Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa pytania w sprawie ASB.

1) Jest zima, mroźno. Muszę zaparkować, niestety teren jest pochyły. Instrukcja sugeruje zaciągnąć ręczny i włączyć "P". Postój będzie trwał kilka godzin i jak wrócę do pojazdu, to już na 100% nie ruszę. Co w takich sytuacjach przewiduje producent. Samo pozostawienie w pozycji "P" spowoduje ewentualne zakleszczenie skrzyni.

2) Czy stłuczka, uderzenie w tył lub w przód samochodu może spowodować ewentualne uszkodzenie skrzyni?

Opublikowano (edytowane)
1) Jest zima, mroźno. Muszę zaparkować, niestety teren jest pochyły. Instrukcja sugeruje zaciągnąć ręczny i włączyć "P". Postój będzie trwał kilka godzin i jak wrócę do pojazdu, to już na 100% nie ruszę. Co w takich sytuacjach przewiduje producent. Samo pozostawienie w pozycji "P" spowoduje ewentualne zakleszczenie skrzyni.

Ręczny-P,i zwolnij ręczny.

2) Czy stłuczka, uderzenie w tył lub w przód samochodu może spowodować ewentualne uszkodzenie skrzyni?

Może spowodowac,że się obsunie troche.Dotyczy to zarówno automatu jak i manuala.

Edytowane przez Basti735
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Ręczny-P,i zwolnij ręczny.

Może spowodowac,że się obsunie troche.Dotyczy to zarówno automatu jak i manuala.

Na stronie automat.pl, jak się nie mylę, napisano że samo pozostawienie na "P" może spowodować zakleszczenie i trzeba wtedy popchać do tyłu samochód aby odchaczyć i wtedy załączyć "D". :jawdrop:

Opublikowano (edytowane)

Tak,może spowodować zakleszczenie.Ale jak zostawisz auto pod (nie najmniejszym) wzniesieniem i zrobisz to tak:

parkujesz,odrazu wrzucasz P.

Ja pisałem o zrobieniu tak:

parkujesz,ręczny,P,puszczasz ręczny.

ps.auto przy ew.zakleszczeniu pchasz w przeciwną stronę do zakleszczenia.Jak auto zrobi "krok" w tył i zakleszczy się-wtedy pchasz do przodu.

Edytowane przez Basti735
Opublikowano

Tak,automat jest świetnym wynalazkiem.Wygoda i -wg mnie- nie mniejsza radość z jazdy jak manualem.Ja już nie chce manuala ;) .

Generalnie jak dbasz o automat to odwdzięczy Ci się bezproblemową jazdą.