Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siedzisko jest na solidnych jakby takich zatrzaskach - trzeba po prostu mocno pociągnąć do góry, bez obaw nic się nie złamie. Z powrotem trzeba mocno wcisnąć.
Opublikowano
Juz podejmowałem ten temat-czyżby tez cos Ci skrzypiało..?

No własnie nie wiem czy to to... Wiem że pisałes o tym...

U mnie jest to takie ciche jakby popukiwanie z tyłu, ale tylko

jak jade po naprawde sporych nierównościach (np. taka ulica co to ma

łatę na łacie) i tylko jak nikt z tyłu nie siedzi... I słuchać jakby to z

kanapy właśnie... No bo chyba nie z zawieszenia...

Na normalnych przeciętnych szosach nie słychac tego...

A skrzypienie... U mnie zaczął niemiłosiernie skrzypieć...

zawias od podłokietnika... Wystarczyło tylko zdjąć łokieć i już...

Ale WD40 jest dobre na wszystko... Psik psik i po klopocie...

Pozdroofka

TT

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Moze niezbyt fajne takie powitanie, ale rozpoczynam od pytania - Trotom, moglbys rozwinac kwestie WD40 i podlokietnika? Tez troche skrzypi. I kratka nawiewu prawa - bardziej ta mala niemal pozioma - tez skrzypi. Co z tym mozna zrobic? Czy jakis serwis ogarnia ten problem? Moze ktos sobie z tym poradzil gdzies w Krakowie najlepiej? Wersja po liftingu, wiec nadal te same problemy...

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Trotom-tak-to jest takie popukiwanie.Żeby byc pewnym na 100 % to złóż część kanapy i tą druga częścia (niezłożoną) troche poruszaj na boki-upewnisz sie wtedy.

p.s.Komend-jesteś pewien???Po prostu szarpnąć do góry?Mi sie wydaje,że kanapa jest osadzona na bolcach na trwałe do karoserii przymocowanych i które to bolce wnikaja w siedzisko..

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

Komend-siedzisko czy oparcie?Bo Trotomowi chyba chodzi o oparcie (ruchome części, które mozna złozyć).

Pepe-urok tego auta-plastik sie kurczy i ropzręża pod wpływem nawiewu (zwłaszcza gdy puszczasz bardzo ciepłe powietrze-dlatego odczuwalne trzaski zima,powinno byc bezszelestnie jak zaczna się wyzsze temperatury na zewnątrz) :-)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Witam wszystkich serdecznie. Moze niezbyt fajne takie powitanie, ale rozpoczynam od pytania - Trotom, moglbys rozwinac kwestie WD40 i podlokietnika? Tez troche skrzypi. I kratka nawiewu prawa - bardziej ta mala niemal pozioma - tez skrzypi. Wersja po liftingu, wiec nadal te same problemy...

Pozdrawiam :)

Z kratka problemów nie mam... więc nie wiem jak to załatwić...

A podłokietnik, a raczej zawias przesmarowałem WD40.

Po 1-2 psiki w każdą ze szczelin tej dużej tulei z tyłu, jaka tworzy

zawias... Po prostu jak drga, plastik trze o plastki, i stąd dziwny

odgłos... WD40 smaruje i wycisza i jest ok...

Pozdroofka

TT

Opublikowano
Serce zabolało jak w serwisie facet szarpnął... ale to właśnie tak się odbywa, potem sam przetestowałem. Najlepiej zacząć od jednego ze skrajnych boków, potem środek i tak dalej...
Opublikowano
Komend-ale mówimy o części kanapy tej za plecami czy tej pod tyłkiem>?

MIKE

Opublikowano
Komend-siedzisko czy oparcie?Bo Trotomowi chyba chodzi o oparcie (ruchome części, które mozna złozyć).

Mówisz że oparcie? Ostawiałem siedzisko właśnie...

Sprawdzę to...

Pozdroofka

TT

Opublikowano
U mnie bankoko oparcie? Jak ruszam jedna częścią tegoż oparcia to eweidentnie czuje jka sie przesuwa na tych bolcach i "puka"..

