Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich..

Mam taki problem: wogóle nie świeci mi sie kontrolka braku ładowania. Tzn niby powinna sie świecić przed zapłonem i przy problemach z ładowanie.. a Ona nic... ani po przekręceniu stacyjki ani gdy troche szwankowal alternator... POMOCY

ps żarówka sprawna

Opublikowano

A obwód elktr. masz sprawny?? (tzn. jest napięcie jak przekręcisz kluczyk ?

A jak robisz test zegarów to kontrolka się zaświeca (powinny wszystkie zamigać).

Opublikowano
Zobacz czy ten cienki przewód przy alternatorze jest dobrze przymocowany,żeby sprawdzic czy przewód nie jest przerwany posadż kogoś za kierownicą niech włączy zapłon i obserwuje kontrolkę a Ty w tym czasie dotknij ( po wcześniejszym odkręceniu go oczywiście) do masy powinna zaświecic .Jeśli zaświeci zacznij od wyjęcia regulatora bo byc może szczotki się skończyły i stąd przerwa w obwodzie.
Opublikowano

Tak. Ładowanie jest. Alternator niedawno po wymianie szczotek wiec raczej nie szczotki :|

A jeżeli zewrę ten cienki przewód od alternatora to chyba nic sie nie dzieje ale dzis sprawdze. to ten przewod to to slynne wzbudzenie? czyli 12 v podane przez żaróweczke kontrolki? przy tescie na 90 % nie zapala sie... choc wczoraj sprawdzalem tą żaróweczke i byla sprawna....

A przy teście na pewno ona sie zapala?

I jeszcze jedno pytanko do znawców tematu. Jaka jest dokładna droga tego kabelka? idzie on do jakiegos modulu kontrolnego?

Opublikowano

Wybaczcie że odpowiadam na własne pytanie, ale znalazłem winnego:

jest to wtyczka.. niebieski kabelek z alternatora leci z grubym plusem na rozrusznik i odchodzi od niego w okolicy rozrusznika.. tam jest gniazdo i wtyczka.. jakiś "uczony" je rozłączył. Po połączeniu ładowanie idealne, pali z kopa... żyć nie umierać. I KONTROLKA SIE ŚWIECI PO ZAŁĄCZENIU STACYJKĄ :)

Pozdrawiam i dzięki