Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem auta od handlarza w Polsce.

Auto stoi na niemieckich tablicach ( takich jak jezdzil Niemiec, a nie czerwonych zjazdowych)

Mowi ze przywiozl auto na lawecie, ale wydawalo mi sie ze tablice niemieckie sa zabierane w momencie wyrejestrowania pojazdu ???

Podobno da sie wykupic OC na te blachy żeby nim jezdzić ale to trochę dziwne mi się wydaje.

No i auto bylo zakupione przez niego w komisie i ten komis wystawil mu fakture, ale mowi ze na fakturze nie ma odbiorcy.

Dzwonilem do wydzialu komunikacji i powiedzieli mi ze na fakturze musze byc ja albo musze spisac umowe z tym komisem.

Co o tym myslicie? Nie chcialbym sie wpakowac w auto , ktore bedzie trudno zarejestrowac albo wpasc przy kontroli z tymi tablicami

Opublikowano
za wystawianie faktury bez odbiorcy (rozumiem, ze chodzi o kupującego?) można pójść do ciupy, więc albo bajki albo...lepiej trzymać się od tego z daleka.
PawełH
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kiedy wyjezdzasz z niemiec autem to zdrapuja tylko naklejki a tablice dostaje spowrotem. Masz prawo pojechac na nich do domu i tyle.

Ta naklejka jest w ksztalcie rombu cos jak odpowiednik naszego przegladu techniczne.

Jaka jest pojemnosc auta bo teraz moze byc problem z wysoka oplata akcyzy.

Z umowa nie masz co sie martwic ale jezeli jest bez osobowa to auto jest na 100% od turasow.

Sprawdz je 3x nim kupisz.

Opublikowano

No nie wiem.. Ten koles cos malo zorientowany chyba albo coś krecił...

Mowi ze na fakturze jest 5000eur ale pytam go na kogo faktura to na nikogo :)

Chyba musialbym pisac "umowe" z tym komisem .. Podobno bezwypadek i od 1 wlasciciela.

Auto niestety powyzej 2.0 dlatego jeszcze nie jechalem nawet ogladac.. mowi ze rejestracja wyjdzie 3 tys ale wg moich obliczen sama akcyza tyle wyjdzie. Chcialbym tylko zeby nie bylo problemow przy rejestracji .

Tablice wygladaja normalnie tzn literki cyferki a miedyz nimi te dwa kółeczka :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No nie wiem.. Ten koles cos malo zorientowany chyba albo coś krecił...

Mowi ze na fakturze jest 5000eur ale pytam go na kogo faktura to na nikogo :)

Chyba musialbym pisac "umowe" z tym komisem .. Podobno bezwypadek i od 1 wlasciciela.

Auto niestety powyzej 2.0 dlatego jeszcze nie jechalem nawet ogladac.. mowi ze rejestracja wyjdzie 3 tys ale wg moich obliczen sama akcyza tyle wyjdzie. Chcialbym tylko zeby nie bylo problemow przy rejestracji .

Tablice wygladaja normalnie tzn literki cyferki a miedyz nimi te dwa kółeczka :)

I wlasnie te dwa koleczka zdrapujesz przy wymeldowaniu auta w niemczech w urzedzie komunikacji.

Opublikowano

Pier..... :evil:

Zeby u nas zarejestrowac auto z Niemiec musisz miec 2 brify jeden duzy na 2 kartki a drugi maly ktory zastepuje dawne zielone karty tzw Anmeldung .

Jezeli nie ebdziesz mial tych dwoch dokumentow to nie zarekjestrujesz auta :mad2:

Jezeli on ma pusty rachunek to bierzesz pelna odpowiedzialnosc na siebie z e ti TY :duh: sfałszowałes papiery i wtedy masz Urzad Celny Skarbowy na sobie wydział Karny.

Jedz do wiekszego miasta i zobacz ilu tam ludzi stoi spoconych w kolejce czekajc łąskawie na swoj wyrok :mrgreen:

To wlasnie ci ktorzyt patrzyli jak najtaniej kupic zamaist dolozyc i kupic auto zarejestrowane :mad2:

Jeszcze nigdy nie kupilem auta na niemieckich tablicach/nie wywozowych/.

Jezeli auto ma powyzej 2 litry to pilicz sobie sam z eurotaxy cene samochodu odlicz od tego vat i akcyze i x13,6% + 500 utylizacja + 200zl tablice. +169 przeglad.

ja zapalcilem od 15tys zl 2050 akcyzy ale mialem auto uszkodzone i wycene rzeczoznawcy co obnizylo wartosc auta /bo bylo szkodzone/

Jezeli chcesz sie pchac w problemy to kup to auto :modlitwa:

Diesel Forever x5