MIKE

Opublikowano
Pepe-urok tego auta-plastik sie kurczy i ropzręża pod wpływem nawiewu (zwłaszcza gdy puszczasz bardzo ciepłe powietrze-dlatego odczuwalne trzaski zima,powinno byc bezszelestnie jak zaczna się wyzsze temperatury na zewnątrz) :-)

ale teraz wlasnie dosc cieplo jest, a ja w srodku nie grzeje przesadnie - zwykle 20 stopni. w lecie bylo mniej, ale mam wrazenie ze coraz wiecej sie tlucze. niewiele potrzeba bylo na tych naszych drogach...

to co, nic z ta kratka? moze sprobuje wd40 do podlokietnika, albo poprosze kogos bardziej manualnie uzdolnionego :)

Opublikowano

Tak,ale na zewnątrz jest chłodniej i generalnie plastiki sa oziebione-więc nagrzewanie wnetrza tak własnie skutkuje.

Latem z kolei jak w upale puscisz klimę też zaczna pstrykać.

Generalnie-nie mozna ich narażać na skoki temperatur-co oczywiście jest awykonalne i bezsensowne.Pozostaje więc przyzwyczaić sie.

Chociaz mi tez skrzeczała kratka po lewej stronie-pojeździłem parę miesięcy z wetkniętym plastikiem od tic taców między kratka a poszyciem słupka i po wyjęciu tego plastiku po dzis dzień cisza :-)

MIKE

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Trotom-rozwiązałeś jakos problem?

Pracuje nad tym... :wink:

A poważnie... Poszedlem Twoim tropem, że to oparcie...

Znalazłem gdzieś dwa kawałki gąbki, takiej ze 3 cm grubości

ale dość twardej. No i wsadzilem, a raczej zatrzasnąłem oparciami.

Najpierw gąbki umiescilem poniżej tych zatrzasków które trzymają

oparcia, po prawej i lewej stronie... Ale efektów to nie przyniosło...

W drugim kroku, biorąc pod uwage to, że pisałeś o pukaniu w miejscu

obrotu oparć (zawias jakby), zatrzasnąłem te gąbki przy tych

właśnie zawiasach, tak ze gąbki sa miedzy samym dołem oparć

a krawędzią podłogi bagażnika...

I tu musze przyznać, że chyba jest ok...Chyba... Bo...

Nie sprawdzałem tego dokładnie, nie zdażyłem, bo wertepy snieżne

które tu teraz mamy powodują, że nie da sie tego teraz sprawdzić...

Trzeba poczekać na odwilż...

Pozdroofka

TT

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
CZy ruszył ktoś jakoś temat kanapy tudzież kratki nawiewu skrzypiacej? Ta ostatnia zaczęła mnie bardzo irytowac-skrzypi niemiłosiernie ;-)

MIKE

Opublikowano
Owszem,jest dobrze.Ale dość czesto składam siedzenia tylnie więc chciałbym znaleźć jakiś bardziej "profesjonalny" pomysł ;-).Chcę rozkręcić kanape i podokręcać te wsyztskie śruby mocujące ja..ale nie wiem co w pierwszej kolejności zdemontowac-siedzisko,oparcie,te części kanapy przy drzwiach..?

MIKE

Opublikowano

Dobrałem się wreszcie do kanapy-dotarłem do śrub.Oczywiście okazało się to wstydliwie proste :-).

Pytanie natomiast jest takie-bolec, którym połączone są częśći kanapy-czym to przesmarować,owinąć lub jak to potraktowac by nie było "puków".

MIKE

Opublikowano

Problem rozwiązany :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Po dotarciu do tych śrub i bolców wszystkie po prostu przesmarowałem wazeliną techniczną-teraz nawet nanierównościach jest cichutko,nic nie puka i nic nie stuka.

Koszt wazeliny technicznej-7,30 zł w Leroy Merlin :-)

MIKE

Opublikowano
Te podparcia na łokcie, które sa między kanapą a drzwiami-po prostu je demontujesz-one są wciskane-najlepiej od strony kanapy wsunąć pod nie palce i..zdecydowania ale z wyczuciem ciągnąć-powinny puścić :-).Pod nimi sa śruby mocujace kanapę.

MIKE

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jak Trotom-cos robiłeś?

Pepe-kratkę naprawiłeś?

;-)

MIKE