Skocz do zawartości

automat na D "jedzie " do tyłu stojac pod góre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje się, że to by wskazywało na niskie ciśnienie na niskich obrotach. Ja bym się udała na Twoim miejscu do jakiegoś warsztatu (ale nie garażu Pana Mietka), tylko firmy zajmującej się naprawą automatów.

A jak ze zmiana biegów ? Nie szarpie ?

pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
Podobny temat poruszyłem w dziale Seria 7 - chłopaki uznały, że to normalne. Ale sam jestem ciekaw, czy jest to normalne, bo większość tak ma, czy rzeczywiście jest to normalne...

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
wiec tak stoje w korku jest górka i mam na D oczywiscie , puszczam hamulec i auto zamiast powoli ruszać jedzie to tyłu :worried: , wczesniej tego nie było

czekam na odp dzieki

Powinna stac w miejscu. Tez zalezy jaka gorka....

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

No to teraz sam sobie zaprzeczyłeś.

Ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak wyjeżdzam z garażu na zimnym silniku (wyjazd pod górkę) to zatrzymując się na podjeździe muszę przytrzymać hamulec, bo autko po chwili zaczyna się lekko cofać. Natomiast na ciepłej skrzyni samochód nigdy nie cofnął się nawet o milimetr.

Co więcej, pamiętam jak kiedyś wypożyczyliśmy ze znajomymi w San Francisco nowego vana z wypożyczalni (chyba KIA Caravan, przebieg 3 540 mile) i zapakowaliśmy do środka 11 osób :D Górki i podjazdy są tam naprawdę strome a auto na każdych światłach stało nieruchomo bez potrzeby używania hamulca. Co więcej w samochodzie siedziało 11(!) osób.

Pytanie więc jest takie: co powoduje, że mechanizm ten z biegiem czasu nie działa jak od nowości.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
wiec tak stoje w korku jest górka i mam na D oczywiscie , puszczam hamulec i auto zamiast powoli ruszać jedzie to tyłu :worried: , wczesniej tego nie było

czekam na odp dzieki

Jak jest mocna gorka to chyba moze nie utrzymac... choc nie probowalem.

To tak jak sie zatrzyma auto w dolku jakims, samo nie wyjdzie trzeba dac lekko gazu...

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano

Moim drugim samochodem jest Jeep z ASB. Nie spotkalem gorki na ktorej mialby tendencje do cofania sie. Po puszczeniu hamulca samochod raczo wyrywa sie do przodu. Czasami w terenie, przy skreconych kolach trzeba troche dodac gazu, by ruszyl.

Nie wiem, czy porownanie Jeepa do BMW jest miarodajne, najlepiej skonsultowac to z jakims porzadnym serwisem ASB.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

No to teraz sam sobie zaprzeczyłeś.

ciach

Nie zaprzeczylem.... w 99% przypadkow autko z ASB przynajmniej BMW powinno stac w miejscu (na pewno nie ruszy pod gorke!).

Niestety nie wiem jak zachowa sie na super stromym podjezdzie. Szczrze nie probowalem. Aczkolwiek na wszystkich gorkach, ktore sa w moim miescie a troszke ich jest - zawsze stoi w miejscu! (bardzo bardzo fajna sprawa)

Jesli chodzi o pytanie: Czemu ten mechanizm z biegiem lat nie dziala jak nalezy... pewnie dlatego, ze cisnienie oleju nie jest juz fabryczne, zaworki nie trzymaja tak jak trzeba... Ale wlasnie trzeba zapytac fachowców.

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano
Miałem BMW 524 Automat i Nissana Primera 2.0i Automat i w obydwa na górkach stały. Czy na D czy na R. Jak sprzedawałem Primere klient był ze "znawcą" automatów (ja na takich biorę poprawki) No ale między innymi tak sprawdzał skrzynie sugerując że jeżeli by nie stała to kondycja już jest słabowita.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
A czy sprawdzał ktoś ilość i jakość oleju w skrzyni biegów? U znajomego w e34 jak zaczął uciekać na podjazdach do tyłu okazało się, że jest mało oleju w skrzyni, a jak go wylaliśmy to już był dosyć przerobiony. Po wymianie oleju wszystko się uspokoiło.
ŚREDNIO 11L/100km (LPG)
Opublikowano
Ja dzis sprawdzalem, tzn wyjezdzam z bramy ktora miala dosc mocno stromy podjazd pod gorke, dodam ze cofalem, wiec wsteczny i auto porpsotu stalo w miejscu.... nie chcialo samo cofac ale tez nie staczalo sie do przodu.
Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Ja dzis sprawdzalem, tzn wyjezdzam z bramy ktora miala dosc mocno stromy podjazd pod gorke, dodam ze cofalem, wiec wsteczny i auto porpsotu stalo w miejscu.... nie chcialo samo cofac ale tez nie staczalo sie do przodu.

Dokładnie o to chodzi samo nie pojedzie jak na płaskim po zdjęciu hamulca ale staczać się nie może

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

A to się podłączę z pytanie o to, jak sprawdzić poziom oleju w 528iA, bo żadnego bagnetu nie widziałem ?

pozdrawiam

Mariusz

PS.

To jest mój trzeci automat i żaden sam nie cofał na włączonym D.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jesli chodzi o pytanie: Czemu ten mechanizm z biegiem lat nie dziala jak nalezy... pewnie dlatego, ze cisnienie oleju nie jest juz fabryczne, zaworki nie trzymaja tak jak trzeba... Ale wlasnie trzeba zapytac fachowców.

Dokładnie tak jest, z tego co wiem, to właśnie pompa oleju napędza turbinę, która przenosi moment obrotowy.

Jeżeli ciśnienie jest za niskie, to właśnie wtedy skrzynia nie ma siły utrzymać samochodu na wzniesieniu.

Pozdro

003.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
A to się podłączę z pytanie o to, jak sprawdzić poziom oleju w 528iA, bo żadnego bagnetu nie widziałem ?

pozdrawiam

Mariusz

PS.

To jest mój trzeci automat i żaden sam nie cofał na włączonym D.

A jaką masz skrzynię??

003.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
olej jest po wymianie ok 3 tys km przejechane

To może nie ten olej wlałeś. Jest jeszcze taka opcja, że jednak jest go faktycznie za mało, sprawdź poziom bo zajedziesz skrzynię.

Opublikowano
Nie zaprzeczylem.... w 99% przypadkow autko z ASB przynajmniej BMW powinno stac w miejscu (na pewno nie ruszy pod gorke!).

mi pod lekkie wzniesienia delikatnie rusza do przodu (lekkie = prawie płasko, ale jednak nie płasko :P)

Opublikowano

Ostatnio wyjezdzalem z parkingu podziemnego przez bardzo stromy podjazd.

W polowie wyjazdu patrze - o kuffa ktos tu swiatlo postawil - czerwone - puscilem wszystko - stala w miejscu, a bylo tak stromo ze wlasnie sobie o tym pomyslalem - "Co bedzie jak puszcze pedaly?"

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)