Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pewien dylemat w kwestii dokumentów jakie musze sporządzić podczas zakupu autka w Niemcowni.

Planuje zakup w komisie a więc dostanę fakture. Czy oprócz tego musze sorządzić dwujęzyczną umowę kupna- sprzedazy auta żeby zarejestrowac auto w PL ? Jesli tak to gdzie mogę znaleźc wzory umów, bo natknałem się tylko na umowę pomiędzy osobami prywatnymi a nie Firma - Ja.

Pozdro.

Grzesiek

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

kolego jak będziesz miał umowę dwujęzyczną to lepiej dla ciebie bo nie będziesz musiał jej tłumaczyć u przysięgłego tłumacza a co idzie za tym zaoszczędzisz grosza!!!

A do zakupu musisz mieć dowód osobisty!!!

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
Opublikowano

oczywiste jest, że jak cokolwiek tam podpisuje to jest to w dwóch jezykach..myśle że nikt by mi się nie podpisał pod wumową tylko w jezyku polskim nie rozumiejac treści..:)

ale czy faktura nie jest wystarczającym dokumentem w PL ??

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano

po co ci paszport :duh:

Czy ty chcesz auto na firme kupic czy od firmy??

Bo jezeli na firme muisz miec Euro NIP

Ja bym sobie darowal dwujezyczna umowe ,jezeli kupujesz auto od firmy dostajesz ladny rachunek a nie jakies ....... z tlumaczeniem PL

Kazdy urzedas inaczej patrzy na oryginalna fakture niemca na ktorej sa rysunki dane itp. a za tlumaczenie zaplacisz 40zl.

patrz przedewszystkim na 2 bfiry!!! i sprawdz numery auta z Brifu. :cool2:

Diesel Forever x5
Opublikowano
po co ci paszport :duh:

Czy ty chcesz auto na firme kupic czy od firmy??

Bo jezeli na firme muisz miec Euro NIP

Ja bym sobie darowal dwujezyczna umowe ,jezeli kupujesz auto od firmy dostajesz ladny rachunek a nie jakies ....... z tlumaczeniem PL

Kazdy urzedas inaczej patrzy na oryginalna fakture niemca na ktorej sa rysunki dane itp. a za tlumaczenie zaplacisz 40zl.

patrz przedewszystkim na 2 bfiry!!! i sprawdz numery auta z Brifu. :cool2:

Mam Euro NIP, ale wykorzystam go jakbym kupował w salonie np BMW, natomiast od prywatnego to w kwocie brutto. Rzecz jasna kupuję auto na firmę. Jeżeli nie potrzebny jest mi paszport do wyjazdu i transakcji to dobrze, bo nie chce mi się wyrabiać :P

Opublikowano

hmm

moj kolega kupil od prywatnego ale na rachunku napsial dane firmy

i tu po akcyzie kazali mu zaplacic VAT do14dni :duh: od daty na rachunku.

Niewiem ja ty kupisz na prywatna osobe aponiej to dasz w srodki trwale :doh: nie przerabialem tematu.

Diesel Forever x5
Opublikowano
hmm

moj kolega kupil od prywatnego ale na rachunku napsial dane firmy

i tu po akcyzie kazali mu zaplacic VAT do14dni :duh: od daty na rachunku.

Niewiem ja ty kupisz na prywatna osobe aponiej to dasz w srodki trwale :doh: nie przerabialem tematu.

TU był podobny temat, więc jest trochę możliwości :)

Opublikowano

Ja kupuje netto lub z $25 nigdy nie kupowalem auta od prywatnej osoby

na firme.

Jezeli bym szukal auta na firme to szukal bym ogloszenia z podatkiem 19%

Wiem jedno ze baba w skarbowym kazala mu zaplacic VAt a pozniej go sobie odliczyc :jawdrop:

Kupil BMW kombi 99rok.

Diesel Forever x5