Skocz do zawartości

proplem z kontrolkami po wpadnięciuw dziure

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

K&K

mam proplem, wpadłem w dziure, troche ucierpiała geometria bo kierownicę mam krzywo na jeździe na wprost, ale dodtakowo jadąc dziś samochodem zapaliła mi się kontrolka jakbym wyłączył DSC oraz zapaliła się na żółto kontrolka hamulca ręcznego (gdy zaciągnę ręczny zmienia sie na czerwony).

jak zgaszę silnik i odpalę ponownie to się nie palą, po przejechaniu paru kilometrów znowu się zapalają.

dzwoniłem do mechanika i powiedział, że prawdpopodobnie ma to związek z krzywą kierownicą i że auto nie łapie geometrii tzn jedzie prosto gry kierownica jest trochę skręcona i komp wariuje.

Co o tym sądzicie ??

i jeszcze jedno pytanie, czy Wy również macie delikatne zawieszenie ?? to w co wpadłem było bardziej nierównością niż dziurą tzn nagle skończył się asfalt i zaczęła wyboista droga piaskowa. prędkość około 60km/h

Szczęśliwy posiadacz pierwszej swojej beemki :)
Opublikowano

Na początek to bym zmienił mechanika. Jak by komputer w samochodzie był w stanie zdiagnozować geometrię pojazdu, to nie potrzebne by były stacje diagnistyczne tylko sam byś kręcił śrubką i patrzył czy kontrolki gasną. Ale niestety komputer nie wie czy masz skręconą kierownicę i czy samochód jedzie prosto. Pawdopodobnie uszkodziłeś też albo wysunął się czujnik zużycia klocków i on może odciąć dsc. Jest przy lewym przednim i prawym tylnym kole. To po prostu trzeba obejrzeć - nic nie wygdybasz.

Zawieszenie jest aluminiowe i na prawdę nie jest najgorsze, ale mogłeś przy okazji zaliczyć jakiegoś kamienia na polnej drodze. Nie zwlekaj z wizytą u DOBREGO mechanika, bo taka jazda nie jest bezpieczna. Dla samochodu, kierowca martwi się sam o siebie.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pawdopodobnie uszkodziłeś też albo wysunął się czujnik zużycia klocków i on może odciąć dsc. Jest przy lewym przednim i prawym tylnym kole.

Wtedy raczej kontrolki zapalały by się od razu, a nie po przejechaniu paru km. A system DSC może diagnozować usterke zawieszenia bo mierzy prędkość obrotu każdego koła więc w przypadku mocno krzywego zawieszenia to całkiem możliwe.

Opublikowano

Dzięki za posty,

jeśli przestanie padać to na wszelki wypadek spróbuję sprawdzić czujnik zużycia klocków w lewym przednim kole, a auto i tak w poniedziałek jedzie do warsztatu i wtedy będzie wszystko jasne.

Szczęśliwy posiadacz pierwszej swojej beemki :)
Opublikowano
Pawdopodobnie uszkodziłeś też albo wysunął się czujnik zużycia klocków i on może odciąć dsc.

Co ma czujnik zużycia klocków do DSC. To jak mi się kontrolka klocków zapala to wyłącza mi się DSC? Nie żartuj.