Skocz do zawartości

523iA zuzycie paliwa.BArdzo proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .Sprawa jak w temacie.Przez dwa dni szukam na forum tej informacji ale znaleźć nie mogę.Wiem że to temat jak świat stary...ale co mam zrobić jak potrzebuję wiedziec.Interesuje mnie średnie spalanie E39 523iA z automatem steptronic czyli PRND i takie + i - .Pisze tak bo wiem że jeszcze były montowane automaty GM ale one chyba miały inne oznaczenia.Mieszkaam w Warszawie i do pracy mam 11 km.Trochę korków jest albo nawet bardziej niż trochę .CZas jazdy tych 11 km to około 30 minut.ILe potrafi spalić takie E39 w delikatnej eksploatacji? .Delikatne obchodzenie się z pedałem gazu i jazda w średnim tempie.Mam w tej chwili tdsa i w lecie pali mi około 8,9 do 9,1 litra n a sto kilometrów(manual)

Aha no i jak taki automat powinien pracować? Czy czuć przełączenia biegów? i redukcje w postaci lekkich szarpnięc lub ich braku.JAk to jest ? na co zwrócić uwagę kupując taki automat.Będe wdzieczny za pomoc.:)))

Opublikowano
myślę, że ze spalaniem zmieścisz się w 12l, najlepiej podjechać do ASO wtedy będziesz wiedział, że jest dobrze sprawdzony, koszt pewnie w granicach 400zl, oczywiście jedź już z upatrzonym autkiem bo ze wszystkimi nie ma sensu jechać (połowa odpadnie po powierzchownych oględzinach ;) ) Udanego zakupu :)
Opublikowano
myślę, że ze spalaniem zmieścisz się w 12l, najlepiej podjechać do ASO wtedy będziesz wiedział, że jest dobrze sprawdzony, koszt pewnie w granicach 400zl, oczywiście jedź już z upatrzonym autkiem bo ze wszystkimi nie ma sensu jechać (połowa odpadnie po powierzchownych oględzinach ;) ) Udanego zakupu :)

12L :mrgreen: heh mam takową bmw i wiem że poniżej 15L w wa-wie nie zejdziesz...nie ma się co czarować a 18L to zaden szok dla mnie.często jeżdżę do sandomierza z wa-wy i średnio mi wychodzi 12L.zaraz napiszą chłopaki że bzdury opowiadam ale taka jest prawda.Zapytaj kolegi "DON" bo wiem na 100% ze on też ma 523iA.ogólnie nie jestem zadowolony z tego modelu ale teraz nie oplaca mi się jej sprzedac.Nie jedzie a kopci swoje...

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
zaraz napiszą chłopaki że bzdury opowiadam ale taka jest prawda.Zapytaj kolegi "DON" bo wiem na 100% ze on też ma 523iA.

Ja mam 528iAT i przy sredniej predkosci 23-26 km/h mam spalanie wg komputera 16,5 -18,5 l/100.

W trasie spalanie na poziomie 9,5-11 l/100 (czasami mniej, czasami wiecej).

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano

O - w takie wypowiedzi to ja jestem w stanie uwierzyc.

Bajki 10l/100km w miescie powinni od razu z forum usuwac :-D

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
mi pali w mieście tak około 14-17 l tylko i wyłącznie miasto trasa około 500 km. wyszło mi 11-12 l gazu sprawdzane przy tankowaniu plus minus 1 litr niżej mi się nie udało zajść nawet z jazda bardzo oszczędna to wyszło mi może tak 10 ale to wleczenie się za autobusem 20 km ale to się nieda tak jeździć
Opublikowano
Zuzycie paliwa zalezy od stanu silnika, skrzyni i podzespołow! Generalnie to co podaja w kisazkach serwsiowych akurat w BMW sie potwierdza! No i oczywscie styl jazdy! Ja mialem 2.5 benzyne tylko w maualu i na trasie spalalem 7,4 w miescie ok 10-13! 2.0 litry mialem to palila na trasie 6.9 miasto 10-11, 530d mam pali trasa 5.7, duze miasto 9 litrow nie przekroczy! jak widac to co podaja ksiazki serwsiowe wszystko sie zgadza!!! W automacie trzeba doliczyc 2 litry! Silnik beznynowy w automacie to porazka:D:D:D:D
Tomek
Opublikowano

528iA, ciężki. W mieście pomiędzy 18-20 l/100 km. Czasami uda mi się delikatnie zejść poniżej 18 l. Skoczyć powyżej 20 l to łatwizna.

