Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

ostatnio cos wzielo mnie na zmiane mojej 530d E39 na nowszą budę, myśle aby samemu sobie cos wyszukać w DE i sprowadzić. Ponoć w lipcu zmienily sie przepisy i na auta powyzej 2ltr dokladaja akcyze liczona od wartosci realnej auta, prawda to ?

Moment niezbyt dobry bo euro podskoczylo prawie 15% w ciagu miesiąca...shit...

napiszcie pare słów ile to opłat wychodzi... ;)

pozdr

konrad

Opublikowano
do 20% poniżej ceny rynkowej nie stanowi problemu dla UC i nie powinni się czepiać

Bzdura rachunek nie interesuje teraz UC jezeli chodzi o naliczenie akcyzy ,maja go tylko do wreyfikacji czy ejst legalne zrodlo pochodzenia auta.

A naliczanie ejst 13.6% od ceny auta w Pl pomniejszony o vat i akcyze ,srednio placi sie za 530D od 2500 do 4000 akcyzy,no chyba ze masz jeszcze nowsza to wiecej.

Diesel Forever x5
Opublikowano
do 20% poniżej ceny rynkowej nie stanowi problemu dla UC i nie powinni się czepiać

Bzdura rachunek nie interesuje teraz UC jezeli chodzi o naliczenie akcyzy ,maja go tylko do wreyfikacji czy ejst legalne zrodlo pochodzenia auta.

A naliczanie ejst 13.6% od ceny auta w Pl pomniejszony o vat i akcyze ,srednio placi sie za 530D od 2500 do 4000 akcyzy,no chyba ze masz jeszcze nowsza to wiecej.

euro prawie 4 pln, chyba lepiej troche poczekać to po pierwsze.

po drugie : ceny biorą z info-exsperta, w przypadku jak na umowie masz kwotę, która różni się od tej z IE o więcej jak 20% to biorą tą z IE, zawsze można kombinować,że bity i mieć opinie rzeczonawcy, ale i tak

wychodzi drogo: doją przeszło 13% od kwoty zakupu pomniejszonej o VAT i Akcyzę- swoją drogą od e60 wychodzą dość pokaźne kwoty- można by za to kupić samochód dla żony np...

ja zaczynam się zastanawieć nad 520d z tego względu....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Katalog Info-Expert jest najgorszym jaki istnieje. Panowie, którzy go przygotowują to banda lenii, którym się nie chce śledzić realnie rynku. Wartości w tym katalogu są z nieba po prostu.

Jeżeli chcesz ściągnąc 530d w miarę nowe na legalnym, prawdziwym rachunku to możesz z nimi walczyć. Kwit dostaniesz od razu a sprawa będzie się toczyć, więc autem możesz jeździć normalnie. W ustawie jest, że podstawą jest cena zakupu a późniejsze określenia w dodatku do ustawy "znacznie odbiega" jest płynne i tak naprawdę powoduje, że celnicy robią co chcą, ale tylko dlatego, że ludzie odpuszczają. Nawet jak Twoja sprawa się skończy w izbie celnej to wątpię, żebyś musiał z tym iść do sądu bo strona celna ma zbyt słabe argumenty żeby jednak olewać sobie podstawowy punkt w ustawie o akcyzie, że wylicza się ją z ceny zakupu, szczególnie gdy nie mają żadnych wytyczonych wartości przez dodatek do ustawy, który dzięki słowom "bez uzasadnionej przyczyny, znacznie odbiega od średniej wartości rynkowej[...]" sam tak naprawdę na siebie kręci bata w przypadku gdy sprawa trafi do sądu. "znacznie" jest pojęciem szerokim bo dla jednego to może być 10% a dla drugiego 100%, do tego "średnia wartość rynkowa" też jest strasznie niejasna, bo nikt nie napisał, że określana ona jest na podstawie czegoś konkretnego jak katalog Eurotax itp.

Ja jestem w trakcie postępowania celnego z kilkoma autami i zobaczymy jak się sprawa ma ale ja im nie odpuszczę bo dziadostwo trzeba tępić.

