Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam felg na zimę.

Na początek nie wiem czy stalowe czy aluminiowe.

W 17" stalowe są na tyle drogie (ok 280 zł szt, nowe), że mogę kupić jakieś nowe podstawowe alusy.

Np. ENZO h, lub Dezent K.

Albo używane np. takie http://moto.allegro.pl/item455387763_felgi_bmw_3_7x17_et_47_oryginal_e46_e_36_z3_5x120.html

http://moto.allegro.pl/item457680801_super_felgi_bmw_3_5_7_orginal.html

Tylko tu nie wiem jakie ET.

Warto aluminiowe na zimę?

Opublikowano

Nie wiem czy warto alumioniowe na zimę.

Ja stałem przed takim samym wyborem i wybrałem jednak stalówki.

Kiedyś było tak, iż aluminium reagowało z solą i utleniało się. Sam miałem taki przypadek gdy po pewnym czasie z opony zeszło powietrze bez przyczyny - brak dziury, brak uderzenia o krawęznik.

Natomiast teraźniejsze felgi alumioniowe "niby" mają lepszą powłokę zabezpieczającą. Natomiast czy jest tak w rzeczywistości - tego nie wiem.

Ja wybrałem stalówki.

Pzdr,

Opublikowano (edytowane)

A nie podobają Ci się te z mojego podpisu?

Nówki, nawet z kartonów nie wyjmowane. I markowe - żadne tam badziewie, tylko firma z certyfikatami TUV na WSZYSTKIE swoje aplikacje zawarte w katalogu aplikacyjnym.

W sklepach internetowych ceny zaczynają się co prawda od 770 zł - felgi-opony.com

i potrafią przekroczyć 900zł - alufelgi.pl

Ale dla ludzi z BMW-KLUB sa specjalne ceny :)

A co do teraźniejszych felg felg, to nie zadne "niby" tylko normalnie znoszą zimę bez żadnych problemów pod warunkiem odpowiedniego traktowania. Wystarczy nie dopuszczać do zbyt długiego oddziaływania syfu, który się na nich osadza. Czyli zwyczajnie spłukać toto i już.

Oczywiście dotyczy to dobrych felg produkowanych przez producentów mających jakieś doświadczenie i know-how, a nie przez gamoni z zapyziałej chińskiej szopy, których nazwy nawet sprzedawcy na Allego na przykład nie podają. Bo nierzadko pewnie sami jej nie znają :duh: ...

I jeszcze jedno na temat tych felg - sam jeżdżę na takich, tyle, że 18". I dwa miesiące temu przydzwoniłem w krawężnik z prędkością ok. 70km/h jak mi autobus zajechał drogę. I co? I nic. Tzn. na oponie bąbel (Pirelli, cholera...), ale felga cała :dance:

Edytowane przez YatzeK
Opublikowano
Dwie zimy przejezdzilem na orginalnych fegach BMW ( te klasyczne z otworami podobnego designu co stalowe zwykle) i nic , zadnego nie widzialem destrukcyjnego dzialania czynnikow na feldze. Takie cuda boble jakies purchawy i zluszczanie widzialem w jakis felgach tanich firm, no tzw. podrubach. w jeszcze wczesnijsyzm aucie tez mialem alusy i nic im ni ebylo byly OZety
Opublikowano (edytowane)

YatzeK >>> Bardzo ładne ale szukam 7x17 bo chciałem wsadzić tam zimówki 205/50 R 17. No i nie wiem co z tym ET wolałbym coś ok 40-47 (teraz z przodu mam 42 a z tyłu 47 albo nawet 50). A zresztą na ET się nie znam więc musiałbym to sprawdzić.

w jeszcze wczesnijsyzm aucie tez mialem alusy i nic im ni ebylo byly OZety

OZ to klasa felgi ale nowych na zimę to sobie nie kupię :D.

Edytowane przez Comret
Opublikowano

OK, rozumiem. Ale masz już te zimówki, czy będziesz kupował?

Bo jeżeli masz kupować to moze znalazłbym ci coś w rozmiarze 225/45 w dobrej cenie :)

Oczywiście w żadnym wypadku nie nalegam.

A co do ET, to zawsze bazuj na katalogu aplikacyjnym producenta danej felgi. Bo w zależności od wyprofilowania konkretnej felgi różnice bywają znaczne. I właśnie w moich felgach zalecane ET do BMW E46 to 35.

Opublikowano

Nie kupiłem, ale sklepy internetowe mają całkiem dobre ceny teraz.

Na Baloon jest Pirelli Sotozero w dobrej cenie ale indeks H, a na innej stronie znalazłem Nokiany WR G2 w podobnej cenie z indeksem V i chyba je kupię.

Prawdopodobnie pozostanę jednak przy 205/50/17, myślę, że na zimę będą idealne.

Jakbyś miał jakieś felgi do tego typu opon to daj znać na PW, bo jeszcze się nie zdecydowałem jakie kupię.

Opublikowano

Myślę, że będziesz zadowolony - felgi do E46 touring pasują doskonale, a na Nokianach WR G2 przejeździłem całą poprzednią zimę i jest naprawdę OK :cool2:.

Szerokiej drogi :)