Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj po 2 latach ponownie rozebrałem dolot powietrza od filtra do przepustnicy oraz silnik krokowy. Wyczyściłem preparatem CRC przepływomierz do czystości prawie idealnej, przedmuchałem rury, okazało się że miałem zatkany zawór odpowietrzenia baku i pękniętą rurę gumową od przepływomierza oraz od silnika krokowego - ponieważ jutro rankiem wyjeżdżam w góry nie miałem czasu na załatwienie nowych gum to załatałem wszystko solidnie taśmą izolacyjną :)

Niestety silnik dalej pracuje niestabilnie oraz wydaje mi się że ciągnie lewe powietrze w okolicy wtryskiwaczy. 2 lata temu kiedy wyciągałem listwę wtryskową to pamiętam że wcisnąłem ją spowrotem po wyczyszczeniu całości do sucha - a to chyba błąd? Czy jest szansa że oringi które są na wtryskach nie weszły do końca tych kanalików w kolektorze dolotowym i ciągnie lewe powietrze?

Silnik strzela jednokrotnie w dolot przy odpaleniu (tylko), świece/cewki/gumy na cewkach mam ok, a ten problem świadczy albo o złym zapłonie albo o lewym powietrzu w dolocie....

Co o tym sądzicie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może tak być a żeby cię zmartwić to dodam , że wciskanie na sucho może zniszczyć te o-ringi.

Trzeba posmarować olejem przekładniowym przed montażem.

A może napiszesz coś więcej o tym czymś co czyściłeś przepływomierz?

Masz tam przepływomierz z gorącym drutem?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Aby sprawdzić szczelność, albo jej brak to pędzelkiem namoczonym w Pb "posmaruj" i patrz. Jeśli obroty będą rosły, to znalazłeś nieszczelność.
Opublikowano
Aby sprawdzić szczelność, albo jej brak to pędzelkiem namoczonym w Pb "posmaruj" i patrz. Jeśli obroty będą rosły, to znalazłeś nieszczelność.

Tyle że to trudne kiedy silnik czasami pofaluje sam z siebie.....

Opublikowano
A może napiszesz coś więcej o tym czymś co czyściłeś przepływomierz?

Masz tam przepływomierz z gorącym drutem?

W M50 jest przepływomierz z gorącym drutem.

Szukałem specyfiku Liqui Moly, jednak w Intercars zaproponowano mi dużo tańszy (15 pln) produkt firmy CRC. Wyczyścił w sumie rewelacyjnie, do czysta. Zabawy było na 10 minut :)

Opublikowano
Tyle że to trudne kiedy silnik czasami pofaluje sam z siebie.....

No tak. Ale gdy załapie to nasmarowane ;) paliwo, to obroty wzrosną na dłużej. Szczególnie gdy mocniej pędzel umoczysz. :think: