Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak kupujesz na Allegro, może...ja kupuję używane opony z gwarancją, od wulkanizatora, który sprowadza takowe z Finlandii, Szwecji i Niemiec.

Ja kupiłem opony także od wulkanizatora - a o gwarancji na używane mogłem pomarzyć. Kupowałem Pirelli P6000 - z wyglądu stan idealny - bieżnik prawie nie starty. Kłopoty pojawiły się po pół roku od kupna - opona zaczęła puszczać powietrze - i nie wiadomo było skąd leci.

Potem do tego doszły rysy na boku opony etc etc...

Tak to jest jak się kupuje leżaki - w dodatku odpicowane przez wulkanizatora.

Co do opon zimowych - przejechałem kilka wulkanizacji w Bydgoszczy i wybór był żadny. Proponowali mi opony z wyrwanymi kolcami za 150zł/sztuka - z bieznikiem około 5mm, albo nowe NANKANG czy inny shit za 380zł/sztuka.

A dleczego Dębica - ze względu na korzystny stosunek właściwości do ceny. W tym rozmiarze jaki ja chciałem - lepszych marek opony zaczynają się od 380-400zł/sztuka. Dębica kosztowała 230zł/sztukę a jej paramety jak na oponę zimową są dobre - fakt, że śnieg był tylko kilka dni i jeszcze do końca nie możnabyło sprawdzić jej zachowania na większym sniegu ale na tym co leżało spisywała się dobrze.

W poprzednim samochodzie (E36) miałem zimówki FULDY - i te opony mogę nazwać porażką. Są tak sliskie że przy "błotnistym" śniegu nie idzie wyjechać.

Nie łatane, sprawdzane i w dobrym stanie, lepszym czy gorszym to wybór do mnie należy. Przecież nie kupujesz używanych opon w ciemno! .

To czy łatane - sprawdzisz, natomiast czy nie ma mikropęknięć, przez króte będzie ci uciekać powietrze - tego gołym okiem nie sprawdzisz. Stanu starzenia się gumy także nie sprawdzisz - chyba, że masz przy sobie obwoźne laboratorium.

Dlatego jeśli opony - to tylko nowe. A marka - taka na jaką kogoś stać (no może pomijając wschodnioazjatyckie wyroby).

Pzdr,

P.S. kolega ostatnio kupił od wulkanizatora dwie opony uniwersalne do Fiata. Wyważyły się idealnie - a auto podskakuje teraz jak żaba - i to na prostej drodze.

Opublikowano
Jeśli chodzi o DEBICE zimowe, to jest to stary bieżnik GOOD YEARA, FRIGO2 to jest chyba GOOD YEAR ULTRA GRIP 5,natomiast DEBICA NAVIGATOR GOOD YEAR VECTOR 2, i gdzie tu są polskie opony??. Są to poprostu opony GOOD YEAR z wycofanym bieżnikiem i nazwą DĘBICA

The Goodyear Tire & Rubber Company od kwietniu 2008 r. posiada 65,99% udziałów w kapitale zakładowym Firmy Oponiarskiej Dębica S.A.

Jednak trochę polskości tam jeszcze zostało.

Pzdr,