Skocz do zawartości

zyżyte klocki hamulcowe-po czym poznamy że czas wymienic?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czasem przy hamowaniu zdarza sie ze cos zapiszczy mi z przodu(pisze ze zdarza-gdyz jest to dosyc rzadko i cicho-niezbyt donosnie)...wnioskuje ze to przednie klocki.Czy to sygnal aby wymienic klocki?Raz natknalem sie na temat odnosnie czujnika wymiany klockow-czy taki czujnik rowniez istnieje w E-34 z '91???

pozdro!

Opublikowano

Kupilem swoje auto, podczas gdy swiecila juz kontrolka od klockow, nie wiem ile z nia jezdzil poprzedni wlasciciel, ale mowil ze kilka miesiecy.

Ja po kontroli na oko, stwierdzilem, ze jest ich jeszcze sporo, tak z polowa. I zrobilem okolo 15kkm, a potem zmienilem i klocki i tarcze zarowno przod i tyl.

Pamietaj, ze przod zuzywa sie 3 krotnie szybciej niz tyl, bo taki jest rozklad sily hamowania.

Srednio 3x zmienisz klocki z przodu i dopiero z tylu, przy 3 razie trzeba by juz zmienic tarcze.

Zdejmij kola, zmierz tarcze i sie okaze, czy tylko klocki, czy moze tez tarcze.

Moze byc juz nawet tak zle, jak bylo u mnie (prawie metal o metal) zostalo mniej niz 0,5cm, ale nic nie piszczalo.

Co do czujnika, to mogl sie uszkodzic, lub przy poprzedniej wymianie nikt go nie zmienil i nie dziala.

Powinienes go miec, bo tez mam 91` i mam.

Wczesniej sie swiecila kontrolka, czy nastepnym razem sie zaswieci (czujniki kupilem nowe) to nie wiem - zobaczymy.

Od zaswiecenia kontrolki spokojnie mozna zrobic jeszcze 10kkm - wiem, bo sprawdzilem na sobie. Kontrolka zaswieca sie mniej wiecej jak klocki sa w polowie na wykonczeniu.

Pozdrawiam
Opublikowano
Po grubości klocków, Zdejm koło i zobacz... Jakby klocki były całkowicie zużyte albo uszkodzone (brak okładziny ciernej) to bądź pewny, że nie dałbyś rady znieść odgłosów przy hamowaniu, a i droga hamowania wydłużyłaby się "troszeczkę"... No i oznaczałoby to wymianę tarcz...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png