Skocz do zawartości

TDS 318 - niemal gaśnie gdy zimny na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie!

pomóżcie proszę- moje auto ma od 3 dni (ale tylko rano ) problem z ruszaniem (bieg 1, potem 2) jak jeszcze jest nie do końca rozgrzany. Objawy są takie jakby miał za chwilę zgasnąć: cały zaczyna się trząść i trzeba dodać gazu do 2 tys obotów aby móc ruszyć lub ew, docisnąć sprzęgło aby ustało. Po kilku minutach jazdy problem znika całkowicie. Co to jest i czy moje auto może jeszcze wytrwać jazdę 200 km x2 bo mam zaplanowany wyjazd. i nie wiem czy mam go oddać do warszatatu niezwłocznie czy mogę się wstrzymać do powrotu bo nie jest to jakaś bardzo poważna usterka. Sama raczej tego nie naprawię :worried:

Opublikowano
Mam taki sam problem !!!! od kilku dni koledzy powiedzili że to nastawnik pompy albo pompa labo wtryski albo ... :) nic konkretnego będzie trzbe podjechać na kompa
Opublikowano
czyli łączymy sie w bólu.. tylko ja nie wiem kiedy będę mogła podjechać na komp. pewnie dopiero po 17-tym wiec jak będziesz wcześniej to napisz co u Ciebie wyszło
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
w 318 tds nie ma przepływomierza przynajmiej takiego jak w benzynie na moje oko nie grzeją wszystkie świece i nie zapala na wszystkie cylindry sprawdz jeszcze filtr powietrza paliwa i przewody paliwowe napisz jeszce jaki masz przebieg
przedni napęd jest dla dziewczyn...
Opublikowano

a jeszcze pytanie... czy zaobserwowałaś przewód paliwowy, taki przezroczysty, rudawy odchodzący od filtra paliwa? Jesli nie, to sprawdź rano zaraz po uruchomieniu silnika. jeśli nie widać nic :) tzn. przewód wygląda jakby był pusty, lub z drugiej strony pełny :D to paliwo płynie normalnie, jednak jak będzie to jakaś niejednorodna mieszanina, to może znaczyć kilka rzeczy:

nieszczelność układu paliwowego,

mała pompka paliwowa w baku nie zasysa, itp...

Z drugiej strony też mógłbym sie przychylić do opcji kolegi powyżej odnośnie świec, szczególnie jeśli do tego szarpie na początku w sensie telepie troszkę samochodem. Wtedy nawet 2 świece nie grzeją....