sprawdzałem, podczas gaszenia jest cichutko. Zauważyłem, że samochód zaczyna czasami wpadać w delikatny rezonans, odczuwalny na kierownicy i trochę na pedale gazu i sprzęgła. np. podczas postoju jak obrotu spadają poniżej 800/min.

Drugi tema, parę dni temu postawili w mojej okolicy "śpiącego policjanta", którego nie zauważyłem. Niestety wjechałem za szybko i teraz przy prawym przednim kole podczas nierówności słychać skrzypienie. Jak samochód stoi i nim pokołysze (przy każdym kole) to przy prawym przednim słychać coś w rodzaju trzeszczenia. Czy to slesblock czy wahacz?