Na trasie pomiędzy 9,5-11,5 l. Wszystko zależy od stylu. Ostatnio jechałem sam z 1,5 rocznym synkiem na południe Polski. Jechałem pomiędzy 90 a 100 km/h. Wyszło mi 8,9 l/100 km. Byłem w szoku.

Opublikowano
Witam, mam 523 tyle że w manualu i jestem bardzo zadowolony ze spalania. Wiadomo że jak się pociska to bedzie paliła. Mi moja w mieście od 11-19l zależy jak się jeździ a w trasie raz udało mi się zejść do 6.4 ale to tylko raz. a normalnie w trasieto 7.5-8l a jak pedał w podłodze to 9.6-9.8l i inaczej byc nie chce. Wszystko zależy jaki kto ma styl i jakim stanie jest auto. A to że kolega Łukasz735jest nie zadowolony ze spalania i jemu w trasie pali 12l to jest coś nie tak.
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
528iA, ciężki. W mieście pomiędzy 18-20 l/100 km. Czasami uda mi się delikatnie zejść poniżej 18 l. Skoczyć powyżej 20 l to łatwizna.

Na trasie pomiędzy 9,5-11,5 l. Wszystko zależy od stylu. Ostatnio jechałem sam z 1,5 rocznym synkiem na południe Polski. Jechałem pomiędzy 90 a 100 km/h. Wyszło mi 8,9 l/100 km. Byłem w szoku.

A w instrukcji napisali, że w mieście 13.5l/100km. Ciekawe w jakim mieście, bo w Wa-wie średnia prędkość do 20km/h.

pozdr.

Mariusz

Opublikowano
A to że kolega Łukasz735jest nie zadowolony ze spalania i jemu w trasie pali 12l to jest coś nie tak.

nie tylko mi kolego tyle pali.a powiedziałem ze jestem nie zadowolony z tego modelu a nie ze spalania.to nie jest moja pierwsza e39 i coś już mogę o tym powiedzieć :wink:

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
528iA, ciężki. W mieście pomiędzy 18-20 l/100 km.

W koncu jakies przyzwoite wartosci ;), ktore znaczaco nie odbiegaja od moich.

Wydaje mi sie, ze przy zaznaczeniu 'jazda w miescie' nalezaloby jeszcze podac 'srednia predkosc'. Jak ktos pisal - mistao, mist nierowne i to nie tylko ze wzgledu na wielkosc miasta. Wszystko zalezy od specyfiki komunikacji jak i nawet ruchu jaki jest danego dnia.

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
Wszystko zależy jak kto jeździ i tyle. Jakzaczne się wygłupiać czy pojade sobie na pusty plac żeby podriftwać , czy sie pościgać to 18-20 to się zgodze ale jak jeżdże normalnie i delikatnie to po mieście wychodzi ok 11l a ostatnio testowałem nawet żeby zejść do jak najmniejszej wartości w Warszawie i na komp wyszło 9.3l ale to było juz naprawde bardzo spokojnie jak emeryt.
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano

mam 523 tyle ze w manualu. Jak nie ma korkow (znaczy sa male) to mieszcze sie w granicach 10.8 (absolutne minimum jakie w miescie wyszlo...) do 12,4. a ze wroclaw z korkow slynie to:

jazda w duzym korku (5 metrow do przodu, 5 minut stania) = przynajmniej 14 literkow, jesli delikatnie ruszam. Po osiagnieciu poziomu nerwowosci manual potrafi wziac nawet 18 w takim korku.

moja droga do pracy = 7km - srednio zajmuje mi to 35 minut... (o zgrozo...)

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Jestem wam ogromnie wdzięczny za te posty.Teraz już wiem jak "kocham" mojego "starego kibla" czyli TDSa w manualu:).Wartości w automacie na poziomie 15 do 18 po mieście to dla mnie abstrakcja i porażka.Mam starego bo z 91 roku pontiaca grand prix ,auto cięższe minimalnie od E39 i dłuższe.TEn samochód z silnikiem 3,1 V6 o mocy 142KM z okropnym mięlącym automatem spalał mi w miescie 15 L w mrozy i 13,8 w lecie.Silnik stary jak cep z dwoma zaworami na cylinder i wałkiem rozrządu w kadłubie.

Z waszych wyliczeń wynika że do jazdy w mieście to tylko 523 w manualu lub 520 .(przy delikatnej jeździe)

Teraz wiem czego szukać :) Pozdrawiam wszystkich.