Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam ja z pytaniem jak w temacie przeczytalem juz mase rzeczy i im wiecej czytam tym mniej wiem :/ kazdy cos innego pozatym mam samochod z przelomu i juz sam nie wiem czy szukac powyzej 2002 czy ponizej chcialbym zalac skrzynie olejem i nie wiem jakim a naczytalem sie ze mozna cos sp.. vin to jz65712 gdyby ktos byl konkretnie zorientowany bylbym wdzieczny za pomoc skrzynia to 5hp360 lub 390 r sam nie wiem zielona nalepka gm..drugie to co to jest filtr odmy?separator oleju?co sie z tym robi i gdzie sie to u mnie znajduje..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O separatorze oleju było już na forum.... poszukaj, ogólnie wymienia się co 2-3 zmianę oleju. Choć nie wiem czy to występuje w benzynówkach :oops:

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

kup w ASO , separator 80zł , zestaw do wymiany w zkrzyni biegów ok 220zł / filtr podkładki uszczelki / nigdzie taniej nie kupisz a masz pewne podając jedynie VIN auta , separator wymien przy okazji wymiany filtra powietrza bo to obok inaczej nie dostaniesz się tam niewyciągając filtra powietrza , jeżeli znasz się na automatach możesz olej sam wymienić , jezeli nie to zleć komuś bo nie dasz rady , to nie takie proste a chodzi o to żeby 'wylać max oleju ' ze skrzyni czyli 6-7 litrów.

Co do oleju , masz skrzynie ZF z zieloną tabliczką więc olej prawdopodobnie ESSO ATF 71141 ale jak pisałem ASO da odpowiedż podając VIN telefonicznie - o pomyłce oleju nie może być mowy więc tak lepiej

Opublikowano
dzieki za odzew ale ja pisalem ze mam skrzynie gm a co do separatora to co to i gdzie to masz jakas mozliwosc pokazac ??

To jak masz skrzynkę GM to olej na bazie Dexron III czyli ETL zadzwon do ASO , podaj VIN i już masz a cena jedynie ok 37zl/litr i nawet w sklepie nie masz taniej a w ASO masz pewny , co do odmy to nie mam fotek ale jak ściagnie się obudowe filtra powietrza to jest obok , poszukam czegoś to dopiszę

http://www.lubiemajsterkowac.pl/motoryzacja/48-bmw/50-e46-320d-wymiana-filtr-powietrza

a tu odma jest obok filtra przy silniku

http://www.bmw-sport.pl/printview.php?t=23477&start=0&sid=ae4ad93d97ee5125b0b6b4a16cbac153