Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem długo już czytelnikiem tego forum, niemniej dopiero od 11 sierpnia jestem szczęśliwym posiadaczem mojej Buni (BMW525TDS sedan 1994 rok). Jak do tej pory od chwili kupna pokolei staram się w miarę finansów naprawiać wszelkie zaniedbania czasu i poprzednich właścicieli i doprowadzać Bunię do stanu idealnego.

Piszę, gdyż dotarłem do momentu, gdy zastanawiam się nad zabezpieczeniem autka. Wiem, że nie ma alarmu na dobrego złodzieja, tym niemniej strzeżonego Pan Bóg strzeże i na "chłopaków cfaniaków" z pod monopolowego wystarczy. I teraz mój główny problem, mam autko z fabrycznym centralnym zamkiem i jak mnie zapewniał poprzedni właściciel z alarmem. Mam dwa kluczyki, oba z dwoma przyciskami (zamknij/otwórz) i na podczerwień. Czujnik podczerwieni standardowo na desce w nawiewie. Jest też modół komfortu (domykanie szyb i szyberdachu, wszystko w elektryce mam).

- czy do alarmu był dodawany osobny pilot czy tylko taki kluczyk?

- czy autko posiada immobilaizer fabryczny (wogóle czy był?)?

- czy odcięcie zapłonu było w standardzie?

Pytam, bo przez ten krótki okres moje autko zdążyło mnie już zdziwić nie raz swoim zaawansowaniem technicznym, co mnie bardzo cieszy. Tym niemniej potrzebuję dobry autoalarm z radiowym pilotem, a nie na podczerwień i z powiadamianiem na pilota (NIE GSM), czujką przechyłową, ultradźwiękami w środku i jakimiś dobrymi parametrami bezpieczeństwa. Chcę też zachować funkcjonalność, którą mam teraz (domykanie szyb i szyberdachu, podpięty pod fabryczny central, immobilaizer, ryglowanie drzwi, czujniki schowka, klapy, maski itp).

Czy można założyć jakiś alarm i "zintegrować" go z fabrycznymi zabezpieczeniami tak, żeby to dobrze działało i komputer nie wariował? Ewentualnie może można rozszerzyć fabryczny jakoś o dodatkowe moduły? Czy można poprostu wykorzystać istniejącą fabryczną instalację do rozbudowania porządnego systemu zabezpieczeń?

Czekam na pomoc jakichś dobrych ludzi. Pozdrawiam.

siudek siudkowski

Było Mercedresa Wziąć... ;]

http://bmw-diesel.pl

Opublikowano
można pojechać do dobrego szpeca od alarmów, a on ma zrobić za co mu płacą. Alarm za 5 zł zakładany przez pana Józia na podwórku może zapewnić mnóstwo uciechy, nie tylko właścicielowi.
PawełH
Opublikowano

...szczerze mówiąc to liczyłem na jakieś pełniejsze odpowiedzi. Pytanie nie brzmiało "chłopaki, mam tak ze stówkę i zastanawiałem się coby alarm se wsadzić" tylko co polecacie i jakieś doświadczenia.

- Jakie zdanie na temat alarmów SEO, czy to dobry i optymalny wybór? Jeśli tak to jaki model, zależy mi też na możliwie dalekim zasięgu powiadamiania i funkcjonalności wszelakiej (między innymi domykanie szyb i szyberdachu, funkcja "panic", samouzbrajanie, szukanie na parkingu, immobilaizer, odcięcie zapłonu, antynapad). Dodam, że montować będę w firmie, więc mogę też wybierać z zabezpieczeń dostępnych tylko dla salonów. Może jakaś lepsza marka?

- Czy inwestować w bezpilotowe czy w niezależne? Czy można np. zamontować centralkę alarmu w miejsce mojej fabrycznej i podpiąć do istniejącej obecnej instalacji czujników plus poprowadzić ultradźwięki, odcięcie zapłonu i wstrząsówkę? Czy lepiej zmienić miejsce centralki, czy nie przejmować się tym?

- Czy można wykorzystać istniejący immobilaizer jeśli go mam? Czy to nie ma sensu i lepiej zamontować inne zabezpieczenie? Dodam tylko, że każdą przeszkodę dla złodzieja traktuję jako "in-plus", bo chociaż to dla niego parę sekund...to zawsze te parę sekund więcej upierdliwości. Tym niemniej nie mam zamiaru stosować jakichś zabezpieczeń typu "jak usiądziesz tu to dwa razy przekręć stacyjkę, wrzuć jedynkę potem przestaw lusterko"...mój kolega ma coś w tym stylu w swoim starym Volvo.

Chciałbym poprostu, żeby nowy alarm był jak najbardziej niewidoczny z zewnątrz, a działał. W zasadzie nie chciałbym niczego widocznego zmieniać (tylko ultadźwięki będą konieczne pewnie na widoku).

Jakaś pomoc? Może ktoś mi odpowie na pytania? Liczę na życzliwość, dzięki.

siudek siudkowski

Opublikowano
no cóż...pełniejszą wypowiedź przy alarmach? Mam samochód raczej drogi i go dobrze zabezpieczyłem (ani myślę podawać czym i jak) po sprawdzeniu informacji internetowych - paru propozycji alarmu (z GPSem włącznie) telefonicznie i skonsultowaniu ich ze specem od alarmów, którego znałem wcześniej i to on mi założył sprawdzony alarm z bajerami i do tego nie powodujący problemów z szyną CAN (modelu E34 to nie dotyczy chyba). I tyle. Zreszta może rzeczywiście nie trzeba było proponować rozwiązań z E60 dla E34, jeśli kosztowały one zapewne sporą część wartości E34.
PawełH
Opublikowano

Dzięki za pomoc. Faktycznie, jest...a wystarczyło rozebrać kluczyk i sprawdzić. Wiedziałem, że pod tą klapką z wroną musi kryć się coś więcej niż pilot na podczerwień. Moje autko jest z października 1994.

A nie można go podłączyć do nowego alarmu? Jeśli np nie zmienię kluczyka albo zmienię tylko budową, przekładając transponder?

PawełH -> wyczuwam dużą ironię w Twoich wypowiedziach. Wcalę nie czuję jakiejś ujmy z racji posiadanego przezemnie autka, więc nie rozumiem czemu taki sarkazm z tym alarmem. To jest klasyk dla mnie, kupiłem bo chciałem a nie bo na inne mnie nie stać. Zresztą drogie w utrzymaniu mimo wszystko, a diesla kupiłem bo jestem oszczędny. Poza tym wpakowałem w moją Bunię przez ostatni miesiąc (bo tyle ją mam) tyle kasy, że uwież mi pewnie kupiłbym Twój system alarmowy wraz z montarzem i trochę by mi jeszcze zostało - a to stare auto, a już przeinwestowane sporo ponad zakup. Pewnie, że Twój prędzej ukradną niż mój, ale to inny rodzaj złodziei i dlatego między innymi mój system alarmowy będzie się różnił od Twojego. Nie wydaję pieniędzy bez sensu i nie kieruję się snobizmem w doborze najdroższych bajerów, ale jak się opłaca i trzeba to nie oszczędzam. To się tyczy nie tylko auta.

...a tak pozatym moja Bunia jest dla mnie bezcenna. ;]

siudek siudkowski