Jeżeli chcesz sprawę załatwić szybciej to niech Ci na fakturze Niemcy napiszą np. "uszkodzona skrzynia biegów", weźmiesz rzeczoznawcę, który Ci wartość auta ustali z Eurotaxu, który jest znacznie realniejszy i bliższy wartościom rynkowym, wcześniej jakiś kumaty mechanior Ci tę skrzynię "zepsuje" i taki zabieg Ci znacznie obniży wartość auta na wycenie, bo rzeczoznawca uwzględni wymianę skrzyni biegów a to koszmarne kwoty.

Postępowanie celników obecnie jest tak idiotyczne, że nie da się tego opisać. Niestety nie do końca jest to ich wina, bardziej spieprzyli sprawę ustawodawcy, którzy jak zwykle tworzą przepisy niedostosowane do sytuacji rynkowej i ogólnie realiów.

Obecnie dochodzi do takich paranoi, że wg Info-Experta niektóre auta używane są więcej warte niż nówki z salonów, w których stosuje się obecnie olbrzymie rabaty ze względu na sytuację finansowo-gospodarczą.

Opublikowano

Dzieki wszystkim wielkie za odpowiedz. Myslalem o jakims przerysowanym 530d z 04roku, ale to i przyjdzie mi odczekać az euro stanieje. Jesli uda mi sie znalezc przerysowane auto to tez powoływać się na rzeczoznawcę ? W ktorym momencie etapu clenia trzeba uwzglednic rzeczoznawce?

tak czy owak wielkie dzieki wszystkim za trud odpisywania;0)

pozdr

konrad

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej jak poszukasz lekko uszkodzonego. Wiadomo, że pozbył się ktoś auta bo uszkodził a nie bo mu się większy remont szykuje. Jak przywieziesz auto uszkodzone to masz ułatwioną sprawę i rzeczoznawca bez problemu Ci zjedzie mocno z wartości i wtedy tym bardziej warto zrobić wycenę. No i oczywiście lepiej poczekać na stabilizację euro, bo teraz to się nie opłaca robić czegokolwiek.
Opublikowano

jak masz czym jeździć, lepiej coś zaraz po zimie poszukać,

do tej pory Urzędy Celne otrzeźwieją moze trochę z akcyzą,

euro sie trochę uspokoi, no i po śniegach i lodzie na drodze większy wybór bedzie w autach po szlifie :)

Opublikowano
Dzieki wszystkim wielkie za odpowiedz. Myslalem o jakims przerysowanym 530d z 04roku, ale to i przyjdzie mi odczekać az euro stanieje. Jesli uda mi sie znalezc przerysowane auto to tez powoływać się na rzeczoznawcę ? W ktorym momencie etapu clenia trzeba uwzglednic rzeczoznawce?

tak czy owak wielkie dzieki wszystkim za trud odpisywania;0)

pozdr

konrad

Po zakupie auta jedziesz do stacji na odczyt numerow i pozniej do rzeczoznawcy jak on ci zrobi opinie to samochod bedzie clony z opini a nie z eurotaxu czy innego taxu :mrgreen:

Za 2004 to niezle zaplacisz :modlitwa: moja 2001 wycenili mi na 36tys zl w UC ale mialem opinie i zaplacilem 2000zl+244zl opinia.

Diesel Forever x5
Opublikowano

Masz rację ciężka noc była i coś mi sie po... mieszało :duh:

Miałem na myśli 20% poniżej katalogu np Eurotax tak liczą w "moim" UC

Przepraszam Wszystkich zainteresowanych za wprowadzenie w błąd :modlitwa:

Opublikowano

Masz rację ciężka noc była i coś mi sie po... mieszało :duh:

Miałem na myśli 20% poniżej katalogu np Eurotax tak liczą w "moim" UC

Przepraszam Wszystkich zainteresowanych za wprowadzenie w błąd :modlitwa:

Etam co tam bedziesz przepraszal postawisz browara i gra :mrgreen:

Diesel Forever x5