Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam małe pytanie. Od czasu do czasu zwłaszcza na zimnym silniku skrzynia biegów przeciąga mi pierwszy bieg do dokładnie 2,5 tys. obrtów przy delikatnym przyspieszaniu. Normalnie przy takim samym dodawaniu gazu wrzuca dwójkę przy niecałych 2 tys. obrotów. Nie wiem czy tak nieraz jest z automatami bo jest to mój pierwszy samochód z automatem. Poza tym skrzynia pracuje idealnie. Wogóle nie szarpie ani nic w tym stylu. Dodam że po takim przeciągnięciu jedynki i wrzuceniu dwójki nawet gdy się zatrzymam i znowu ruszę sytuacja taka się już nie powtarza. Coś takiego zdarza się może 2 razy na 10 odpaleń. I nigdy na ciepłym silniku. Czy jest to normalne w automacie że nieraz przeciągnie sobie delikatnie bieg?? Czy wróży to początek jakiejś awarii?? Jak to jest u was użytkownicy automatów??

Z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano
u mnie nic takiego nie ma ale wydaje mi się ze lepiej o tym nie myśleć , wmówić sobie że tak ma być :mrgreen: a znieniałeś olej ? może być gęsty i zanim cokolwiek się rozgrzeje po prostu wariuje
Opublikowano

Normalne na zimnym silniku/skrzyni.

Automat ma prawo troszkę przeciągnąć zmiane(na zimnym).

Nie ma się co martwić.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Normalne na zimnym silniku/skrzyni.

Automat ma prawo troszkę przeciągnąć zmiane(na zimnym).

Nie ma się co martwić.

No i widzisz transporter0 ? jest :cool2: a jak się czegoś szuka w całym to zawsze się coś znajdzie :twisted2:

ps. u mnie tak nie ma :D

Opublikowano
Dzięki wielkie. :cool2: Poprostu jest to mój pierwszy automat i nie wiedziałem czy tak może być :wink:

ale jak by objawy się pogorszyły wymien olej w skrzyni , w ASO pewnie powiedzą ze sie nie wymienia , ja wymieniłem mimo że skrzynka pracowała bezbłędnie ale to co tam było na dnie przypominało galarete :twisted2:

Opublikowano (edytowane)
Tak filtr i uszczelkę będę też zmieniał :cool2: Mam nadzieję ze to przedłuży życie mojego Steptronica :wink: Dobra ale czytam tak ten temat o olejach do skrzyń i masakra. Każdy pisze coś innego. Mam skrzynie A5S 325Z to jaki olej kupić? Edytowane przez transporter0
Opublikowano
no na to wychodzi , dobrze że to skrzynia ZF no ale ESSO tani nie jest a jak już to 1/2 z kimś bo w beczkach po 20 litrów , wtedy cena jest OK
Opublikowano
Muszę któryś dzień zanurkować w kanale i dokładnie sprawdzić tą skrzynie. Bo jak narazie to jej model znam po rozkodowaniu vinu. :wink: Ale skoro w VIN Decoderze tak wychodzi to tak powinno chyba być???
Opublikowano
Muszę któryś dzień zanurkować w kanale i dokładnie sprawdzić tą skrzynie. Bo jak narazie to jej model znam po rozkodowaniu vinu. :wink: Ale skoro w VIN Decoderze tak wychodzi to tak powinno chyba być???

Tu nie może być mowy o pomyłce w oleju , musi być dokładnie ten do jakiego jest skrzynie dedykowana , wejdż pod kanał i sprawdż naklejkę oznaczenie i kolor naklejki bo to ważne