Skocz do zawartości

320d - automat czy manual ? warto brac steptronic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w koncu udalo mi sie znalezc ladne 320d. rok 2002, kupione w salonie, serwisowane od 1. wlasciciela, przebieg 160 000 km. wszystko mi w niej odpowiada, poza skrzynia - jest tam automat z sekwencja. i tutaj mam pytanie, gdyz nigdy nie mialem bmw z automatem - jak sprawuja sie te skrzynie ? czy warto sie w cos takiego pakowac ?

z automatami mam zle doswiadczenia - mam w rodzinie s320 cdi i ml400cdi ciagle cos jest nie tak z tymi skrzyniami - a koszty napraw sa troche bardzo "dziwne" ;)

jak wyglada sprawa awaryjnosci tych skrzyn steptronic w 320D ?

Opublikowano

Oj, wywołasz tu burze zaraz :D.

A tak serio, jest tyle samo zwolenników co przeciwników, sam musisz zdecydować.

Ja mam dokładnie takie auto w automacie, 147tkm, chodzi idealnie.

I jeszcze jedno, nie słuchaj serwisu, odnośnie wymiany oleju. Producent tych skrzyń czyli GM zaleca wymianę, nie rzadziej niż 80tkm, w zależności od warunków eksploatacji.

Opublikowano
dylemat mam teraz okropny. z jednej strony autko naprawde pierwsza klasa i drugiego w takim stanie i z takim wyposazeniem napewno nie znajde, a z drugiej strony ten automat - po przebojach z automatami w mercedesach juz nie wiem co robic...
Opublikowano

Może opisz co się działo z automatami w merolach i z jakim przebiegiem. Mam dwa auta, oba z automatem, w jednym Hondzie przeciąga biegi, ale nie wiadomo jak było eksploatowane, w BMW jak na razie miód i malina. Niestety ludzie bardzo często źle sięz automatem obchodzą i potem są niespodzianki. Sam znam kolegi ojca który (mercedesem) jadąc z górki w automacie wrzuca N....

Jakieś pytania?

Pozdrawiam